Sodan esileikkejä

Saksalaisten
tykistöä saapui kylään. Miehet tutustuivat asemiimme ja me
vierailimme upseerien luona. Parikymmentä saksalaissotilasta lähti
auttamaan siviiliväkeä viljankorjuussa, puunpilkkomisessa ja muissa
puuhissa. Yritin olla tulkkina saksalaisten ja karjalaisten välillä.
Vihollisen lentotoiminta oli yllättävän hiljaista, mikä johtui ehkä
suomalaisten hävittäjien jokapäiväisista lennoista. Uutena
piirteenä venäläiskoneet pommittivat öisin. Pommit putosivat
enimmäkseen pelloille ja metsiin, lähin pommi putosi puolen
kilometrin päähän asemistamme. Ennen liikkeelle lähtöä
aseteknikko Olavi Valjakka kävi tarkastamassa aseemme, koska niillä
oli ammuttu jo yli 2000 kranaattia. Kunnossa kuitenkin olivat, olimme
oppineet niitä huoltamaan ja säätämään. Valjakan mukana oli
tk-kirjeenvaihtajia tekemässä juttuja. Ainakin yksi heidän
ottamista kuvista näkyi olleen Hyrylän Ilmantorjuntamuseossa
myöhemmin siellä käydessäni.
Klo 7.25 3 SB etelästä, pommittivat siellä, kaartoivat länteen jaoksen eteläpuolella. Lähin etäisyys 1.500 m. 2. tykillä räjähti 1 kranaatti heti. 1. tykki 18 pitkää, 2. tykki 15 pitkää, 16 lyhyttä.
Klo 7.30 2 SB-4 etelästä, kaartoivat jaoksen eteläpuolella länteen lentäen melkein jaoksen yli. Tähystys usvan vuoksi vaikeaa. Toinen koneista sai osuman ja alkoi savuta ja laskeutua häviten pilveen. Lähin etäisyys 1.400 m. 1. tykki 22 pitkää, 2. tykki 15 pitkää, 15 lyhyttä.
Klo 8.05 2 SB-4 ja 2 I-17 idästä kaartaen jaoksen päällä etelään. 1. tykki syöttöhäiriö, 2. tykillä katkesi edellisessä ammunnassa kiskuri. Koneet pommittivat lähimastoon. 1. tykki 4 pitkää.
Klo 8.15 3 SB-4 ja 2 I-17 pohjoisesta, lähin etäisyys 2.100 m. Koneet pommittivat jaoksen eteläpuolella. 1. tykki 34 pitkää.
Klo 8.59 8 I-15 idästä, 2 konetta lähempänä jaosta. Näitä tulitettiin, mennen tuli-iskut aivan kohti. Ammunnan jälkeen koneet lensivät yhteen. Toinen putosi heti ja toinen sai vaurioituneena tasapainon ja meni liitolennossa metsän taa kaakkoon. 1. tykki 6 pitkää, 2.tykki 8 lyhyttä.
Klo 9.30 7 I-15 idästä länteen jaoksen yli, lähin etäisyys 2.000 m. 1. tykki 20 pitkää, 2 lyhyttä, 2. tykki 37 lyhyttä.
Klo 10.00 6 SB-2 ja 5 I16 idästä länteen, lähin etäisyys 2.000 m. 1.tykki 13 pitkää, 12 lyhyttä, 2. tykki 28 lyhyttä.
Klo 12.00 2 SB-4 etelästä, toinen poistui tulen avauksen jälkeen, toinen kaartoi poistuen etelään. 1. tykki 13 pitkää, 2. tykki 40 pitkää, 15 lyhyttä.
Klo 12.53 1 SB-4 etelästä kaarrellen eteläpuolella. 1. tykki 12 pitkää, 2. tykki 15 pitkää. Sama kone kaartoi uudelleen jaoksen läheisyyteen. 1. tykki 16 pitkää, 2. tykki 13 pitkää, 12 lyhyttä.
Klo 13.55 2 SB-4 pohjoisesta etelään. 1. tykki 9 pitkää.
Klo 14.40 6 SB-4 pohjoisesta, sivuuttivat laoksen itäpuolitse, lähin etäisyys 1.500 m. 1. tykki 26 pitkää, 2. tykki 23 pitkää, 4 lyhyttä.
Näihin aikoihin päätettiin jaoksen siirtymisestä vaihtoasemaan puoli kilometriä koilliseen edellisestä. Se tehtiin turvallisuussyistä sekä toiminnan tehostamiseksi ja helpottamiseksi. Matalat pahviteltat voitiin pystyttää lähelle tykkejä, jolloin niille juokseminen toistuvien hälytysten takia tuli nopeammaksi ja helpommaksi. Muutamassa päivässä olivat tykkimontut ja konekivääri-monttu sekä tulenjohtomonttu valmiina. Ei oikeastaan ollut kysymys montuista, vaan maan päälle hirsistä ja kivistä rakennetuista asemista. Kolme telttaa sijoitettiin mahdollisimman lähelle ja kaikki naamioitiin istuttamalla pieniä kuusia ja mäntyjä luonnostaan kasvavien puiden lisäksi. Asemia paranneltiin lähes jatkuvasti lisäämällä sirpalesuojaa, kaivamalla ojia ja maalaamalla telttoja suojavärein. Saimme Tuompolta erityiset kiitokset, kun hn tuli taas tarkastuskierrokselle. Rakennustöiden ja koulutuksen lisäksi meitä muistettiin viihdyttää. Armeijakunnasta lähetettiin urheiluvälineitä, kuten jalkapallo, pesäpallo, kuula, kiekko ja tikkapeli. Itse pystytimme rekin ja pidimme jaosten väliset urheilukilpailut. Ensimmäinen viihdytyskiertue saapui Voznesenjaan heinäkuun loppupuolella. Siinä esintyivät Erkki Eirto, viisitoistavuotias hanuristi ja kaksi balettitanssijaa. Oli alkanut varsinainen asemasodan ja viihdytyksen aika.
Olin lomalla kaksi viikkoa kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Ainoat merkinnät päiväkirjassa olivat: Kotona Polvijärvellä, saksalaisten hyökkäys etelässä alkoi. Tällä lomalla tapasin ensimmäisen kerran Ainin, johon tutustuminen tapahtui kirjeenvaihtoilmoituksen kautta Savitaipaleella ollessani. Jännittyneinä tapasimme Joensuun asemalla ja jatkoimme sieltä matkaa hänen sisarensa luokse Polvijärvelle. Nuo pari päivää merkitsivät ujolle pojalle ensimmäistä kahdenkeskistä seurustelua tytön kanssa. Erosimme epätietoisina jatkosta, mutta sota-aika kai osaltaan vaikutti, että kirjeenvaihtomme jatkui entistä vilkkaampana ja myös tapaamisemme lähes koko sodan ajan. - Jaoksessa oli PE-2 syöksynyt asemia kohti pudottaen kahdeksan pommia, joista kolme tuli muutaman kymmenen metrin päähän tykeistä ja teltoista.. Yksi teltta vaurioitui vähän ja naapuriyksikön hevonen kuoli. Muita vahinkoja ei tullut.
Heinäkuun loppupuolella tapahtui taas yhtä ja toista mielenkiintoista. Saimme viestin, että suomalainen FK-kone lentää yöllä ylitsemme vihollisen puolelle ja takaisin. Kolmen aikaan havaitsimme koneen laskeutuvan vaivalloisesti etelänpuoleiselle kentälle. Aamupäivällä lentäjät luutnantti Laukkanen ja vänrikki Harri tulivat käymään patterimme toimistossa, jossa tuurasin Kivisaloa. Miehet kertoivat olleensa 50 kilometriä ryssän puolella viemässä muonaa kaukopartiolle, joka valomerkkien avulla ilmaisi paikkansa. Muonan pudotus onnistui, mutta sitten koneen moottori alkoi reistailla ja hädin tuskin kone oli päässyt omien puolelle ja lähikentälle. Vika oli ollut kynttilöissä eli sytytystulpissa ja korjaajat olivat tulossa Nurmoilasta.
Vaikeuksia oli viholliselllakin. Pari viikkoa edellisestä, 10. päivänä elokuuta yöllä kierteli SB tai DB pommikone ensin kauempana ja sitten suoraan ylitsemme purjehdusvalot päällä puolen kilometrin korkeudessa. Avattuamme tulen se kaartoi luoteeseen ja pudotti korkeutta. Ensimmäiset tuli-iskut menivät hieman vasemmalta ohi, sitten oikealta ja edestä, mutta lopulta aivan kohti tai ainakin läheltä. Suuliekkien häikäisy vaikeutti tähystystä koneen lentäessä matalalla. Kivisalo joen toiselta puolelta ilmoitti, että ainakin yksi kranaatti oli osunut koneen tasoon. Kone oli nähtävästi eksynyt ja etsi lentokenttää. Aamupäivällä soitettiin AK:sta, että kone oli tehnyt pakkolaskun Syvärin pohjoispuolella olevalle suolle. Omat hävittäjämme olivat sen havainneet, mutta lähestyessään konetta sieltä ammuttiin hävittäjiä konekiväärillä. Seuraavana päivänä lähti Puusti viiden miehen kanssa etsimään konetta, jonka piti olla Pasadista 10 kilometriä koilliseen. He menivät laivalla Pasadiin ja sieltä jalkaisin tutkien ensin Pasad- Sasavenskajan välisen tien länsipuolella olevan suon. Siellä kulkiessa tuli suomalainen hävittäjä näyttämään suuntaa syöksymällä kohden konetta ja ampumalla tykillä. Partio otti kompassisuunnan ja tuli lopulta toisen suon itälaitaan, missä yöpyi. Aamulla kiikaroidessa havaitsivat koneelta näyttävän kappaleen kaukana keskellä suota. Väsymyksen ja muonan loppumisen takia eivät uskaltaneet jatkaa matkaa, vaan palasivat Sasavenskajan kautta takaisin.
Seuraavana päivänä tehtiin uusi yritys kolmen miehen porukalla. Mukanani oli vänrikki Olli Tarpila, myöhemmin Kauppakorkeakoulun sihteeri ja hallintojohtaja sekä alikersantti Koivunen. Varusteina olivat konepistoolit, kompassit ja runsaat eväät. Syväri-laivalla mentiin ensin Pasadiin, missä tapasimme vänrikki Orasen, joka partionsa kanssa oli paikallistanut koneen ja selosti meille reitin. Kuljimme ensin suuren suon itäpuolitse telatien pohjaa seitsemän kilometriä melkein kuivin jaloin. Sen jälkeen jatkettiin polkuja ja hakkauksia pitkin. Maasto oli soista ja vesi ulottui toisinaan napaan saakka. Aluksi pidimme tauon kerran tunnissa, sitten kilometrin välein ja lopulta muutaman suomättään jälkeen. Puolen päivän maissa oltuamme neljä tuntia matkalla saavuimme joen haaraan, josta piti olla matkaa kolme kilometriä koneelle. Joen molemmin puolin oli haaroihin saakka ulottuvaa suota. Kuljimme jonkin matkaa, mutta sitten ylitimme joen koettaen pitää aseet, ammukset ja eväät kuivina. Vettä oli kahluupaikalla kainaloon saakka. Päivä oli hikisen kuuma, joten vesi vain mukavasti vilvoitti. Huilattuamme vartin jatkoimme matkaa syvälle upottavassa kanervikossa.
Kolmen lepotauon jälkeen pääsimme vihdoin sen suon laitaan, josta kone näkyi keskellä suota. Vielä viimeinen lepotauko ennen loppusuoraa. Vesi ulottui yli polvien ja syvempiä suonsilmiä ja osia piti pyrkiä kiertämään. Saappaat olivat koko ajan täynnä vettä ja tahtoivat jäädä jalkaa nostaessa kiinni suohon. Taakkamme olivat melkoiset kuivina pidettäviksi. Joka hetki oli tarkkailtava myös konetta ja mahdollista konekivääritulta koneelta. Emme varmuudella tienneet olivatko lentäjät jo lähteneet vai jääneet koneeseen tai sen läheisyyteen. Vähän päästä pysähdyimme kuuntelemaan ja nostimme kädet ja konepistoolit mättäisen tai risujen päälle. Suo oli avoin ja levisi samanlaisena kilometreittäin joka puolelle. Sen nimi olikin Suursuo. Kiikareilla näimme koneen päällä liikettä ja kohta totesimme ne suomalaisiksi, jotka paitahihasillaan tarkastelivat konetta. Vielä kymmenen metrinkin päässä koneesta täytyi hetkeksi pysähtyä ja kun pääsimme koneen viereen, huilasimme kädet koneen tasoon nojaten. Meitä ennen tulleet miehet vetivät meidät sitten tason päälle ja saatoimme alkaa riisumaan märkiä kamppeitamme ja laittamaan ne kuivumaan koneen siiven päälle.
Vähitellen aloimme tutkia konetta, mikä oli varsinainen tehtävämme. Kone oli kaksimoottorinen SB-3. Sen vasemmassa tasossa vinosti moottorien takana oli kranaattimme osuma. Tuloreikä oli 30 cm leveä ja yläpinnassa 5 cm leveä reikä sekä 22 sirpaleen reikää. Sirpaleiden reikiä näkyi muuallakin. Bensiinitankit olivat tyhjät ja varmaankin sirpaleiden rikkomat. Kone näytti lähes ehjältä, joskin suohon uponneena. Potkurin lavat olivat vääntyneet ja oikeanpuoleisen moottorin jäähdyttäjä oli lentänyt suohon. Edessä olevan tähystäjän konekivääri ja lasikuvussa oleva konekivääri olivat kunnossa. Rungon alapuolella oleva konekivääri oli vedessä ja luultavasti rikki. Ohjaamo oli täysin ehjä radioineen, pommitustähtäimineen ja mittareineen. Laskuvarjot olivat koneessa. Lentäjät olivat kulkeneet pohjoiseen joenhaaraan ja syöneet matkalla. Todennäköisesti he olivat jatkaneet matkaa jokea pitkin, päässeet Syvärin yli ja harvan rintamalinjan läpi, sillä mitään ei kuulunut heistä hävittäjiin kohdistuneen ampumisen jälkeen.
Tutkittuamme koneen tarkoin ja keitettyämme korvikkeet kahlasimme pohjoispuolella olevalle metsäniemekkeelle. Siellä oli vartioporukan löytämä metsäkämppä, johon majoituimme. Söimme rautaisannokset ja yritimme nukkua, mutta itikkaparvet, märät vaatteet ja kylmyys esitivät sen lähes tyystin. Viiden maissa aamulla korvikkeet juotuamme läksimme paluumatkalle. Kahlasimme koneen lähellä olevalle joelle ja siitä veneellä kahden vartiomiehen saattamana ensin Gosega-jokea ja sitten Iivinajokea pitkin suo- ja metsäalueiden läpi. Joki aluksi vain metrin leveä, mutta myöhemmin yli kymmenen metriä. Ympärillä oli todellinen erämaa. Vesilintuparvet lähtivät pakoon edestämme. Yritimme ampua niitä, mutta joko emme osuneet tai haavoittuneena lintu katosi rannan pöheikköön. Sauvoessamme eteenpäin näimme biisamimyyrän pesiä ensi kertaa. Kuljettuamme 15 kilometriä saavuimme joen yli vievälle telatielle. Vartiomiehet lähtivät veneineen paluumatkalle ja me jatkoimme kunnossa olevaa telatietä Sasavenskajaan. Kylä oli aivan autio, lentokenttä oli kylän laidalla. Uimme, söimme ja jatkoimme tietä pitkin auringon yhä paistaessa kirkkaalta taivaalta. Matkaa Pasadiin oli 12 kilometriä ja ehdimme perille tuntia ennen Syvärin tuloa. Reilu tyäpäivä oli kulunut matkaan.
Tuo kahden päivän eräretki on jäänyt elämäni mieleenpainuvimmaksi retkikokemukseksi, vaikka olen ollut nälkämarssilla, Urho Kekkosen puiston läpikävelyllä ja monella muulla jotoksella. Ei niinkään matkan rasittavuus vaan juuri koskematon erämaa toi unohtumattomia muistoja. Silloin ajattelin, että rauhan tultua vielä kerran palaan Iivinajoelle. Se jäi kuitenkin haaveeksi. - Jaokseen palattuani annoin puhelimella raportin AK:n majuri Seppälälle, joka samalla ilmoitti koneen tulleen jaokseni tilille. Suon jäädyttyä kone on ensin tarkoitus nostaa pukeille ja myöhemmin, jos kelit sallivat, laittaa se lentokuntoon ja lentää pois suota kiitoratana käyttäen. Toisena mahdollisuutena oli hinata kone tienvarteen ja kuljettaa osina eteenpäin.
Kesä jatkui välillä kuumana ja aurinkoisena, toisinaan sateisena ja tuulisena. Varustauduimme vähitellen syksyyn ja talveen. Sateisina päivinä parikymmentä miestä komennettiin marjaan ja sieneen, poutaisia päivinä vain muutama kerrallaan. Yritimme myös kalastella lähiseudulla. Kerran kävin Arposen Lassen ja joittenkin muitten kanssa erämaalammella viiden kilometrin päässä onkimassa saamatta mitään. Toisella kerralla vedimme uistinta Syvärillä virtaa ylös ja alas monta kilometriä ilman ainuttakaan nykäystä. Ehkä jatkuva pauke ja kalamiesten asiantuntemattomuus olivat asialla. Olin kuitenkin kirjoittanut päiväkirjaani, että söimme Syväristä saatua kalaa. Puolivälissä elokuuta kävi Mannerheim Voznesenjassa, Luutnantti Siltamaa kävi silloin tällöin tarkastamassa aseitamme todeten niiden olevan kunnossa. Olimme varmaankin lähes yhtä hyviä aseseppiä kuin esikunnasta tulleet. - Näihin aikoihin englantilaiset tekivät ensimmäisen maihinnousuyrityksen Ranskaan. Se epäonnistui saksalaisten saadessa 2.000 vankia ja hengähdysaikaa seuraavaan yritykseen saakka.
Elokuun viimeisinä päivinä tulivat everstiluutnantit Tuompo ja Hämäläinen sekä majuri Seppälä tarkastamaan jaosta. Varsinainen asia oli aivan jotain muuta. Tuompo ilmoitti puhuttelussa virallisesti, että patteri siirtyy pian kotiseudulle. Tuompo kiitti patteria erinomaisista suorituksista, se on vaeltanut raskaammat taipaleet kuin ehkä mikään muu ilmatorjuntayksikkö. Jaos on parhaita yksiköitä koko maassa, sillä on viisitoista varmaa pudotusta tilillään. Koko jaos kohahti ilosta, sillä kukaan ei ollut edes aavistanut asiaa. Puhuttelun jälkeen Tuompo tarkasti miehistön ja tykit. Sen jälkeen hän patterin toimistossa kysyi jokaiselta upseerilta erikseen, haluaisivatko he siirtyä patterin mukana koti-Suomeen. Kun kaikki halusivat, hän ilmoitti, että mahdollisesti yhden pitäisi jäädä Aunukseen oppaaksi uusille yksilöille. Hyvästellessään hän sanoi, ettei ratkaise asiaa vielä, vaan yrittää saada kaikki upseerit mukaan koti-Suomeen. Kätellessään hän sanoi minulle, että haluaisi mielellään pitää teidät vielä täällä. - Illalla herrojen lähdettyä soitin AK:n ilmatorjuntatoimistoon Kalkkiselle, että jos jonkun täytyy jäädä, minä jään vapaaehtoisesti. Ja sitten 1. syyskuuta 1942 Kalkkinen ilmoitti, että minut on määrätty jäämään tänne yksikön siirtyessä kotiseudulle. Tuompo muisti tämän päätökseni ja kertoi siitä monta kertaa. Sodan jälkeen tavatessamme hän ihmetteli, kuinka iloinen, varma ja vakuuttava aina olin vaikeissakin tilanteissa. Sen vuoksi hän halusi minun jäävän Aunukseen it.miesten esikuvaksi. - Ensiksi jäisin tilalle tulevaan yksikköön ja myöhemmin kenties muualle. Aloin heti luovuttaa jaostani vänrikki Syvärannalle. Pidin puhuttelun jaokselle ja heitin hyvästit.
Kenties nuo Tuompon kehuvat sanat pitivät ainakin osaksi paikkansa. Sotapäiväkirjoistani en juuri löydä synkkiä vuodatuksia, vaikka toinen sotavuosi oli ajoittain hankala ja puutteellista. Mutta puutteeseen ja vaatimattomuuteen olimme vähitellen tottuneet. Tämä näkyi Untolle ja kotiväelle lähettämistäni kirjeistä, joista osa on säilynyt. Eräs ote kirjeestä kotiin: Äiti kysyi perunoiden lähettämisestä. Ei niitä tarvitse lähettää, sillä saamme keitettyjä perunoita ja perunasoppaa pari kertaa viikossa. Voin sitten syödä reilummin, kun tulen lomalle, joskus. Saaneeko sieltä jostakin sakariinia. Jos saa, niin ei olisi hullumpi olla sitä vähän sokerin lisukkeeksi. Kanttiineissa ei sitä ole ollut pitkiin aikoihin. Jos joskus lähetätte jotakin, niin pankaa mukaan mustaa rihmaa ja parsinneula. - Lähetin pari viikkoa sitten 1.000 markkaa päivärahoistani sinne, kun täällä ei rahoilla ole käyttöä. Kai se on tullut perille.
Uusi patteri 101. Kevyt ilmatorjuntapatteri saapui Viipurista ja Lauritsalasta. Sen päällikkö oli luutnantti Teuvo Musto ja muina upseereina olivat Sergejeff, Louhivuori ja Maijala. Jorma Louhivuori oli kuuluisan partiojohtaja Verneri Louhivuoren poika. Jorman tapasin sodan jälkeen useamman kerran hänen ollessaan merimiespappina Lontoossa ja myöhemmin Merimieslähetysseuran johtajana. - Jäljelle jäävät tavarat kuten ammukset, räjähdysaineet, konekiväärit, kirjasto ja urheiluvälineet luovutettiin tuleville. Patteri siirtyi vähitellen meidän asemiimme. Majuri Seppälä tuli hyvästelemään vanhaa patteria ja ilmoitti antaneensa minulle 14 vuorokauden loman. Näin 112. ilmatorjuntapatteri lähti marssille kohti Äänislinnaa 4. syyskuuta ja minä sen mukana. Illalla patteri lastattiin tavarajunaan ja matka kohti Lauritsalaa alkoi. Hyvästelin jokaisen miehen, paljon oli koettu yhdessä puolentoista vuoden aikana Mikkelistä ja Suomenniemeltä Syvärille. Monelle nuo ajat olivat elämän vaikuttavimpia. Tuskin montakaan heistä enää myöhemmin tapasin. Illalla lähti oma junani kohti koti-Suomea ja lomaa. Haikeana lähdin enkä osannut aavistaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Lomalla syyskuussa 1942 kävin Tudermanin Leon luona Lahdessa, hän oli lomalla samaan aikaan. Kävin myös veljeni Laurin luona Helsingissä. Neuvosen Leon kanssa kävimme Lasolan vuorella ja Rappukalliolla. Retkimuistot eivät olleet yhtään haalistuneet sodan aikana. Päädyin sitten Nunnanlahteen Ainin luokse ja pyöräilimme Kolille. Jylhät maisemat tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Noissa tunnelmissa päättyi lomani ja palasin Voznesenjaan. Oli muistelun, pohdiskelun ja mahdollisesti uuden asennoitumisen aika. Luen Untolle lähettämästäni kirjeestä 3. lokakuuta, että ei ainoastaan minulla, vaan jokseenkin jokaisella miehellä oli erotessamme kyyneleet silmissä. Olen kai edelleenkin niin sotahullu, että mieluummin olen täällä pelkäämässä kuin kotiseudulla ja joutaahan tästä vaikka kuolemaankin. - Olen antanut ehkä liian optimistisen kuvan olosuhteistani. Vanhoille miehille annettava koulutus ei sodan olosuhteissa tahtonut onnistua. Sodan pitkittyminen toi purnausta ja epäluuloja kaikkeen toimintaan. Koko ajan oli tasapainoiltava ylhäältä annettujen käskyjen ja omien käskyjen välillä. Silti en kertaakaan joutunut pahoihin konflikteihin, kuten monet. Luostarisen Jorma on esimerkki toisesta äärimmäisyydestä. Olimme jatkuvassa kirjeenvaihdossa Jorman kanssa. Heinäkuussa hän kirjoitti minulle, että täällä jatkuu hitonmoinen kuppaaminen. Kun on toista vuotta veljeilty, niin seuraukset näkyvät, koko homma on ihan retuperällä. Käyrä on pirun korkealla eikä kohta huomenna laske. Jos tässä ei mitään muutosta tapahdu, niin tulehan katsomaan minua Niuanniemeltä. - Aavistin pahaa ja kirjoitin Jormalle välittömästi. Kirje kuitenkin palautettiin. Hän oli kohta tuon kirjeen lähettämisen jälkeen ampunut itsensä teltan takana. Hän oli kouluaikana ja RUK:ssa kova jännittäjä haaveillen aktiiviupseerin urasta. Hän ei käyttänyt viinaa, ei ollut tutustunut yhteenkään tyttöön, pyrki vain täyttämään velvollisuutensa ja patterin päälliköksi sattui mitä keljuin mies, joka tuhosi hänen tulevaisuuden haaveensa. Ristiriitoja oli liikaa hänen kestokyvylleen.
Kolmas meistä Savitaipaleen kokelaista oli lähes päinvastainen tyyppi. Martti Varala käytti alkoholia melkoisesti ja eli reilusti muutenkin, mutta joutui hänkin vaikeuksiin esimiestensä ja alaistensa kanssa. Hänen viimeiset sanansa olivat: Kun en saa vapaudenristiä, niin saan ainakin puuristin. Laukaus oman käden kautta päätti hänenkin elämänsä. - Yksin näistä kolmesta jääneenä lienen monessa suhteessa eräänlainen keskiverto heistä. Vaikeuksia oli tosin minullakin varsinkin esimiesten kanssa, mutta koskaan ei edes häivähtänyt mieleeni itsemurhan mahdollisuus. Tarvittaessa olisi toki ollut monia muita vaihtoehtoja.
Voznesenjaan palattuani aloin toimintani uuden porukan kanssa. En liene erikoisemmin johtajatyyppi, mutta pidin heti puhuttelun ja kerroin, mitkä ovat vaatimukseni ja ehtoni. Koulutus alkaa heti ja muuten saa vapautta varsinaisen toiminnan rajoissa. Porukka sopeutui muutamassa viikossa otteisiini eikä sen jälkeen ollut mitään vaikeutta. Aluksi saattoi olla epäluuloisuutta. Kun yöt pimenivät, alkoivat vihollisen yölennot. Toisina öinä laskimme ainakin kuusi RZ-konetta yhtä aikaa taivaalla. Pommeja putoili lähistölle, mutta enimmäkseen ilma vahinkoja. Tiivistimme yhteistyötä ja hälytysjärjestelmiä. Tykkiveneet ampuivat rannikkoa muutaman kerran. Radiossa Tiltu vaahtosi, että toinen rintama syntyy kohta, oletteko kuulleet laulua Alppikengistä jäljet vain jää, taistelkaa Tannerilais-Mannerheimilaista rosvokoplaa vastaan, auttakaa suomalaisia sissiporukoita metsissä, älkää kerätkö marjoja saksalaisille, suomalaiset urheilijat eivät enää pärjää italialaisillekaan. Yritin rekillä merimiesvolttia ja epäonnistuessani loukkasin kättäni. Tällaista oli Voznesenjan syksy.
Olin ainakin osan ajasta majoittuneena tulenjohtoryhmän kämppään. Pojat olivat innokkaita kortinpelaajia. Läheiseltä tykkikämpästä tuli lisää pelaajia. Seurattuani aikani sivusta aloin itsekin ottaa osaa. Ventti oli tavallisin peli panoksiana rahan sijasta muonatupakat. Niin kuin usein käy, oli minullakin aloittelijan moukan tuuria. Viikkojen mittaan voitin kymmeniä Työmies-askeja, vaikka lienen ollut ainoa tupakoimaton koko porukasta. Säälistä jakelin askeja pahimmille tupakantuskasta kärsiville. Loput vein seuraavalla lomalla Ainin isälle Nunnanlahteen ja sain tilalle ison voipaketin sekä läskipaketin.
Sitten pääsin tutkimusmatkalle, kun AK:sta Seppälä soitti ja määräsi minut tutkimaan Ivankovon saarelle pudonnutta viholliskonetta. Läksimme moottoriveneellä Syväriä alas parikymmentä kilometriä. Mukanani olivat luutnantti Ollinsaari, ylikersantti Poutanen ja tykkimies Kyytsönen. Saarelle saavuttuamme kysyin siellä olleelta vartioporukalta koneen sijaintia, mutta he eivät tienneet koneesta mitään. Sissipartio, joka venäläisiä takaa-ajaessaan oli löytänyt koneen, ei ollut kertonut sen sijaintia evakuoinnin pelosta. Niinpä läksimme harvassa ketjussa etenemään AK:sta saamieni vihjeiden perusteella. Konepistoolit tanassa etenimme hiljalleen, koska olimme tavallaan rintamalinjojen välissä ei kenenkään maalla. Ensimmäinen haravointi ei tuottanut tulosta, mutta toisella kertaa poikkesin kauemmaksi metsään ja törmäsin tiheässä kuusikossa makaavaan koneeseen ja kutsuin toisetkin paikalle. PE-2-kone oli osaksi palanut, mutta moottorit ja potkurit olivat melko ehjiä. Aseet ja osa mittareista oli irroitettu ja viety pois. Suomalainen partio oli tavannut nähtävästi tämän evakuointimatkalla olleen vihollispartion. Koneesta löytyi palaneita laskuvarjon kappaleita ja yhdessä päänsuojuksessa oli verta, mutta ruumiita ei löytynyt. Tutkimuksen tulokset ja piirrokset toimitin Kalkkiselle Armeijakuntaan. Otimme mukaan muutamia kaltevuus- ja amperimittareita sekä kielsimme vartiomiehiä koskemasta koneeseen. Mukaan ottamani mittarit kulkeutuivat lopulta Espoon Matinkylään saakka, missä heitin ne roskikseen muuttaessamme uuteen asuntoon 1987.
Tuli syksy ja aikainen talvi. Marraskuussa oli yli 20 astetta pakkasta. Helsinkiä pommitettiin marraskuun 9. päivänä, jolloin 49 ihmistä kuoli ja 120 haavoittui. Syvärin eteläpuolella Batashevskajassa venäläiset menettivät hyökkäyksissän lähes 1.000 miestä kaatuneina. Stalingradin piiritys jatkui, Rommel vetäytyi Egyptistä, mutta liittoutuneiden maihinnousu Ranskan Pohjois-Afrikkaan epäonnistui. Näissä epävarmoissa tunnelmissa kävin pari kertaa Äänislinnassa tapaamassa tuttuja ja tuulettumassa. Yritimme kerran taas metsästää, mutta saimme vain haavoitetuksi kettua. Sitten ennen joulua 1942 jätin Voznesenjan ja siirryin seuraavaan komentopaikkaani Nurmoilan lentokentälle.
Ilmavoimiin tutustumaan
Hyvästijättö patterille ja sen miehistölle oli kevyempää kuin edelliselle porukalle. Olin ollut vain kolme kuukautta luotsaamassa tätä patteria Aunuksen oloihin. Kiersin myös muut lähiseutujen yksiköt, joiden upseerit olivat tulleet tutuiksi vuosien mittaan. Vähän haikeasti katselin Voznesenjaa ja sen läpi virtaavaa Syväriä, kun nousin kuriiriautoon kohti Äänislinnaa. Paljon olin nähnyt ja kokenut lähes puolentoista vuoden aikana Syvärin tuntumassa. Palasin sinne vasta 50 vuoden kuluttua. Äänislinnassa kävin tapaamassa Tarpilaa ja Virtasen Jussia. Jatkoin matkaa junalla Matkaselkään ja Uuksuun, josta linja-autolla ja muilla peleillä tuttua reittiä Salmi – Manssila – Rajakontu – Tuuksi – Aunus. Jatkokyytiä odotellessani tapasin Aunuksessa yllättäen Neuvosen Leon, joka oli lähdössä lomalle. Hän oli hankkinut ylimääräisen loman pyydystämällä 100 rottaa korsujen ympäriltä. Todistuksena tästä oli esikuntaan vietävä 100 rotanhäntää, joka sitten poltettiin. Huhu kertoi, että samat hännät kiersivät osaksi useampaan otteeseen mieheltä toiselle.
Saavuin Nurmoilaan 21. joulukuuta 1942. Ilmoittauduin ensin Lentorykmentti I:n komentajalle eversti Viljo Rekolalle ja sen jälkeen Lentolaivue 12:n komentajalle majuri Lauri Bremerille, jonka alaisena tuleva yksikköni oli. Bremerin adjutanttina oli koulutoverini ja perhetuttuni Lenni Leo Salminen. Laivueessa oli muitakin lappeenrantalaisia lentäjiä, kuten Tarkkonen, jonka olen tavannut silloin tällöin jälkeen päin. Minut määrättiin 113. It.KKjoukkueeseen, mutta kun menin saman tien ilmoittautumaan VI Armeijakunnan ilmatorjuntatoimistoon, tuli lomalle lähdössä oleva Helppi ovessa vastaan. Kuultuaan mihin yksikköön minut oli määrätty hän soitti suoraan Rekolalle kehuen aikaisempia toimiani hyvin laveasti. Seurauksena oli, että määräys muutettiin ja siirryin 132. ItKKJ:een. Nimestään huolimatta se oli 40 mm:n Boforsjaos, kuten aikaisemmatkin yksiköt. Tämä aiheutti henkilösiirtoja kahdessa yksikössä, mutta mitäpä oma nolostumiseni siinä auttoi. Helpin adjutantti Ture Pajari, tuttu jo Savitaipaleen ajoilta, saattoi minut tulevaan yksikkööni. Siellä tapasin luutnantti Kuokkasen ja vänrikki Salmisen. Heidän kanssaan tulin sitten viettämään monia Nurmoilan iltoja. Joukkueeni aseina oli kaksi 40 mm:n tykkiä ja it.konekivääri. Aliupseereita ja miehiä oli kolmisenkymmentä, kaikki olivat verraten nuoria.Asemamme olivat lentokentän pohjoislaidalla lähellä lentokonesuojia. Miehistö asui yhdessä puoliksi maahan upotetussa korsussa ja herrat korsun viereen kaivetussaa pahviteltassa. Asin siinä yhdessä joukkueen vääpelin kersantti Ture Skogin kanssa. Hän oli reipasotteinen, huumorintajuinen, murtaen suomea puhuva todellinen joukkueen äiti ja minulle oivallinen tuki. Tässä oli asetelma, jonka puitteissa kului reilu vuosi minun Jatkosotaani.
Yksikköön tullessani olivat jouluvalmistelut käynnissä. Rykmentin yhteinen joulujuhla pidettiin varuskunnan juhlasalissa Nurmoilan kylässä, joka oli välittömästi kentän vieressä. Ohjelma oli erittäin harras, kuoro- ja yhteislaulua, rykmentinkomentajan ja pastorin puheet sekä erilaisia musiikkiesityksiä. Tämän jälkeen koko joukkueeni ruokaili yhdessä miehistökorsun tiloissa. Ruoka koostui perunasta, lotinasta, kinkusta ja rusinasopasta ja se tuotiin hevosella rykmentin keittiöstä nyt kuten aina muulloinkin. Ruokalilun jälkeen arvottiin jokaiselle tuntemattoman sotilaan paketti. Minun paketissani oli voita, sokeria, saippua sekä kirjekuoria ja paperia, tyypillinen sotilaan rautaisannos. Joulunviettoani häiritsi voimistuva hammassärky, joka oli alkanut Voznesenjassa. Tapaninpäivänä se alkoi väkitellen helpottaa ja saatoin alkaa arkisen lentokenttäelämän aavistamatta, että Tapaninpäivänä kymmenen vuotta myöhemmin syntyisi esikoisemme Unto kaimansa Martikaisen Unton kaaduttua jatkosodan viimeisissä taisteluissa 1944.
Nurmoilassa vallitsi oma kulttuuri, joka poikkesi monin tavoin Voznesenjan rintamanläheisestä eristyneisyydestä ja sotaan keskittyneisyydestä. Tosin Syvärin rannallakin harrastettiin kaikenlaista. Kivisalo komensi minut ja toiset upseerit sateisina iltoina 'päämajaan' pelaamaan skruuvia, jota en koskaan kunnolla oppinut. Hän kävi laulukuorossa ja koetti saada minutkin mukaan, mutta en tuntenut itseäni riittävän päteväksi ja kuulo oli jo silloin heikko. Eräänä kulttuurimuotona oli vihannesten viljely pienissä penkeissä asuinrakennusten seinustoilla. Vielä nytkin muistan vesi kielellä, kun syksyllä pilkoimme ropsun päälle retiisin viipaleita suolalla höystettynä, voita ei leivälle sentään riittänyt.
Nurmoilan tunnelmat toivät esiin rintamantakaiset olot ja lentäjien mentaliteetin. Oltiin reiluja, rempseitä ja vähän rehvastelijoitakin. Varsin pian opin huomaamaan, että otettiin turhia riskejä eikä varauduttu vihollisen mahdolliseen aktiivisuuteen. Ensimmäiset päivät menivät kuitenkin hammassäryn parantamiseen ja koulutuksen aloittamiseen. Telttamme kamina savutti märkien puiden palaessa ja siksi muurattiin uusi uuni. Lattiakin jouduttiin uusimaan veden lainehdittua siinä. Tammikuun alkupäivinä 1943 tuli nuori sotamies Hentunen joukkueeseen. Hänellä oli mukana suuri puinen arkku. Kun hän joskus myöhemmin siirtyi muualle, jätti hän arkun minulle. Se kulki mukanani loppusodan vaiheet. Lapissa se lastattiin täyteen erilaisia ammuksia saksalaisten varastosta ja välillä Ruokosen Pekan kanssa pelättiin sen räjähtävän kuoppaisilla teillä. Lopulta se tuli junarahtina Lappeenrantaan marraskuussa 1944 ja piilotettiin puuliiterin vintille ja käyttämättä jäänyt sisältö kaivettiin maahan Välikadun pihamökin sivuun 1950-luvulla. Isä pienensi arkkua sopivasti, että se mahtui auton peräosaan. Nyt se on vihreäksi maalattuna Kuusamon mökin liinavarastona. Siinä on Hentusen arkun tarina lyhykäisyydessään.
Loppiaisen jälkeen tuli luutnantti Vesterinen parin miehensä kanssa hiihtäen kysymään, lähtisinkö ampumaan karhua, jonka pesä oli heidän tiedossaan vähän matkaa kiitoradan päästä. Löin leikiksi koko jutun. Kuinka karhu olisi käynyt talviunille lentokentän laidalle. Parin tunnin kuluttua he palasivat ja lähtivät hevosella hakemaan 250 kiloa painavaa karhunruhoa. He olivat ampuneet karhun suoraan pesästä herätettynä tai lyhyen ajon jälkeen. Olisipa ollut somaa olla metsästyksessä mukana. Peijaiset alkoivat Vesterisen joukkueessa kentän toisella laidalla. Tuntikaupalla keitetty karhunliha maistui erinomaiselta. Ilo loppui lyhyeen, kun kentän luoteislaidalta kuului joukko räjähdyksiä. En muista oliko vartiomies ehtinyt surinan perusteella hälyttää. Yksi Curtis hävittäjä sai täysosuman ja paloi ammukset räjähdellen. Läksin hiihtämään joukkueeseeni suoraan kentän poikki. Kahdeksan laskuvarjoilla varustettua valorakettia leijaili kentän päällä valaisten koko kentän. Koneet kiertelivät kentän yläpuolella ampuen raketteja ja konekiväärillä. Tummissa kamppeissa ilman lumipukua harhailin valkean kentän poikki. Kun kk-sarjat pyyhkivät aivan vierestä, heittäydyin maahan, mutta jatkoin sitten taas hihtämistä. Puolen tunnin päästä löysin jaokseni kentän laidalta pommituksen jatkuessa koko ajan. Ilmatorjunta ei ensinkään ampunut, kun koneita ei näkynyt.
Seuraavana yönä toistui sama kahtena hyökkäysaaltona. Koneet liukuivat koillisesta käyttäen pommien ja kk-tulen lisäksi raketti- ja valoammuksia. Rakettiaseen käyttö oli aivan uutta, sillä vasta edellisenä yönä koin sen ensimmäistä kertaa ja tuskin se muutenkaan oli laajemmin tiedossa. Koneet hyökkäsivät nimenomaan Curtis aluetta ja kuljetusjoukkuetta kohti. Yksi viholliskone lensi matalalla suoraan ylitsemme ja heti nähtyämme ammuimme sitä. Toisessa aallossa näimme koneen valoammuksen valossa. Ensimmäisten laukaustemme jälkeen kone kaartoi pois pudottaen pomminsa ja ampuen rakettinsa kentän pohjoislaidalle aivan siellä olleen it.joukkueen päälle. Vaurioita ei kuitenkaan tullut. Puhelinyhteydet katkesivat, mutta ne ehdittiin korjata välillä. Toisen hyökkäyksen alussa puhelinlinja katkesi uudelleen. Näiden kahden yön pommituksissa tuhoutui yksi Curtis täysin ja viisi muuta vaurioitui. Ne saatiin korjatuksi lentokuntoon. Koko tukikohta ei ollut ensinkään vaustautunut yöpommituksiin, mikä itseäni ihmetytti, sillä olihan tietoa ja kokemuksia muualta. - Sitten alkoi tapahtua. Kentän laidalle tuli valonheitinjaos ja itse aloin järjestää yhteistoimintaa it.yksiköiden kesken sekä tehostettua kuulovartiointia kentän ympärille. Tämä keskeytyi osaltani, kun sain anomuksesta parin viikon loman tammikuun puolivälissä.
Loma-ajastani on taaskin vain muutama rivi päiväkirjassani. Matkani alkoi autokyydillä Uuksuun, sieltä junalla Joensuuhun ja Viekkiin. Vietin muutaman rauhallisen talvipäivän Pohjois-Karjalassa tilapäisen kansakoulunopettaja Ainin seurassa. Kotonaolon Lappeenrannassa katkaisi parin päivän Helsingin matka Lauria tapaamassa. Oltin myös selvää opiskelumahdollisuuksista Teknillisessä korkeakoulussa. Kotiin palattuani tapasin Unton, joka oli tullut myös lomalle. Teimme yhdessä retken Tupamäkeen menneitä muistellen ja uusia retkiä suunnitellen sekä filosofoiden elämän ihmeellisyyttä. Ehkäpä nainenkin oli yhtenä puheenaiheena. Lomalta palattuani kirjoitin Untolle: Lomani oli sellainen, että väkistenkin tuli ajatus, minkähän edellä näin paljon hyvää, aivan liiaksi. Olen ollut huomaavinani elämässäni, että jokaisesta onnen ja ilon hetkestä saa maksaa surulla ja joskus epätoivolla. On käsittämätöntä, kuinka ulkonaisesti kaikkea muuta kuin sopivana aikana joillekin koittaa parhaat hetket, mitä voi elämässä olla. Oli suurenmoista tavat pitkästä aikaa ja tuo hämärtyvä ja pimentyvä ilta nuotion äärellä pysyy aina muistissani.
Oli palattava taas karuun todellisuuteen. Sotamarsalkka von Paulus antautui armeijakuntansa rippeiden kanssa Stanlingradissa 30. päivänä tammikuuta 1943. Tammikuussa venäläiset valtasivat Pähkinälinnan Laatokan etelärannalla ja saivat taas kapean maayhteyden Leningradiin yli vuoden kestäneen piirityksen jälkeen. Sinä aikana huolto oli tapahtunut vain lentokuljetuksina ja talvella Laatokan jäätä pitkin.
Nurmoilaa pommitettiin loma-aikanani useamman kerran. Yksi Fokker paloi ja yksi aliupseeri kuoli. Torjunnan sanottiin olleen muuten tehokasta. Kohta palattuani koettiin todellinen lumimyrsky. Tiet ja lentokenttä olivat täysin tukossa ja postia saatiin odottaa päiväkausia. Kuokkasen tilalle tullut luutnantti Sillanpää ja valonheitinluutnantti Launes asuivat pari viikkoa kämpässäni. Aloitimme yhdessä elämän pohdiskelut, jotka jatkuivat vuoden päivät vuorotellen kunkin komentopaikalla. Seuraan liittyi vielä Aarne Matias Salminen, joka oli ensin aloittanut teologian opiskelun, mutta liian epäuskoisena siirtynyt opiskelemaan metsänhoitajaksi.
Kaikenlaista viihdytystoimintaa alettiin järjestää yhä enemmän. It.porukoille oli saatu oma viihdytysilta lumisateisena päivänä ja kohta oli myös Länsi-Aunuksen ensimmäinen aseveli-ilta, joka radioitiin Aunuksen radion kautta. Puhdetyövillitys valtasi miehistökorsun. Puulusikat ja -kauhat sekä tuohityöt tekivät korsusta verstaan, josta päivittäin valmistui toistakymmentä kauhaa erilaisina taiteellisina inspiraatioina. En ottanut puukkoa käteeni. Radioita yritin korjailla tarpeen vaatiessa ja täydentelin silloin tällöin it.raamattuani, johon olin keräillyt kaikkea ilmatorjuntaan liittyvää tietoa. Näihin aikoihin sain tiedon, että minut oli hyväksytty Polille eli Teknilliseen korkeakouluun. Tästä innostuneena aloitin korkeamman matematiikan ja radiotekniikan opiskelun Laurilta saamistani kirjoista. Suurin osa vapaa-ajastani kuluikin opiskelun merkeissä.
Nurmoilan kevät kului omaa ja vihollisen lentotoimintaa seuratessa. Päivisin vihollinen teki vain tiedustelulentoja. Tavallisimmin yksi PE-2 pommikone muutaman hävittäjän saattamana lensi kentän yli neljän kilometrin korkeudessa. Hätistelimme niitä muutamalla tuli-iskulla. Pommitukset tapahtuivat vain öisin. Suunnilleen kerran kuussa oli suurempi revohka ja niiden välissä muutaman koneen pommitusyrityksiä. Maaliskuun alussa 1943 oli kevään ensimmäinen yöshow. Ainakin 16 RZ ja R-5 konetta hyökkäsi lentokenttää vastaan puolen yön jälkeen. Koneet pyörivät kentän eri puolilla ja toisten pöristessä kauempana kaksi aina kerrallaan pyrki pääsemään liukumalla kentän päälle. Valonheitin sai viisi kertaa koneen valokeilaan ja kaikkien aseiden tulittaessa kone aina syöksyi alas pudottaen pomminsa mihin sattui. Myös pimeään ammutuilla tuli-iskuilla oli sama vaikutus. Vain kerran yksi koneista pääsi sulkutulen läpi pudottaen pomminsa kentälle ja joukkueemme lähelle vahinkoja aiheuttamatta. Ainakin yksi koneista sai osumia tasoonsa ja kerrottiin sen pudonneen johonkin kauemmas. Koneiden poistuttua, näin luulimme, yksi oli jäänyt kyttäämään ja pääsi vartin päästä liukumaan päällemme. Avatessamme tulen se pudotti pomminsa suoraan asemiimme. Neljä 50 kilonsirpalepommia tuli ammusvaraston viereen ja kaksi parikymmentä metriä tykeistämme. Pääsimme taas pelkällä säikähdyksellä. Sirpaleet rikkoivat varastoa ja hylsylaatikoita kohdasta, josta ammuslaatikot oli juuri kannettu tykeille. Palopommit olivat elektronipommeja. Ne roihusivat kehässä tykkien ympärillä, kunnes sammutimme ne lumella. Tuon yön aikana ammuimme lähes 500 ammusta ja 1.000 konekiväärin patruunaa. Seuraavana päivänä saimme toiminnastamme herrojen kiitokset.
Sama toistui kuukauden kuluttua. Pommit putosivat nytkin kohteiden ulkopuolelle. Ainoana poikkeuksena oli raketin täysosuma valonheitinjaoksen tyhjään telttaan, jolloin kolme lähellä ollutta miestä haavoittui, yksi aivan lievästi. Toukokuun alussa oli kaksi kiivasta yöpommitusta. Vihollinen käytti samaa taktiikkaa kuin aikaisemmin. Torjuntamme oli nähtävästi entisestään tehostunut, vaikka aloimme säästää ammuksia käyttäen usein vain yhtä tykkiä kerrallaan. Matalalla lentäneisiin koneisiin saatiin ainakin konekivääreillä osumia. Omat vahingot jäivät vähäisiksi eikä yksikään kentällä ollut kone saanut osumia. Voznesenjassa saatu oppi yötorjunnasta oli näin siirtynyt Nurmoilaan, mutta valoisat kesäyöt muuttivat systeemit kokonaan toisiksi.
Oman toimintamme ohessa seurasimme luonnollisesti kenttämme lentäjien edesottamuksia ja varsinkin kuulimme traagisista tapahtumista. Maaliskuussa neljän CU:n, Curtis-hävittäjän ollessa tulittamassa matalalla rintamalinjaa ampuivat venäläiset urkukonekiväärit kaksi CU:ta alas. Toinen niistä syöksyi palavana linjojen väliin, lentäjänä ylikersantti Kajava ja toinen teki pakkolaskun kilometrin vihollisen puolelle. Kapteeni Nurmisen nähtiin nousevan koneesta. Kaksi FK:ta lähti heti viemään suksia ja ruokaa löytämättä häntä enää. Vihollisen kovaääninen ilmoitti linjojen takaa, että Nurminen oli joutunut vangiksi.
Toukokuun alkupäivinä käytiin Kuuttilahden yläpuolella ilmataistelu, jossa CU:t ampuivat alas kaksi Lagg-3 ja Mig-3 lentokonetta. Yksi oma koneemme joutui tekemään pakkolaskun lentäjän haavoituttua käsivarteen ja toinen kone teki kaputin kentällä laskutelineen rikkoonnuttua. - Mutta pahempaa kuului etelästä. Toukokuun 12. päivänä liittoutuneet saivat haltuunsa koko Pohjois-Afrikan, jota Rommel oli kolunnut yli kaksi vuotta.
Öiden tultua valoisiksi määrättiin valoheittimet siirrettäväksi Äänislinnaan. Lähtöä edeltävänä päivänäCU:n nousu kentältä epäonnistui ja se lensi suoraan päin toista valonheitintä, joka rikkoontui täysin. Kone kärsi vain vähäisiä vaurioita. Pari päivää tämän jälkeen olin vänrikki Aallon ja Hornelan kanssa menossa kentän reunaa pitkin Ville Valtosen joukkueeseen. FK-kone teki parhaillaan laskeutumisharjoituksia kentälle. Kerran se kuitenkin laskeutui liian aikaisin, pyörät iskeytyivät sammalmättäisiin ja kone pyörähti ympäri pirstoutuen pahoin jääden makaamaan ylösalaisin. Tasot, peräsin, laskuteline ja osa ohjaamosta olivat rikkoontuneet. Juoksimme ensimmäisinä paikalle lentäjän kohtaloa ajatellen. Lentäjä oli kuitenkin selvinnyt vähäisin vammoin ja kun lisäväkeä saatiin paikalle, nostimme konetta, että lentäjä vänrikki Solin pääsi ryömimään ulos ohjaamosta.
Seuraava kaputti sattui kesäkuun alussa. CU-kone sai moottorivian nousun aikana. Lentäjä yritti kaartaa takaisin kentälle koneen joutuessa syöksykierteeseen ja pudotessa maahan sekä syttyessä palamaan. Yksi hävittäjälentäjä oli poistunut riveistä. - Nämä ovat itse nähtyjä tai koettuja tapahtumia kentän laidalta. Mitä tapahtui vihollisen puolella ja ilmataisteluissa, jäi meiltä enimmäkseen tietämättä tai huhupuheiden varaan, enkä niitä ole merkinnyt muistiin.
Nurmoilan kevät ja alkukesä kuluivat muutoin monenlaisten puuhien, viihteen ja kilpailujen merkeissä. Osallistuimme pari kertaa VI Armeijakunnan it.joukkojen kilpailuihin. Lajeina olivat apuaseammunnat, tykkien suuntaus, etäisyydenmittaus ja koneiden tyyppituntemus. Pärjäsimme yllättävän hyvin, vaikka kyseessä olivat loppukilpailut, joihin oli päässyt vain muutama AK:n paras joukkue. Helppi muisti kehua erästä lentokentän yksikköä.
Nurmoilan kesä ja syksy 1943
Voimistelua ja urheilua harrastettiin, olihan porukkani valtaosaltaan nuorta polvea. Siinä oli O. Viinikainen Kotkasta, joka oli voittanut voimistelussa nuorten Suomen mestaruuden. Teimme korsun viereen nojapuut ja rekin. Rekillä harjoittelin jättiläistä ja merimiesvolttia. Yksi bravuurinumeroistani oli koko voltti taaksepäin seisaalta. Sitä tein joskus jopa saappaat jalassa Lemijärven lotille. Kuntoani pidin yllä lenkkeilemällä ja suunnistamalla. 3.000 metrin maastojuoksukilpailussa tulin toiseksi ajalla 13,04. Sotamies Lepistö voitti ajalla 12,43. Pesäpalloa pelattiin lentokentän laidalla. Hyödyllisempänä harrastuksena olivat viljelyshommat. Syyskesällä saimme omasta maastamme porkkanoita, punajuuria ja tomaatteja. Kämpissä tehtiin silloin tällöin suursiivousta ja sinihapolla myrkytettiin luteita, joista ei kuitenkaan koskaan päästy kokonaan eroon.
Muodollisen alkoholin käyttökiellon sijasta alettiin jakaa silloin tällöin annosviinoja. Lieneekö ollu 5 tai 10 cl miestä päälle. Tuon suuruisesta annoksesta ei paljon iloa herunut ja siksipä toisinaan pelattiin kortilla niin kauan, että voitot olivat kertyneet yhdelle tai muutamalle miehelle. Koko porukka katseli iloiten ja ivaillen ympärillä, kun muutamat tulivat känniin. Toukokuussa 1943 alettiin saada kuukausiviinoja. Kerran kuussa sai tilata puolikkaan pöytäviinaa tai muutakin laatua. Se oli tilattava ja maksettava etukäteen. Päiväkirjassani on merkintä toukokuun lopulta: Ensimmäiset kuukausiviinat saapuivat, yksitosita pulloa. Ilta kului pahemmitta seurauksitta vilkkaan keskustelun ja laulun merkeissä. It.upseerit kävivät luonani kylässä.
Joukkueeni kanssa minulla ei ollut täälläkään minkäänlaisia vaikeuksia eikä häiriöitä, vain lomalta paluu ja lomalla käyttäytyminen toivat muutamille hankaluuksia. Edellä siteerattu päiväkirjamerkintä jatkuu seuraavasti: Kuulustelupöytäkirjojen teko Lampilan, Kujalan ja Lepistön asiasta. He olivat myöhästyneet lomalta palaamisesta ja joku heistä oli joutunut tekemisiin sotapoliisin kanssa. Rankaisuvalta oli tiettyyn rajaan saakka yksikön päälliköllä, niin näissäkin tapauksissa. Olisin voinut määrätä heidät muutamaksi päiväksi lentorykmentin putkaan, mutta päätimme Skogin Turen kanssa kokeilla toista menetelmää. Se osoittautui erinomaiseksi. Joukkueen alueelle oli ajettu suuri pino puunrunkoja polttopuiden tekoa varten. Niitä tarvitsimme korsujen lämmittämiseen. Jokaisella yksiköllä oli määräys tehdä myös halkoja koti-Suomeen, motti mieheen. Määräsimme rangaistukseksi kolme mottia yhtä myöhästymistä kohti. Kaverit sahasivat ja pilkkoivat halkoja koko muun joukkueen letkaillessa ja vitsaillessa ympärillä. Sosiaalinen paine oli varmasti suurempi kuin yksin putkassa istuessa eikä sen koommin rangaistuksia tarvittu.
Kokonaan toisenlainen viihdytystapahtuma oli sotavankien järjestämä viihdytysilta upseereille ja lotille. Esiintyjinä oli monia Leningradin oopperan taiteilijoita. Oli orkesteri, sekakuoro, lauluja, tansseja, steppausta, taikatemppuja ja akrobatiaa. Parhaimmin jäivät mieleen venäläiset kansanlaulut balalaikkaorkesterin säestyksellä sekä Kulkurin valssi ja Äänisen aallot. Totesin päiväkirjassani, että ohjlema oli ainutlaatuinen ja yllättävän hyvä. Esitystapa oli välitöntä ja räiskyvää. Innostus tempasi koko yleisön mukaansa. Ainoa vika oli, että olivat ryssiä. - Vain upseerit ja lotat päästettiin katsomaan, sillä pelättiin tilaisuuden heikentävän mieheistön sotamoraalia!
Sota ei kuitenkaan ollut lopussa. Stormavikat IL-2 maataistelukoneet tulivat täysin yllättäen aamulla viides kesäkuuta ennen kolmea. Heräsin pahviteltassani pommien ja rakettien huumaaviin räjähdyksiin. Lentokoneiden moottorien pauhu kuului aivan kentän pinnassa. Syöksyin unenpöpperössä tulenjohtokuoppaani kohti ja kaaduin pari kertaa ja löin pääni verille. Ensimmäinen kymmenen koneen hyökkäysaalto meni ohi, mutta seuraavat kolme tulivat heti perässä. Niitä ehdimme jo ampumaan, vaikka kova meteli sai monet kauhistumaan. Hyökkäys kohdistui meihin ja CU-suojiin. Kolme konetta tuli toisella kierroksella kentän pintaa hipoen suoraan meitä päin. Saimme kuitenkin ne lopussa kääntymään sivuun. Pommeja tuli muutaman kymmenen metrin päähän ja 20 mm:n ammuksia räjähti toistakymmentä etäisyysmittarin ja tykin välissä. Konekiväärisuihkut kulkivat meidän kk:mme molemmin puolin. Neljäs hyökkäysaalto torjuttiin heti alkuunsa ja koneet poistuivat. Ainakin konekivääreillä ja 20 mm:n tykillä saatiin osumia. Koneista putosi pakoputken kappaleita, peltiluukku ja muita osia. Yksi koneista poistui toinen laskuteline alhaalla. Hyökkäyksen aikana kierteli kaksi PE-2 ja kahdeksan Lagg-3 konetta korkealla seuraten hyökkäyksiä ja varmaankin veivät iloisia uutisia sen onnistumisesta.Todelliset tappiot olivat muutama särkynyt ikkuna, kasarmialueella palanut lautakoppeli ja minun naarmuuntunut otsani. Kentän laidalla suojissa ollet koneet eivät saaneet naarmuakaan.
Heräsi suuri ihmettely, miten tällainen yllätys pääsi tapahtumaan, vaikka jo viikkoja ennen oli varoitettu hämärähyökkäyksestä. Vihollisen puolelta se oli hyvin valmisteltu. Edellisenä päivänä oli Mannerheimin syntymäpäivä 4. kesäkuuta ja varmaankin ajateltiin, että koko armeija oli aamuyöllä tokkurassa. Ehkäpä saimme ryypyn leikattua konjakkia, mutta humalaa se ei aiheuttanut. Viholliskoneet osasivat aivan pinnassa lentäen kiertää meidän ilmavalvontamme ja pääsivät siten yllättämään. Joukkueessamme oli vartiovuorossa vanhin miehemme sotamies Hentzius, joka luuli koneita omiksi ja tajusi tilanteen vasta pommien räjähtäessä, jolloin lehmänkellohälytystä kämppiin ei enää tarvittu. - Olihan tuo kohdallani ensimmäinen maataistelukoneiden rymistys. Jatkoa seurasi vasta runsaan vuoden kuluttua Kannaksella ja varsinkin Kuuterselässä.
Lomatkin alkoivat tulla rutiiniksi vaikkakaan eivät kovin jokapäiväsiksi. Huhtikuulta oli päiväkirjassa vain merkintä 18. huhtikuuta alkaen pari viikkoa lomalla. Heinäkuun lomasta oli mainittu vähän enemmän. Olin aluksi Nunnanlahdessa heinätöissä ja saaressa Pielisellä. Sitten tulimme Ainin kanssa meille kotiin ja samaan aikaan lomalla olleiden Unton ja Neuvosen Leon kanssa soutelimme neljän porukalla Suur-Saimaalle Kangasteljoon ja Ilkkoon. Tunnelma oli varsin omalaatuinen. Ilkon kalliolla katselimme Saimaan peilikirkasta pintaa ja pohdimme elämän tarkoitusta ja sen tuomia kuvioita, kun samalla kuulaassa kesäillan tyvenessä kuului tykkien jyske Kannakselta. Vajaan vuoden päästä se kiihtyi vihollisen läpimurroksi. Niissä loppurähinöissä kaatuivat Unto ja Leo. Aini poistui muuten elämästäni tuon vuoden 1944 kuluessa. Aloitin yksinäisen vaellukseni ensimmäisiin rauhanvuosiin.
Nurmoilaan palattuani sota jatkui entisellään. Ensimmäiset päivät loman jälkeen olivat aina vähän harmaat ja ankeat, kunnes taas sopeutui oloihin ja innostui töihin. Koulutus lisääntyi ja keksittiin uusia harjoituslaitteita. Joukkueeni oli jatkuvcasti kentän yksiköistä paras ja maine levisi Helpin siivittämänä muuallekin. Puolivälissä heinäkuuta soi puhelin: Herra luutnantti, täällä majuri Helppi, saanko onnitella... Näihin aikoihin alkoi Mäkriällä opiskelijoille tarkoitettu kemian kurssi, jota luennoi tri Lyden. Kurssi jatkui 12 sunnuntaita aina marraskuuhun saakka. Tentti oli vähän hupaisa, kun tentin valvoja poistui täyteen ahdetusta parakista jättäen kirjoittajat yksin. Kävi siinä aikamoinen supatus. Itse en ollut ensinkään tyytyväinen omiin vastauksiini, mutta mieli muuttui, kun muutama tunti tentin jälkeen yksi tentin korjaajista Stenius nimeltään, tuli onnittelemaan toteamalla, että olin saanut toisena koko porukasta kiitettävän, puhtaan kolmosen. Kun sitten seuraavana keväänä menin TKK:lle tenttimään loppuosaa kemiasta, antoi kuuluisa professori Erämetsä minulle Mäkriän suorituksesta vain ykkösen. Se oli toinen niistä kahdesta ykkösestä, jotka olivat diplomi-insinööritodistuksessani.
Pääsin lopulta itsekin lentämään Salmisen Lenni oli sitä luvannut jo aikaisemmin, mutta hänellä taisi olla lentokielto liian alkoholin käytön vuoksi ja toimi silloin adjutanttina. Hän tuli minua hakemaan, siemasi pitkän ryypyn pöytäviinaa pullostani ja marssimme koneelle. Istuin avoimen kaksipaikkaisen Viiman tuistuimelle ja lenni kiipesi ohjaajan paikalle taakseni. Sitä ennen hän näytti, miten hätätilanteessa hypätään koneesta ulos ja laskuvarjo tempaistaan auki. Kentän päällä kaarrellen nousimme hitaasti ylös. Se oli ensimmäinen lentoni ja tuskin pystyin tarpeeksi ihailemaan Itä-Karjalan järvimaisemia ja Laatokan rantoja. Yhtäkkiä koneen nokka painui alas ja tulimme lähes syöksykierteeseessä kohti kenttää. Vilkaisin taakse Lenniin kysyen mielessäni, joko hypätään. Hän vain vilkutti nauraen ja oikaisi koneen laskukiitoon rullaten tasaisesti kentälle. Rykmentin komentaja oli kentän laidalla vastassa ja kiittäessäni lennosta hän sanoi antaneensa Lennille luvan vähän pelotella it.miestä.
Tämän jatkoksi kerron Lennin loppuelämän vaiheista. Sodan viime vaiheissa hän putosi koneineen alas muistaakseni ilmataistelun jälkeen ja loukkaantui vaikeasti. Hän toipui ja aloitti opiskelun Kauppakorkeakoulussa tai muussa kauppa-alan oppilaitoksessa. Tapasin häntä silloin tällöin Helsingissä Yrjönkadun uimahallissa, sillä hän oli uimahyppääjä. Kerran ollessaan kaverinsa kanssa uimahallissa hän hyppäsi toisesta kerroksesta alla olevan käytävän yli suoraan altaaseen. Kaveri kehotti luopumaan yrityksestä, koska he olivat ottaneet muutamia ryyppyjä. Lenni ei uskonut, vaan hyppäsi. Kaveri yritti sitä estää sillä seurauksella, että Lennin vauhti loppui ja hän putosi pää edellä kivilattialle. Se oli reippaan taistelulentäjän loppu. - Toinen taistelulentäjänä ollut luokkatoverini rovasti Kaiku Kallion poika Tapani sai jatkosodan aikana lentävän keuhkotaudin ja menehtyi siihen muutamassa päivässä. Koulussa häntä nimitettiin Kustiksi tai Kustuksi ja kerran hänen tullessaan sateella kouluun joku kavereista tokaisi: Ei se ole kustu, vaan muuten märkä.
Kesä alkoi kääntyä kolmanneksi sotasyksyksi. Italia irtaantuisodasta ja teki rauhan länsiliittoutuneiden kanssa. Meillä oli ilmassa varsin rauhallista. PE-2 lensi silloin tällöin korkealla ylitsemme. Kerran ehtivät hävittäjät ajoissa sen perään ja ampuivat koneen alas Syvärin seudulla. Syyskuussa alkoivat taas yöpommitukset. Ensimmäisellä kerralla pari konetta onnistui pääsemään kentän toiselta puolelta päälle ja vaurioittamaan kolmea FK-konetta, muut yritykset torjuttiin ja valonheitinjaoskin saatiin kentälle. Yöpommitukset siirtyivät Mäkriälle ja Aunuksen kaupunkiin. Meidän torjuntatulemme oli nähtävästi viholliselle liian tehokasta.
Halkomotit oli tehty valmiiksi ja seuraavaksi oli jokaisen kerättävä viisi litraa puolukoita keittiön käyttöön. Olimme myös saaneet katiskoilla kaloja, sillä päiväkirjassani kerrotaan: Skog sai tänäkin aamuna kahden kilon hauen, jonka äsken paistoimme. Hän lähetti kalaa kotiinkin Helsinkiin, missä ruoka oli todella vähissä. Iltapuhteet kuluivat lukujen lomassa toisinaan pienissä systeemeissä. Filosofisvoittoisia keskusteluja käytiin joukkueiden johtokorsuissa. Mukana olivat useimmin itseni lisäksi Aarne Matias Salminen, 'opettaja' Sillanpää, joka esitteli itsensä usein Broendaksi ja oli siviilissä kansakoulunopettaja, Ville Valtonen Savonlinnasta, valonheitin-Launes ja toisinaan tullimies Hornela Tornion suunnalta. Kahden porukoissa käytiin Aunuksen Lotta-hotellissa syömässä. Alkoholia sieltä ei saanut, mutta joskus limsapullo saattoi vaihtua leipälaukussa olleeseen pulloon. Kerran jouduimme Aarne Matiaksen kanssa juominkeihin Aunuksessa olevaan Suomen Pankin konttoriin. Aamuyöstä menin ulos pienille tarpeilleni, jolloin ulko-ovi loksahti perässäni kiinni. Kun koputtelin viluissani ovea, se aukeni varovasti ja ensimmäisenä tuli esiin minua kohti pistooli ja vasta vähitellen horjuva pankinjohtaja. Onneksi hä tunsi minut ja päästi sisälle.
Siistejä kahvikutsuja vietettiin Lemijärvellä, jonne ajettiin pyörillä. Siellä oli lottien hoitama ilmavalvonta-asema, matala torni rakennuksen katolla. Tyttöjä oli asemalla 3-5, joista yksi oli aina tähystämässä tai kuuntelemassa. Mieleeni on jäänyt heistä vain Irja, jonka kanssa yhdessä kuunneltiin lentokoneiden ääniä ja tähysteltiin hämärää taivasta. Hänet tapasin vielä sodan loppuvaiheissa ja sodan jälkeen muutaman kerran hänen ollessaan opettajana Lauritsalan kansakoulussa. Taisi olla viimeinen tapaaminen, kun hän kertoi olevansa kihloissa papin kanssa. Sen jälkeen en ole hänestä kuullut.
Syyskuun loppupuolella anoin ja sain kolmen vuorokauden loman jättääkseni paperit Teknilliseen korkeakouluun. Marraskuussa sain lopullisen tiedon, että minut oli hyväksytty sähköosaston opiskelijaksi ja siitä taas lukuintoni lisääntyi. Sotakoulutuskin sai uusia muotoja. Pidin AK:n upseereille oppitunteja ilmatorjunnasta, esittelin aseita ja vähin jopa ammuttiinkin. Aunuksen Ryhmän it.yksiköiden kilpailut pidettiin Podporozessa, syvaäriläisessä kaupungissa. Osallistuimme niihin omalla lentokentän joukkueella. Ajoimme kuorma-autolla tuttuja teitä. Taas kerran jäivät Kuujärven maisemat unohtumattomina mieleen. Kilpailu ei porukaltamme tällä kertaa onnistunut, mutta matka oli mukavaa vaihtelua. - Liittoutuneet olivat nousseet maihin Etelä-Italiassa, vaikka Rooma vallattiinkin vasta 4. kesäkuuta 1944.
Syksyllä minut komennettiin panssarilähitorjuntakurssille, jossa viiden päivän aikana käytiin läpi kaikki lähitorjunnan keinot: panssarimiinat, ja -miinoitukset, pst-aseet, magneetti- ja liimakäsikranaatit, ps-vaunujen tuhoaminen. Ei kuitenkaan vielä ollut panssarikauhuja eikä -nyrkkejä käytettävissä. Kohta tämän jälkeen sain määräyksen pitää vastaavanlainen kurssi it.miehille, jotka koottiin kaikista lentokentän yksiköistä. Teinkin sen muutaman avustajani kanssa varsin räväkästi, sillä saimme materiaalia runsaasti käyttöömme. Mieleeni on jäänyt tilanne, jossa selitin kurssilaisille jotakin torjunnan yksityiskohtaa ja rauhallisuuden tärkeyttä. Miehet seisoivat paririvissä lähellä hiekkakuoppaa selkä päin kuoppaa. Avustajani räjäytti muiden tietämättä useamman kilon rotyylipanoksen kuopassa siten, että maa miltei sortui miesten alta. Oli siinä todellisuuden tuntua eikä korvatulppia ollut käytössä.
Omiin it.harjoituksiimme saimme koneita mukaan. FK:n kierrellessä kentän yläpuolella toinen tykki seurasi sitä normaalisti, mutta toisen tykin miehistö silmät peitettyinä. Näin saimme tehdyksi taulukoita kuulohavaintojen tarkkuudesta ja virheistä sekä laadituksi ohjeet ja taulukot yöammuntoja varten. Pimeän harjoituksiin osallistuivat myös valonheittimet.
Joulukuussa pääsin lomalle. Matka sujui mukavasti junalla Aunuksesta Äänislinnan kautta Joensuuhun, Nunnanlahden ja Kuhnusten kiertolenkin kautta kotiin. Vietin muutaman rauhallisen talvipäivän Ainin kanssa Pohjois-Karjalassa. Taisi siihen kuulua mukavaa hevosajeluakin rekiretken merkeissä. Lappeenrannassa kävin koululla voimistelemassa ja luistinradalla luistelemassa. Helsingissä käväisin Polilla ja sodassa jalkansa menettäneen Virkkusen Topin kanssa vietimme muutaman illan nuoruutta muistellen. Vakavampaa puuhaakin oli. Kävin Laurin kanssa ostamassa ruumisarkkua hänen vaimonsa juuri kuolleelle äidille. Oikeastaan koko lomasta en löydä varmoja muistikuvia ja päiväkirjamerkinnät kertovat vain luettelomaisesti edellä mainitut tapahtumat.
Palattuani taas kerran Nurmoilaan olivat jouluvalmistelut täydessä käynnissä. Miehistökämppä oli jaettu kahteen tupaan ja seinät vuorattu uusilla pahveilla. Joulukuuset ja suuri havuseppele katossa juhlistivat tunnelmaa. Jouluaattona kävimme jo iltapäivällä saunassa, jonka porukkani oli kesän kuluessa rakentanut hirsistä metsänreunaan. Rykmentillä oli yhteinen joulujuhla teatteritalossa ja sieltä palattuamme asetuimme jouluaterialle kaikki saman pöydän ääreen. Jouluruuat olivat peinteiset ja nautimme niitä aina välillä joululauluja laulaen. Myöhemmin illalla jatkoimme erilaisella ohjelmalla. Pidin mm tupien välisen tietokilpailun. Kotiseudun muistaminen oli vuoden kuluessa vähän hiipunut, sillä porukkamme sai vain seitsemän tuntemattoman sotilaan pakettia, jotka jaettiin arpomalla. Olihan meillä jonkinlainen orkesterikin, viulu, kitara ja urkuharmooni, jolla yritin poikia säestellä. Joulupäivänä tulivat sotilaskotisisaret hevoskyydillä asemiimme tarjoamaan kahvit ja pastori piti hartaushetken. - Tämä oli sitten viimeinen sotajoulu niin minulla kuin muillakin. Mieleeni on noista jokaisesta kolmesta sotajoulusta jäänyt harras ja hiljainen tunnelma. Jokainen, niin nuori kuin vanhakin, oli syvästi sydämessään mukana ja lauloi antaumuksella lapsuuden joululauluja. Kaikki riehakkuus ja repivyys oli poissa ja ainakin jouluna koti-ikävä tuntui tulevan puhtaimpana esiin.
Kirjoitin Untolle tuona jouluna näin: Muistathan taas joskus minuakin, ehkä silloin, kun joulun jääkukat kimmeltävät korsun säröisessä ikkunassa, kun milkkikorvike ja palanen paistettua sianpakaraa on ehtoottu ja kullalle kirjoitettu pitkä, hellä ja hempeä joulukirje, joka karkeammankin silmän kostuttaa ja joka siellä äärettömän kaukana tekee odottajan helläksi yksinäisessä onnessaan. Hän katsoo kuvaasi kauan, kauan, tahtoisi olla sinulle hellä, ei voi, ei voi... niin voithan juuri silloin muistaa minuakin, taivaanrannan maalaria – Parhai jouluterveisin... Sauli (Tämän kappaleen kohdalle oli Unto punakynällä merkinnyt 'oikea aarre', sen vuoksi sen nyt tähän kopioin).
Näin jatkui kolmas sotatalvi. Yhä useammin istuimme Aarne Matiaksen kanssa jommankumman korsussa ja pohdiskelimme tulevaa elämäämme. Tajusimme, että Saksa häviää sodan ja kuinka meidän sitten käy? Ajattelin lähinnä Saimaan saaria ja erakkoelämää siellä Unton kanssa sekä sitä, kuinka teemme ryssän toiminnan mahdollisimman vaikeaksi Suomessa. Mutta miehille piti näyttää optimistista mieltä ja uskotella, että kaikki käy vielä hyvin. Koko alkutalven aavistelin, että tämä on jo liian hiljaista minulle, kyllä Helppi taas keksii jotakin uutta ja niinhän siinä lopulta kävikin. Mutta sitä ennen: Olin kirjoittanut seitsemän omaa sotapäiväkirjaani pieniin sinikantisiin vihkoihin, enimmäkseen venäläisiin. Lopulta 1. päivänä tammikuuta 1944 uskoin, ettei sota enää pian loppuisi ja aloitin seuraavan päiväkirjani satasivuiseen pahvikantiseen 'Sotilasmuistoja'-vihkoon. Sekin tuli lähes täyteen vuoden 1994 tapahtumista. Aloitin tuon päiväkirjani näin: Tähän saakka olen ollut optimisti, seitsemän kertaa olen aloittanut uuden sotapäiväkirjani, tuollaisen sinikantisen vihkon ajatellen, ennen kuin tämä kirja on täysi, loppuu sota. Tai sitten: a) minusta tulee runoilija, b) tulen muuten hulluksi, c) muuta mahdollisuutta ei ole.
Ehkä nyt aloitin kirjoittamaan päiväkirjaani enemmän tunnelmiani ja ajatuksiani kuin ennen. Näin kirjoitin 8. päivänä tammikuuta: Ensimmäinen oikea talvipäivä, kirkas auringonpaiste, hohtavat hanget ja yhtämittaista surinaa, kun CU:t olivat ilmassa. Lumipuvut olivat kaikilla päällä, tarkastin tykit, tulenjohtoyhteydet ja muut tärkeät kohteet. Illalla oli sauna, musiikkia ja ihana kuutamo, ei kuitenkaan vanjoja liikkeellä.
Tavanmukainen soitto Aarne Matiakselle ja leppoisaa jaarittelua. Jotakin kaipaat sinä ihminen. Jotakin joka voisi sitoa ajatuksesi kuolleina hetkinä, jolloin tyhjyyden ja turhuuden tunne saisi väistyä. Olkoon se sitten todella innokas opiskelu, kaikki täyttävä rakkaus tai jokin muu vastaava, pääasia, ettei ole kuolleita hetkiä, vaan aina jotakin, työtä, opiskelua, seurustelua, retkiä tai hämyhetkiä. - Viime vuosi toi minulle todella paljon, talvi ja kevät toivat rakkauden, kauniin, suloisen ja ihmeellisen, jolloin ihminen kulkee pehmeän utuverhon peittämänä, se on vaaleanpunainen, pehmeä. Sitä hengittäessään on elämä helppoa, vastoinkäymiset vain innoittavat, tahtoo olla hyvä kaikille ja tahtoo pyhittää koko elämänsä Hänelle. Mutta voi, kun tuo verho repeää. Ei siihen tarvita ristiriitoja eikä mielipiteen muutoksia, vain tuulenhenkäys, kun tuo verho poistuu. Näin tapahtui minulle kesällä. Ilkon selän laidalla nuotion ääressä, kaikkien ystävieni kanssa, olin sittenkin jotenkin yksin. - ja tapasin heitä kaikkia yhdessä viimeisen kerran. Ja jatkan: hiukan utuverhoa, hiukan opiskelua, hiukan seuraa ja hiukan tyhjyyttä ja hiukan hulluutta panna tätä kaikkea paperille.
Puolivälissä tammikuuta tuli valtava lumipyry. Lähes koko porukkani pantiin lumitöihin kiitoradalle. Sinne laskeutui JU-90, suuri kone, joka toi saksalaisten tavaroita, peräsinkin suurempi kuin hävittäjiemme tasot. Ja sitten tuli ensimmäisiä tietoja joukkueen siirrosta vähän kauemmas kentältä Nurmoilan tien varteen. Pari päivää myöhemmin Sillanpää soitti, että lähes kaikki upseerit, Salminen, Hornela ja minä siirretään muualle, minut eversti Tuompon käyttöön. Mutta sitä ennen vielä siirryttiin uusiin asemiin. Samalla kuulin, että minut siirretään Panssari-it.patteriin Äänislinnaan, jossa oli ollut pieni kapinanpoikanen. Luutnantti Patovirta siirtyi sieltä tilalleni Nurmoilaan ja minä hänen paikalleen.
Tässä vaiheessa oli taas kerran mielekästä pohtia asemaani ja suhdettani joukkueeseeni. Yleensä pidättäydyin miesten kanssa puhumasta politiikkaa. Olin yksikköni johtaja ja katsoin parhaimmaksi tavaksi olla puolueeton niin kauan kun toiminta pysyi oikeissa puitteissa ja näin tapahtui yksikössäni loppuun saakka. Radiosta tuli riittävästi kahdenlaista asevelihenkeä. Ryssän Tiltu avustajineen häiritsi jatkuvasti Aunuksen radion lähetyksiä, jossa Tiilikaisen Pekka soitteli äänilevyjään ja siinä sivussa veisteli kaikenlaista, kuten Äänislinnan kunniamarssi, Palaa taas, Komm zuryck tai Nyrkkeilijän lempikappale, Mustat silmät. Sanallisen huumorin ohessa tuli haikeaa kaikkia koskettavia lauluja, kuten Liisa pien, Elämää juoksuhaudoissa, Muistosi on mulle kallis, Äänisen aallot jne. Niitä havuvuoteella kuunnellessa taisi lähes jokaisen pojan päänalus kostua kyynelistä. Ero arkipäivän ja unelmien välillä oli lähes mittaamaton, minulla unelmat tuntuivat myös saavuttamattomilta. Ei minulla juuri ollut tyttöä, jota olisin unelmoinut, en osannut tanssia, vaikka rytmit soivat kiehtovasti korvassa, oli vain toteutumatonta unelmaaarkipäivän raskauden vastapainoksi.
Taloihin jääneistä kirjoista ja lehdistä saimme tuntumaa siihen, miten Neuvostoliitto valisti karjalaisväestöään ja lentolehtiset tökeryydellään olivat oivallista vasta propagandaa. Jostakin talosta löysin vihreän vihkosen, jossa suomenkilellä selostettiin toveri Molotovin puhe, joka oli pidetty elokuun 1. päivänä 1940 Korkeimman neuvoston sessiassa. Eräitä kohtia tästä 16 sivua käsittävästä puheesta: Suhteemme Saksaan ovat täydellisesti ennallaan, tämä sopimus on poistanut Neuvostoliiton ja Saksan välisissä suhteissa mahdolliset hankaukset. Neuvostoliiton ja Saksan välille muodostuneiden hyvien naapuruus- ja ystävyyssuhteiden pohjana eivät ole satunnaiset konjuktuuriluontoiset laskelmat, vaan niin Neuvostoliiton kuin myös Saksan valtiolliset perusedut.
Liettuan, Latvian ja Eestin hallitsevat porvarilliset ryhmät osoittautuivat kykenemättömiksi toteuttamaan rehellisesti käytännössä Neuvostoliiton kanssa solmittuja keskinäisen avun sopimuksia. Yleisillä, välittömillä ja yhtäläisillä vaaleilla, äänestyksen ollessa salainen, valitut Liettuan ja Latvian Eduskunnat ja Eestin Valtiopäivät ovat jo esittäneet yksimielisen kantansa neuvostojärjestelmän käytäntöönottamisesta ja yhtymisestä Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoon.
On kulunut yli neljä kuukautta Suomen kanssa solmitusta rauhansopimuksesta, jota yleensä noudatetaan tyydyttävästi. Jos Suomen hallitsevien piirien muutamat ainekset eivät lopeta pakkotoimenpiteitään Suomen niitä yhteiskunnallisia kerroksia vastaan, jotka pyrkivät lujittamaan naapuruussuhteita Neuvostoliittoon, niin Neuvostoliiton ja Suomen väliset suhteet voivat kärsiä vahinkoa (naurua, suosionosoituksia).
Reilu vuosi tämän jälkeen piti toveri Stalin Suuren Lokakuun Sosialistisen vallankumouksen 24. vuosipäivänä marraskuussa 1941 puheen, jonka pääkohdat levitettiin suomenkielisinä lentolehtisinä rintamajoukoille. Ääni Venäjän kellossa oli muuttunut: Jo yli neljä kuukautta on kulunut ankaran sodan oloissa saksalaisia imperialisteja vastaan, jotka valapattoisesti hyökkäsivät meidän rauhaa rakastavaan maahamme. Iso Britannia, Amerikan Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ovat yhtyneet yhdeksi leiriksi asettaen päämääräkseen murskata hitleriläiset imperialistit ja heidän anastaja-armeijansa.
Keräsin lentolehtisiä aina silloin tällöin, kun satuin olemaan paikalla. Osa niistä taisi kiireessä kadota, mutta parikymmentä erilaista on vielä jäljellä. Joukossa on venäläisten suomalaisille ja saksalaisille pudottamia, suomalaisten venäläisille ja saksalaisten suomalaisille pudottamia lehtisiä sodan loppuvaiheessa. Lähes kaikki ovat niin yksinkertaisia ja yksitotisia, että niiden vaikutus lienee useimmin ollut päinvastainen, kuin mihin ne oli tarkoitettu. Ainoana poikkeuksena lienevät olleet venäläiset, jotka lentolehtinen kourassaan marssivat linjojen läpi ja uskoivat niissä luvattuun hyvään kohteluun, minkä myös yleensä saivatkin.
Äänislinna, panssaridivisioona, panssari-ilmatorjuntapatteri talvelle 1944
Ennen siirtoani kävin lyhyellä lomalla. Poltin tavattoman suuren nipun kirjeitä, vain muutaman jätin muistoksi. Kirjoitin päiväkirjaani: Joka tapauksessa olen käännekohdassa. Sisäisesti, ulkoisesti, olen tyyni, rauhallinen, uskon, että elämä on vielä edessä. Olen yksin ja vain itse vastuussa omasta onnestani. - Viimeinen puhuttelu miehille oli 23. päivänä tammikuuta 1944. Kiitin hyvästä yhteistyöstä ja ymmärryksestä. Luovutin miehistön luutnantti Sirenille ja matkustin postiautossa Äänislinnaan.
Saavuin uuteen yksikkööni. Osa miehistä oli tuttuja jo Savitaipaleen ajoilta. Patterin päällikkö oli luutnantti Eino Honkanen, joka heti haukkui pois siirretyn Patovirran juopoksi ja muutenkin kelvottomaksi. Muina upseereina olivat Veikko Tuominen, Sirkka-Liisan säveltäjä ja sanoittaja, tuttu Rajamäen ajalta, luutnantti Ossi Räme Vaasasta, vänrikki Pekka Ruokonen, Kannaksen reippaita poikia. Sain oman kämpän, johon vähitellen sain myös uudet huonekalut savulla kirjalituna. Pyrin perusteellisesti tutustumaan it.vaunuihin ja omaan joukkueeseeni sekä myös Äänislinnan siviilityyppiseen elämään.
Kohta tultuani oli Äänislinnan luistinradalla pikaluistelukilpailut, joihin ajattelin osallistua, mutta sain omat luistimeni postissa vasta seuraavana päivänä. Kilpailussa voittivat Parkkinen, Ojala ja Salomaan veljekset. Lasse Parkkinen voitti 1947 luistelun maailmanmestaruuden ja 1948 olympiahopeaa 10.000 metrin luistelussa. Kävi niin, että voitin maailmanmestarin ja tulin Itä-Suomen mestariksi Lappeenrannassa 1947. Syy oli keli, pehmeä jää suosi minua keveänä ja upotti Lassea painavana.
Mutta sotakin jatkui. Yli 200 konetta pommitti Helsinkiä 7. päivänä helmikuuta. Saksalaiset olivat perääntyneet jo Viroon. It.patterimme miehistä 15 sai kenttäoikeudessa yhdeksän kuukautta vankeutta ja 20 sai kaksi viikkoa arestia kapinasta. Uusia miehiä tuli patteriin 22. Kaikenkaikkiaan lienee kärpäsestä tehty härkänen. Mutta tuota en ehtinyt paljon pohtia, sillä 10. päivä helmikuuta minulle ilmoitettiin, että lähden salaiseen majoitustiedusteluun. Paikkaa ei ilmoitettu. Kun ilmoittauduin Heikki Paarmalle HTK:ssa, minulle selvisi, että olimme matkalla Viipuriin. Lienee ollut aika erikoista, ettei edes patterin päällikkö tainnut tietää, mihin läksin. Ehkä jonkinlainen luottamuksen osoitus minulle.
Saavuimme seuraavana päivänä puolelta päivin Viipuriin. Majuri Utelan, Valanteen, Vuoren ja eversti Puroman sekä luutnantti Talvitien kanssa odotimme kenraali Lagusta hotelli Knut Possessa aina alkuiltaan saakka. Hän oli lähtenyt samana aamuna varhain henkilöautolla Äänislinnasta. Hämärässä eteisessä tuskin tunnistin häntä, mutta hän sanoi heti: Te olette panssari-it.patterista. Sain määräyksen lähteä Lappeenrantaan etsimään majoitustiloja. Illalla kävisimme Paarman ja Potinkaran kanssa Osulassa ja Torkkelissa.
Seuraavana aamuna ajoin junassa Lappeenrantaan ja käväisin kotona. Ilmoittautuessani majuri Målanderille hän ehdotti majoitustiedustelua VPK:n taloon, mutta korosti samalla, että toimisin itsenäisesti. Tarkastin talon ja parin päivän aikana otin yhteyksiä, etsin varastopaikkoja ja järjestelin huoltoasioita aina polttopuita myöten. Oli aika lailla omalaatuista puuhata patterin sijoittumista kotikaupunkiin, missä kaikki oli tuttua. Ehdin sentään käydä luistelemassa ja tapasin Untoa pitkästä aikaa hänen tultuaan Hämeenlinnasta Sisko Nissiä tapaamasta.
Kaikki alkoi olla järjestyksessä, kun 15. päivä helmikuuta sain käskyn mennä kiireesti Ensoon, johon patteri oli saapumassa parin tunnin kuluttua. Sijoituttiin tilapäisesti eri puolille ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Parin päivänpäästä ajettiin asemiin ratapihan länsipuolelle. Miehistö majoittui telttoihin ja minä Ossi Rämeen kanssa 'hotelli Pömpeliin', vaihdekoppiin. Kun olimme molemmat varsin lyhyitä, pystyimme nukkumaan siinä lähes jalat suorina. Pari viikkoa kului näin Ensossa. Miesten pahviteltat ja upseeriteltta valmistuivat. Tulitimme muutaman kerran yksittäisiä viholliskoneita, veitimme laskiaisiltaa Imatran 'Väärässä talossa' ja tietysti ehdin käydä muutaman kerran luistelemassa Enson radalla.
Runsaan viikon päästä 27. helmikuuta läksin Honkasen kanssa majoitus- ja asematiedusteluun Lappeenrantaan. Ensimmäisenä suunnitelmana oli, ettäkaksi jaosta sijoittuu lentokentälle ja yksi Peltolan koulun mäelle. Tämä kuitenkin muuttui heti siten, että oma jaokseni ajoi asemiin suoraan Lappeen pappilan pellolle ja Ossi Rämeen jaos siirtyi pian lentokentältä Tyysterniemelle. Töpinä majoittui pelastusarmeijaan Raastuvankadulle. Asemien valmistuttua aloitimme taas koulutuksen, kolme tuntia päivässä tulitoimintaharjoituksia, suuntausta, ennakoinnin korjausta, kalusto-oppia ja lentokonetyyppien tunnistusta. Toisinaan oli harjoiteltava myös vastenmielistä jalkaväen muodollista. Torjuntahälytykset katkaisivat silloin tällöin muun rutiinin, mutta taisi olla jo toukokuu, kun ensimmäisen kerran avasimme tulen pappilan pellolla viholliskoneita kohti.
Tavanomaiseksi tullut koulutus- ja palvelustoiminta keskeytyi muutamaksi päiväksi, kun saimme käskyn lähteä suojaamaan presidentti Svinhufvudin hautausta Luumäelle. Kirkkaassa pakkassäässä ajoimme kolisten 9. maaliskuuta pitkin Lappeenrannan Valtakatua ja kuuden vaunun kolonnassa jatkoimme kohti Luumäkeä. Liekö syynä ollut liian kova vauhti tai kohtalainen pakkanen, kun kolme vaunuista alkoi matkalla reistailla ja ne pääsivät vaivoin myöhästyneenä perille. Omat vaununi toimivat hyvin ja sijoituimme asemiin Luumäen kirkonmäelle. Oli todella kaunis aurinkoinen kevätpäivä. Mieli herkkänä ja hartaana seurasimme radiosta vaunujen päällä istuen siunaustilaisuutta. Viholliskoneet eivät tulleet häiritsemään, vaikka varmaan tiesivät tilaisuudesta, jossa mukana olivat mm Mannerheim ja Ryti, Saksan lähettiläs ja saksalaisia upseereja, omia ministereitämme ja kenraalejamme sekä omaisten lisäksi paljon muuta yleisöä. Siunaustilaisuuden jälkeen arkku saattueineen siirrettiin hevosten vetämissä reissä Kuutostien varrella olevalle hautausmaalle. Me palasimme asemiimme Lappeenrantaan yhden omankin vaunun sivukytkimen reistaillessa.
Vaunuhuolto ja koulutus jatkuivat. Mahdollisuuksien mukaan kävin hiihtelemässä ja varsinkin luistelemassa läheisellä Kimpisen radalla. Loma läheni ja pani aprikoimaan, vieläkö lähden Pielistä kohden. Eihän nyt aivan kotonakaan voinut lomaansa viettää ja niin sitten loma oikeastaan alkoi Tyysterniemeltä, jossa Ossi Räme järjesti pienet systeemit. Mukana olivat Eeva ja Helmi. Viattomasti ne päättyivät aamuyöllä ja jo aamukuudelta läksin junassa Joensuuhun. Siellä pakistiin pari päivää Ainin kanssa ja kävellessäni asemalle tuli Aarne Matias Salminen, tuttu Nurmoilan ajoilta, vastaan ja eikös vain Joensuun keikka jatkunut vielä päivän. Jo seuraavana päivänä hiihtelimme Neuvosen Leon kanssa Tupavuorelle, istuskelimme havuilla, keitimme korviketta ja juttelimme aiheesta 'hullut on kamalia'. Juna vei meidät seuraavana päivänä Helsinkiin. Siellä selvittelin Polin tenttiasioita ja illalla oli pienet juhlat Topin, Leon ja kaksosten kanssa. Ja vielä kerran ehdimme Tupamäelle ja hyppäsimme kilpaa hyppyristä. - Sitten loma loppui ja palasin pappilanmäelle.
Kevät 1944 merkitsi lähes outoa hiljaisuutta ja myös pelonsekaista odotusta. Tiedettiin, että rauhanehdoista neuvoteltiin, vaikka sopimukseen ei päästy. Saksan tappio oli jo varma, mutta mikä tulisi olemaan Suomen kohtalo. Näissä tunnelmissa elettiin lähes rauhanomaisissa oloissa. Seuraelämä oli osaltani varsin vilkasta ja myös monitahoista. Lappeen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Leo Gummerus, jonka pellolla vaunumme olivat ja renkituvassa jaoksen majoitus, pistäytyi usein luonamme, välillä piti hartaushetken, välillä vain jutteli yrittäen samalla päästä eroon luontaisesta virallisuudestaan. Kova oli hänen ja hänen silloisen vaimonsa, os. Lundin lasten kohtalo. Tytär haavoittui vaikeasti Lappeenranna pommituksissa jo talvisodan aikana, poika Ennu Pihkala kaatui SS-miesten pastorina jossakin Kaukasuksella ja nuorin poika Aarno kaatui kesällä 1944. Luistelu- ja partiotoverina Rainer Leheskivi, Lund, putosi tiedustelulennolla alas saksalaisten ampumana Lapissa syksyllä 1944. Hän oli yrittänyt pelastautua laskuvarjolla, mutta se ei ehtinyt avautua. Rainerin ruumista ei tietääkseni koskaan löydetty.
Panssarivaunujani pappilan pellolla kävivät katsomassa ainakin isäni ja sisareni Viena, Torniaisen Nappula useammankin kerran, Isotalon Enska ja Lindgrenin Tiki juuri kihloihin menneinä, Martikaisen Aimo ja Unto sekä Töllikön Leksa, josta otettiin kuva panssarivaunun päällä.
En varmuudella muista, mutta saattoi olla viimeinen kerta, kun kävin isän ja äidin kanssa Herran ehtoollisella 2. huhtikuuta Lappeenrannan kirkossa. Ehtoollista jakoi uskonnonopettajani ja perhetuttavamme Oskari Paarma. Heti kirkosta päästyäni kiirehdin luistinradalle ja sieltä palatessani nuoren luistelijatytön kanssa tuli Oskari vastaan kirkosta. Tervehdimme reilusti, mutta minulle jäi omatunto vähän kolkuttamaan siitä, mitä Oskari mahtoi ajatella.
Vaaleneva kevät toi nuoren miehen mieleen toivoa, intoa ja iloisia asioita, mutta vaikeuksiakin sattui tielle. Ollessani eräänä iltana toukokuussa kaupungilla minut tavoitti viesti, että jaokseni korpraali Heikkinen oli saanut surmansa salamaniskusta. Hän oli menossa iltalomaluvalla Lauritsalaan metsätietä, kun ukonilma sattui päälle. Seurasi tutkintaa ja kuulustelupöytäkirjoja, mutta asia ei siitä muuttunut, vaan kuolema todettiin tapaturmaksi. Ikävä velvollisuuteni oli kirjoittaa tapahtumasta Heikkisen äidille.
Itse tunsin joutuneeni keväällä erääseen elämäni käännekohtaan. Sovimme Ainin kanssa kirjeitse, ettemme enää tapaisi ja tuo sopimus piti. Suunnilleen vuoden kuluttua sain häneltä kihlakortin. Aini oli löytänyt onnensa joensuulaisen poliisin kanssa.
Seuraelämä jatkui Lappeenrannan keväässä vilkaana. Olin mukana huhtikuun lopussa silloisten abiturienttien juhlassa. Ratsuväen upseerikerholla järjestettiin ratsuväen ja panssariupseerien tutustumisillanvietto. Vapun aattoa vietettiin hotelli Patriassa tosi hauskasti ja lopuksi olin siellä kuuden apteekkarin seurassa. Heitä olivat luokka- ja koulutovereina olleet farmaseutit ja apteekkioppilaat, joiden kanssa tapasimme usein joko Snellmannin vinnillä tai muualla. Toisen ryhmän muodostivat petakookit. Ennestään tutun Irjan lisäksi olivat mukana ainakin Maija, Laina ja Hanssi. Virkkusen Topi, toisen jalkansa sodassa menettäneenä oli kotiutunut Lappeenrantaan ja usein liityin iltaisin hänen seurueeseensa, johon kuului, vaihtelevassa kokoonpanossa sisarukset Inga ja Ester, Irma sekä 'Havaijin Nea'. Nean todellista syntyperäänsä en muista, mutta eksoottiselta hän todella näytti. Varsin vähän minulle on jäänyt mielikuvia monista edellisistä ja muistakin päiväkirjan lehdillä vilahtavista nimistä. Tapaamisemme olivat ainakin minun kohdalla kollektiivisia, ryhmässä vietimme aikaamme ja ihmettelimme, mitä iloinen kevät vielä tuokaan tullessaan. Tätä ilonpitoa täydensi myös patterin kaksivuotisjuhla töpinässä Pelastusarmeijassa, missä esiintyi oma Pääkallo-orkesteri ja tarjottiin korviketta ja leivoksia.
Opiskelua jatkoin siinä sivussa ja toukokuun puolivälissä kävin Helsingissä tenttimässä kemian, josta jo aikaisemmin mainitsin ja samalla matkalla professori Suvirannalle kansantalouden. Jatkoin myös matematiikan itseopiskeluani, mutta sehän pian katkesi Kannaksen kahinoihin.
Tultuani tenttimatkalta oli jaos siirtymässä pappilan pellolta uuden rautatieaseman lähettyville ja pahvitelttoja pystytettiin parhaillaan. Kaupunkiin oli tullut Latipään kaksi raskasta it.patteria. Alueelle perustettiin torjuntakeskus, minut määrättiin sen johtajaksi ja tehostettu torjuntavalmius tuli samalla voimaan. Jotakin siis jo ounasteltiin loppukeväällä. Tarkastuskäynnit patterissa tihenivät. Kenraali Malmberg, eversti Wahren, everstiluutnantti Salonen ja kapteeni Kivisalo pitivät tarkastuksen ja olivat täysin tyytyväisiä. Muutama päivä tämän jälkeen kenraali Lagus, eversti Björkman ja majuri Ericsson jatkoivat jaoksen tarkastusta. Sitä ennen he olivat käyneet töpinässä ja Lagus oli haukkunut Honkasen perusteellisesti. Lagus kierteli kiiltävissä saappaissaan jaoksen mutaisella pellolla, veti panssarivaunujen telaketjujen välistä ruohontupsuja, tarkasti rakenteilla olevia telttoja ja varustuksia haukkuen kaikesta mahdollisesta välittämättä siitä, että olimme vasta pystyttämässä asemia. Kaikki sikamaisessa kunnossa oli hänen lopputoteamuksensa. - Mieli matalana päätin heti anoa siirtoa muuhun yksikköön. Tämä kuitenkin keskeytyi, kun Honkanen soitti ja komensi illalla hotelli Patriaan, jossa me muut kohtalotoverit otimme asian lopulta hyvinkin rennosti. - Kunnioitukseni Lagusta kohtaan sotilaana ei tuosta vähentynyt, vaan kesän aikana jopa lisääntyi. Hänen pikkutarkkuutensa ja tapansa arvostella kaikkea sai vain sapen hetkeksi kiehumaan. Eräät jopa kertoivat, että Lagus tahallaan ärsytti jääkäreitään kovalla kurilla, jotta sitten irtipäästettyinä ne hyökkäävät raivoissaan ryssien kimppuun.
Sankarivainajien muistojuhlaan 21. toukokuuta haudoilla ja urheilukentällä osallistui yli 10.000 ihmistä. Tilaisuus oli arvokas ja juhlallinen ehkä osaltaan siksi, että jokainen aavisti Suomen kohtalon hetkien pian olevan edessä. Länsiliittoutuneiden maihinnousua Kanaalin yli odotettiin joka päivä, se tapahtui kuudentena kesäkuuta ja Neuvostoliitto oli luvannut alkaa samanaikaisesti suurhyökkäyksen idästä. Minulla ja yksikölläni jatkui vielä rauhallinen aika. Unto tuli lomalle toukokuun viimeisellä viikolla ja olimme paljon yhdessä kenties vähän velvollisuuksistani tinkien. Isäni teki Tavi-laivallaan matkan Anttolaan Snellmannien huvilalle ja me pääsimme Unton kanssa mukaan. Kyydittävinä olivat muistaakseni itse apteekkari Snellman ja hänen tyttärensä ystävineen. Ainakin lähinaapurini Karisalon Walter oli mukana. Nuorilla oli hauskaa ja taisi siinä olla erotiikkaakin mukana. Me Unton kanssa keskustelimme enimmäkseen vakavista asioista. Tuon matkan muistan aina, kun ajamme moottorilla Kuparon virran läpi, sillä sen hiekkaniemessä olleessa laiturissa Tavi odotteli monta tuntia.
Helluntaiaamuna läksimme Unton kanssa pyöräretkelle jo aamukuudelta. Reittinä oli Hytti – Jukkala – Korkea-aho. Pari päivää aikaisemmin olimme jo ajaneet Lauritsala – Mustola – Pajarila lenkin. Matkat eivät olleet pitkiä, mutta se kiersivät alueita, jotka olivat meille tuttuja monilta lapsuuden ja nuoruuden retkiltä. Tuon tuostakin pysähdyimme, söimme vähiä eväitämme, muistelimme menneitä ja etenkin pohdimme nykyisyyttä ja epävarmaa tulevaisuutta. Unto oli vuosia kestäneen epätoivoisen ja onnettoman rakkauden jälkeen kohdannut Terijoella Siskon. He olivat nyt äärettömän ja epätoivoisen onnellisia. Synkkyyden ja vähäisen ilonpidon ajat olivat nyt ohi. Rakastumisen kanssa oli koko hänen personnallisuutensa muutosvaiheessa. Jos hän sodasta selviäisi hän jättäisi metsätieteen opiskelun ja siirtyisi lukemaan teologiaa. Itse olin juuri menettänyt uskon rakkauteen, elin pinnallisesta seuraelämästä huolimatta tyhjyydessä ja yksinäisyydessä. Unto kysyikin viimeisenä yhdessäolon hetkenä: Mihin oikein pyrit, mitä elämältäsi odotat? Nuo kysymykset syöpyivät ajatuksiini vuosikausiksi ja tulevat esiin yhä vieläkin. - Näin päättyi viimeinen tapaamisemme. Runsaan viikon päästä alkoi Kannaksen suurhyökkäys. Unto haavoittui jo Vammelsuussa varsin vaikeasti, mutta toipui. Sitten Ilomantsin viimeisessä suomalaisten vastahyökkäyksessä hän kaatui kolmantena elokuuta 1944, ehkä samasta kranaatista, josta hänen veljensä Jaakko haavoittui vaikeasti.
Panssariprikaatissa jynssättiin, kunnostettiin vaunuja ja pidettiin kuntoa yllä. Oli yleisurheilukilpailuja, maastojuoksuja ja suunnistamiskilpailuja. Viimeiseksi päiväksi toukokuuta suunnittelin ja järjestin suunnistamiskilpailun jollekin prikaatin ryhmälle. Olin intoa täynnä, kun sain tehdä radan perin pohjin tuntemaani maastoon Lappeenrannan eteläpuolelle Tirilän, Lasolanmäen seutuville. Järjestelyt onnistuivat erinomaisesti, mutta rata oli sen verran vaikea, että 41 lähteneestä vain 18 pääsi perille. Panssariprikaatin suunnistamiskilpailu oli sitten samoilla seuduilla 10. päivä kesäkuuta. Reitti kiersi Hanhijärven – Tupamäen maastoja, matka oli yki kymmenen kilometriä. Olin taas innoissani päästessäni juoksemaan tuttuja retkiseutujani. Enhän toki ollut mikään ammattisuunnistaja, mutta niin vain kävi, että tulin koko porukasta viidenneksi. Noihin maisemiin palasin vasta useiden vuosien jälkeen ja taisi olla niin, että poikani Untokin oli silloin mukana.
Suunnistamiskilpailun rasteja hoitelivat prikaatin viestimiehet radioillaan. Viimeistä edellisellä asemalla jossakin Tirilän vuoren seutuvilla viestimiehet ilmoittivat: Juoskaa nopeasti maaliin, sillä lähdemme samaa kyytiä Kannakselle, ryssä on alkanut suurhyökkäyksen. Tosiasiassa tykistötulen jatkuva jylinä kuului suunnistusreitille saakka. Niin kilpailun minulle avarista retkinäkymistä tuli lopulta kujanjuoksu maaliin ja lähtö Kannakselle.
Kohti Karjalan kannasta ja Kuuterselkää
Jaokseen saavuttuani olivat lähtövalmistelut jo täydessä käynnissä. Heti puolenyön jälkeen yhdentenätoista kesäkuuta ajoimme rautatieasemalle, jossa panssarivaunumme sijoitettiin täydessä ampumavalmiudessa avovaunuihin ja kuusineljäkymmentä juna lähti kohti Perkjärveä. Ohitimme Viipurin ratapihan pommituksen jäljiltä palavine junineen ja saavuimme Perkjärven asemalle klo 14.30. Koko patteri sijoittui asemiin prikaatin purkauspaikan ympärille. Pari vihollisen lentokonetta kävi tiedustelemassa, mutta pommituksia ei tullut. Tässä kuten monta kertaa jälkeenpäinkin täytyi ihmetellä, että vihollinen ei kertaakaan pommittanut massiivisia joukkojen siirtojamme, vaikka varmasti oli niistä tietoinen. Tilanne oli muuten hyvinkin sekava. Siviiliväestöä vasta evakuoitiin ja samalla hiippareita, sotilaskarkureita, paniikkiin joutuneita sotilaita -kuinka heitä nimittäisikään – vilisi tien reunoilla kohti pohjoista. Kerrottiin huhuja suurista tappioista, maihinnoususta Kuokkalaan ja neljän it.jaoksen jäämisestä mottiin. Näissä tunnelmissa läksi Panssaridivisioona, Marskin nyrkki marssimaan kohti Kivennapaa intoa ja voitontahtoa uhkuen.
Puolen yön jälkeen 12. päivä kesäkuuta ajoimme asemiin Yskjärven rannalle Sormulan kylään, vain muutama kilometri Kurkelan kylästä, jossa kesällä 1939 olin linnoitustöissä. Oma Kannaksen sotamme alkoi näistä asemista. Päivän kuluessa useat maataistelukoneryhmät IL-2, hävittäjät Lagg-3 ja pommikoneet PE2 olivat ammuntamme kohteina. Osa koneista hyökkäsi suoraan vaunujamme kohti. Muutama tuli järven pinnassa niin matalalta, etteivät tykkimme taipuneet riittävästi alaviistoon ja lensivät vain muutamien metrien yläpuolelta ohitsemme ampuen ja pommittaen. Jokunen ammuksistamme sattui järven vastarannalle sytyttäen heinäladon tuleen. Jaokseni sai kaksi varmaa osumaa maataistelukoneisiin. Toinen todettiin pudonneeksi ja kirjattiin virallisesti patterin nimiin ja samoin myös 3. jaoksen ampuma PE-2 Perkjärvellä. Tästä alkoivat Panssariit.patterin voittopisteet. - Illalla saimme kuulla, että ryssä oli vallannut Kivennavan kirkonkylän parikymmentä kilometriä asemistamme. Samalla ilmoiettiin, että ammusten käytössä oli oltava säästäväisiä, sillä niiden täydentämiseen ei ollut mitään mahdollisuuksia.
Seuraavana aamuna pommitti useita PE-2 muodostelmia hävittäjien suojaamina etulinjaa. Osa lensi ylitsemme ja ammuimme vain varman päälle. Iltapäivällä läksin Eino Honkasen, Ossi Rämeen ja Pekka Ruokosen kanssa asematiedusteluun kohti Kivennapaa. Ajoimme Väärämäen ja Karhulan kautta Ahijärven eteläpuolelle ja kuulimme, että linjat olivat kolme kilometriä Kivennavasta pohjoiseen. Sieltä kuului jatkuvaa tykistö-, krh- ja kivääritulta, mutta jalkaväkeä emme juuri nähneet edes linjojen lähellä. Panssaripataljoona II oli tienvarressa odottamassa mahdollista hyökkäystä. Päiväkirjani ei kerro, kumpaan suuntaan.
Koko yön ja seuraavan aamun viholliskoneet olivat liikkeellä tunnin väliajoin, mutta aamun kirkastuessa nähtiin myös suomalaisia BW- ja MS-hävittäjiä runsaasti. Kaakon taivaalle nousi vihollisen tähystyspallo, se ammuttiin alas parin minuutin kuluttua. Puolen päivän tienoilla noin 100 vihollispommittajaa hävittäjien saattamina pommitti etulinjoja ja tämä toistui useita kertoja. Iltapäivällä jaos sai käskyn siirtyä lähemmäksi etulinjaa. Siirryimme Voipialan korkealle mäelle, johon heti kaivettiin vaunuille montut moottorikorkeuteen ja miehille sirpalepoterot. Vihollisen tykistö ampui kiivaasti asemiemme itäpuolelle.
Jo illalla 14. keskäkuuta klo 19.00 jaokseni määrättiin siirtymään Liikolaan, mistä Liikolan – Uusikirkon tiestä lähtee tie Kuuterselkään. Maataistelukoneet olivat jatkuvasti syöksyneet tällä alueella etulinjaan siirtyviä jääkäreitä ja panssareita kohti pommittaen ja ampuen. Ensin aioimme siirtyä asemiin sieltä pari tuntia sitten lähteneen kevyen it.jaoksen paikalle, mutta vihollisen ammuttua parikymmentä kranaattia asemien ympärille, päätin siirtää vaunut kilometrin itään pellolle uusiin asemiin Kuuterselän tien läheisyyteen. Samalle pellolle tuli sitten vähitellen koko patterimme. Yön aikana kaivoimme vaunut, tulenjohtoryhmän ja muun miehistön sirpalesuojat, sillä aavistimme, että tuleva päivä voisi merkitä eräitä sodan ratkaisuhetkiä niin meidän kuin koko Kannaksen taistelujen kannalta.
Tiesimme, että Panssaridivisioona tulisi näinä hetkinä alkamaan hyökkäyksen vallatakseen takaisin menetetyt VT-asemat. Olimme myös jotenkin huhuina kuulleet kenraalien riidoista. Lagus olisi halunnut keskittää koko divisioonansa Kuuterselkää vastaan, mutta Pajari ja Laatikainen halusivat puolet divisioonan joukoista varmistamaan Ahijärven – Kivennavan suuntaa. Eversti Puroma johti Kuuterselän hyökkäystä ja hänen komentopaikkansa oli puoleksi maahan kaivetussa teltassa lähellä tienristeystä vain muutama sata metriä meidän asemistamme.
Yöllä 22.30 alkoi rynnäkkötykkien ja jääkärien eteneminen. Edestä kuului jatkuva tykkien, konepistoolien ja kiväärien pauke. Panssarivaunujen ammunta erottui muusta siten, että lähtölaukauksen ja ammuksen räjähdyksen väli oli erittäin lyhyt, usein alle sekunnin. Kuulimme jo yön aikana, miten suomalaisten yöllä alkanut hyökkäys oli täysin yllättänyt vihollisen, joka oli aamulla lähdössä kohti Liikolaa. Pimeällähän ei panssarivaunuilla muka nähnyt liikkua. Sanottiin, että yöhyökkäys oli Laguksen keksimä yllätyskikka. Tätän eivät monet Kuuterselän taisteluista kertovat kirjat kuitenkaan mainitse, vaan toteavat viivytyksen johtuneen ratkaisujen vaikeuksista ja joukkojen siirtojen hitaudesta. Vihollinen oli täysin tietoinen panssaridivisioonan siirtymisestä etulinjaan, mutta ei aavistanut sen hyökkäävän yöllä. Ensimmäiset vihollispanssarit ammuttiin tuleen niiden miehistön ollessa nuotioiden ääressä odottamassa aamua. Kenraali Laguksen 18-vuotias poika Olof Lagus oli ensimmäisenä ajaneen rynnäkkövaunun ampujana ja tuhosi ainakin neljä panssaria. Mauno Piipari oli Erkki Halosen vaunun kuljettajana ja tämäkin vaunu tuhosi kolme panssarivaunua, mutta upposi perääntyessään Kuuterselän pellolle hetteikköön ja oli jätettävä osin tuhottuna siihen.
Aamulla 5.30 teki kuusi IL-maataistelukonetta ensimmäisen hyökkäyksen tienristeystä vastaan. Patteri ampui niistä yhden alas. Se putosi perin sadan metrin päähän lentäjät mukanaan. Tämän jälkeen koneita tuli lähes jatkuvina aaltoina tulittaen ja pommittaen meitä kiivaasti. Ainakin kolmeen koneeseen saatiin osumia. Yhden koneen tasosta leijaili alas suuria kappaleita. Vihollisen ilmavoimat kai suuttuivat tehokkaaseen toimintaamme ja päättivät tuhota koko patterin. 28 DB-pommittajaa tuli tiukkana muodostelmana viiden kilometrin korkeudessa ja pudotti kaikki pomminsa patterin alueelle. Ammuimme kiivaasti vastaan. Osumia emme ehtineet havaita, kun koko pelto täyttyi pommikuopista. Ilma oli sakeana sirpaleista, multakokkareista, savusta ja pölystä. Vihreä pelto oli hetkessä muuttunut mustaksi mullaksi. Yksi pommeista räjähti aivan 1. jaoksen vaunun vieressä, jolloin tykkimies Kaartinen kaatui ja kaksi miestä haavoittui. Toinen jaokseni vaunuista sai sirpaleita tykkitornin läpi ja lähti kohti varikkoa. Lisäksi kaksi kuorma-autoa vaurioitui. Tuntui kuitenkin ihmeelliseltä, että selvisimme niin pienin menetyksin. Pommituksen jälkeen vain kaksi tykkiä kuudesta toimi joten kuten, muut olivat täynnä multaa ja kiviä. Niinpä patterin päällikkö Eino Honkanen huusi heti pölyn alkaessa laskeutua: Patteri ajoon. Joitakin meistä vähän hymyillytti, sillä taisi olla ensimmäinen kerta, kun Eino joutui tuliryöpyn alle. Yleensähän töpinä oli tulipatterista kilometrin päässä.
Sain Honkaselta määräyksen mennä ilmoittautumaan eversti Puroman komentopaikalle, jossa hän oli kauhuissaan seurannut pommitusta arvellen, ettei pellolla voinut yksikään jäädä henkiin. Parissakin Kuuterselän taistelua käsittelevässä kirjassa kerrotaan minun sanoneen: Herra eversti, patterin päällikkö käski ilmoittaa, että patteri jatkaa ammuntaa heti kaadettuaan mullat pois putkista. Kädenpuristuksin hän kiitteli patteria erinomaisesta suorituksesta, mutta samalla hän totesi väsyneenä, että hyökkäys Kuuterselkään oli epäonnistunut tykistön vähäisen tuen, suurten tappioiden ja vihollisen suuren ylivoiman johdosta. Patteri tulisi suojaamaan jääkäripataljoonan peräytymismarssia. Panssaridivisioona oli puolen vuorokauden aikana menettänyt kaatuneina ja haavoittuneina yli 600 miestä ja viisi taisteluun osallistunutta rynnäkkövaunua.
Kun patteri oli siirtymässä pellolta metsään, tuli muutamia hävittäjiä kiertämään päällemme tarkastellen pommituksen tulosta. 1. jaoksen vaunusta saatiin lähtemään viisi laukausta, mikä riitti yhden koneen pudottamiseen. Se syöksyi maahan aivan patterin lähelle. Metsässä puhdistimme vaunut ja tykit toimintakuntoon. Sitten siirryimme metsäaukealle, josta tulitimme maataistelukoneita useita kertoja. Ossi Rämeen toinen vaunu lähti hakemaan pellolta ammuslaatikoita, joita epäilimme sinne jääneen. Maataistelukone syöksyi heti vaunua kohti, sai muutaman laukauksen sarjasta osuman ja syöksy jatkui vaunun yli peltoon. Tämä oli ainakin neljäs alasammuttu kone tuon päivän aikana.
Patterimme näytti kiinnostaneen vihollista näihin aikoihin muutenkin kuin yhtenä it.yksikkönä. Kerrottiin, että Tiltu tai muu vihollisen propagandisti olisi ilmoittanut radiossa, että Tiedämme kyllä, mikä on Suomen armeijan salainen ase. Se on panssariit.patteri. Tuhoamme sen lähiaikoina. Yritys olikin varsin hyvä, mutta ei se kuitenkaan onnistunut nyt eikä myöhemminkään. Kun vihollinen valtasi vielä saman illan kuluessa Kuuterselän tienhaaran ja Liikolan kylän, joutuivat asemapaikkamme vihollisen haltuun. Niitä ehkä tarkasteltiin uteliaina, mutta vähin tuloksin. Muutama panssarikranaattilaatikko saattoi jäädä asemiimme. Itse kadotin karttalaukusta Saksasta 1939 ostamani Mont Blanc mustetäytekynän. Parin päivän päästä Tiltu taas muisti meitä. Hän kertoi, että patterissamme palvellut tykkimies se ja se oli loikannut venäläisten puolelle ja voi nyt hyvin kehoittaen toisia tulemaan perässä. Samainen tykkimies oli kuitenkin edelleen terveenä joukossamme. Asia selvisi pian. Tykkimies oli saanut kotoaan kirjeen ja luettuaan sen meni Liikolan pellonojaan tarpeilleen. Muun paperin puutteessa pyyhki hän takapuolensa kotoaan saamaansa kirjeeseen ja saman tien jäi kirjekuorikin kasan päälle. Sieltä vihollinen tonki sen esiin ja toimitti Tiltulle.
Patteri siirtyi iltapäivällä Liikolasta Voipialaan. Jääkäripataljoona 5 jäi kylän pohjoislaitaan viivyttämään vihollista. Ehdimme olla Voipialassa vain pari tuntia, kun saimme määräyksen ajaa uudelleen etelään, nyt Kotselän kylään. Alkoi sataa ja vaikka mielestämme lähestyimme rintamalinjaa, oli aivan hiljaista. Ammunta oli loppunut eikä muutamaan kilometriin näkynyt ketään tiellä eikä tien vierillä. En muista tarkalleen, mikä oli tehtävämme, mutta meidän piti löytää jokin panssaridivisioonan esikunta. Hiljensimme vauhtia ja harvensimme vaunurivistöä. Taisi olla niin, että läksin omalla vaunullani tiedustelemaan tilannetta. Lopulta hyppäsi metsästä mies ja pysäytti vaunumme. Hän johdatteli meidät lohkoa komentavan everstin luo. Tämä kertoi, että edessä oli vain kaksi jalkaväkikomppaniaa viivyttämässä ja ehdotti, että palaisimme omiemme luo. - Kuinkahan olisikaan käynyt ellei meitä pysäytetty? Olisimme nähtävästi ajaneet miinaan tai suoraan vihollisen syliin.
Kun ammukset ja polttoaineet olivat vähissä, päätimme palata suoraan Väärämäkeen, missä töpinämme oli. Siellä koko patteri asettui lepoon. Olimme läpimärkiä ja uupuneita, mutta jatkuva sade takasi rauhallisen yön. Päivä oli ollut todella raskas ja monivaiheinen. Mieliala oli kuitenkin ihmeen pirteä, sillä tunsimme jotakin tehneemme divisioonan hyväksi. Kulutuksemme tuona päivänä oli monista häiriöistä huolimatta suuri: 1.250 ammusta. Sotapäiväkirjoihin perustuva Erkki Käkelän kirja Laguksen miehet – Marskin nyrkki toteaa, että patteri pudotti neljä konetta ja vaurioitti kuutta.
Seuraavana aamuna 16. kesäkuuta patteri ajoi kai oma-aloitteisesti asemiin Ylä-Liikolan pellolle. Sieltä läksin etsimään Puroman esikuntaa, jonka luulimme olevan vielä Liikolassa. Kylän laitaan päästyämme havaitsimme vihollisen olevan jo siellä ja ajoimme kiireen vilkaa takaisin. Löysin esikunnan kymmenisen kilometriä taaempana Pamppalasta. Koko patteri siirtyi pian sinne tehtävänä suojata Jääkäriprikaatin marssia Suulajärven ympäri.
Edellä kerrotut harhailut antavat kuvan tilanteen sekavuudesta Kuuterselän taistelun jälkeen. Erilliselle yksikölle ei ehditty antaa tietoja eikä käskyjä. Vähitellen selvisi, että Kuuterselän vastahyökkäyksen onnistuminenkaan ei olisi muuttanut tilannetta, sillä vihollinen oli päässyt murtautumaan läpi molemmilta sivustoilta ja divisioonan oli vetäydytävä saarrosuhan vuoksi. Jos vihollinen olisi jatkanut välittömästi hyökkäystään Kuuterselästä, ei se juurikaan olisi kohdannut vastarintaa, mutta toki sekin joutui nuolemaan haavojaan menetettyään parikymmentä panssarivaunua, kymmeniä tykkejä ja lentokoneita sekä varmaankin yli tuhat miestä.
Pamppalassa maataistelukoneet hyökkäsivät neljä kertaa vaunujamme vastaan, osaksi aivan pinnassa lentäen. Osumia emme havainneet eikä meillekään tullut tappioita. Ollessamme marssilla Väärämäkeen IL-laivue hyökkäsi päällemme tuloksetta. Seuraavana asemapaikkana oli Väärämäki ja kohta sen jälkeen Parkkilan tienhaara. Pari kertaa on päiväkirjassani maininta upseeriruokalasta. Kun koko patteri oli yhdessä, saatoimme hetkeksi kokoontua saman kaatuneen puunrungon päälle syömään töpinän poikien kiinni juoksemaa ja hyvin käristettyä evakkoporsasta. Upseeriporukkamme oli silloin kokonaisuudessaan seuraava: päällikkö kapteeni Eino Honkanen, apunaan luutnantti Veikko Tuominen, jaosjohtajina luutnantit Ossi Räme ja Sauli Häkkinen sekä vänrikki Teemu Salonen sekä jaosupseereina Pekka Ruokonen ja Mikko Korpijaakko. - Vihollinen työntyi nyt yhä tiukemmin eteenpäin, mutta uskalsin pistäytyä pikimmiltään töpinän saunassa Muolaan kirkolla.
Jo varhain 17. kesäkuuta läksimme telaketjumarssille Parkkila – Kyyrölä – Hotakka – Kämärä – Huumola vihollisen ollessa jo Pamppalassa ja Perkjärvellä. Matkalla ammuimme Viipurista tulevia PE-muodostelmia. Suoraan tietä ampumisella oli se vaikeus, että ammukset osuivat helposti puhelin- tai sähkölankoihin ja rjähtivät niissä. - Ajoimme asemiin Huumolan tienhaaraan jääkärien yrittäessä pidättää vihollista Summassa. Bensa oli jo niin vähissä, että vaunujen jättäminen ja räjäyttäminenkin tulivat mieleen. Kaiken aikaa tuli metsistä vihollisen hajalle lyömiä rykmentin osia. Oli aika erikoinen sattuma, että Aimo Martikainen sattui kävelemään vastaamme juuri, kun olimme ajamassa tieltä asemiin. Hän oli etsimässä omaa porukkaansa, joka myös oli joutunut hajaantumaan Valkeasaaren jälkeen. Taisimmepa hörpätä korvikkeet ja hän sai myös seurata ammuntaamme maataistelukoneita vastaan. Koko patteri saapui vähitellen paikalle osan vaunuista oltua välillä remontissa. Tilanne vaikutti kovin synkältä ja masentavalta. Vieläkö pystymme jossakin vaiheessa pysäyttämään vihollisen? Oli sentään pieniä valopilkkujakin. Näimme taivaalla ensimmäiset uudet, saksalaisilta saadut Focke-Wulf hävittäjät, jotka ampuivat yläpuolellamme alas vihollisen yhdysvaltalaisen Airacobra hävittäjän.
Ilma kirkastui seuraavana aamuna ja samalla ilmatoiminta vilkastui. Ainakin kolme IL-laivuetta hyökkäsi tienhaaraa ja patteriamme vastaan. Lähimmät pommit putosivat 20 metrin päähän vaunuista. Jääkärit siirtyivät pois linjasta ja ajoivat ohitsemme pohjoiseen. Me seurasimme kohta perässä saatuamme polttoainetta ja ammustäydennystä 1.000 kranaattia. Vetäydyimme Huumola – Säiniö – Suurpero - Perojoensuu – Tali parikymmentä kilometriä. Menimme asemiin ensin Talin maantien varteen, mutta siirryimme vajaan tunnin kuluttua Talin aseman lähelle. Olimme siis jo Viipurin koillispuolella ja vihollinen oli vallannut Summan alueella Talvisodan vanhat asemapaikat.
Heti puolenyön jälkeen 19. kesäkuuta läksimme uudelleen eteläänpäin. Panssaridivisioona kiirehti Sommeelle ja Rokkalanjoelle vapauttaakseen 10. Divisioonan osia motista, joka oli syntynyt ratsuväen räjäytettyä erään sillan. Tilanne ei ollut aivan tällä tavalla, mutta joukot olivat kuitenkin alueella hajallaan ja vihollinen hyökkäsi kiivaasti. 10.D:n tykistöstä suuri osa jäi viholliselle. Suojasimme Ps.D:n marssia ja pysähdyimme asemiin Sommeen aseman lähelle. Tilanne tasaantui jollakin tapaa ja osasto Puroma sai käskyn vetäytyä takaisin viivytystaistelua käyden kohti Viipuria. Me seurasimme osaston mukana. Omaa tulitoimintaamme ei ollut, mutta näimme, kun suomalaiset hävittäjät ampuivat alas kaksi IL:ää. Näin saavuimme iltapäivällä Viipurin etelälaidalle ja jäimme asemiin Käreniemen korkealle mäelle.
Lähtö Viipurista Suur-Merijoelle, Taliin ja Ihantalaan
Aavistimme, ettei asemapaikkamme Viipurissa olisi pitkäaikainen, sillä koko ajan oli pakonomaisen perääntymisen tunnelmaa. Saapuessamme Kärenmäkeen oli Leo Tuderman siellä asemissa ja mukava oli taas tavata luokka-, asevelvollisuus- ja sotakaveri ampumassa rintarinnan viholliskoneita. Omia koneita oli nyt reilusti liikkeellä, mutta niin oli viholliskoneitakin. Noin 100 vihollispommaria pommitti Tienhaaran seutua ja etulinjaa Sommeen pohjoispuolella. Omat hävittäjät ampuivat niistä kuusi alas. Taistelut lähenivät Viipuria joka puolelta, lähimpänä ne olivat Säiniön suunnassa. Jaos sai jo kerran käskyn lähteä kohti Linnansiltaa, mutta pian palattiin takaisin Käremäkeen. Leon joukkue sen sijaan lähti Viipurinlahden pohjoisrannalle Säkkijärvelle. Oli tiedossa, että vihollinen yrittäisi maihinnousua Viipurinlahden yli saadakseen suomalaisjoukot saarroksiin tai ainakin nopeasti vetäytymään Viipurin seudulta
Päivien 19. ja 20. välinen yö oli kyttäämistä ja odottelua. Joukkoja marssi jatkuvasti ohitsemme Viipurin keskustan suuntaan. Vihollinen alkoi ampua tykistöllään mäkeämme ja ylitsemme kaupunkiin. Tuskin kukaan yrittikään nukkua. Klo 4.30 tuli käsky poistua kaupungista. Tiheät kolonnat lähtivät yhtäaikaa liikkeelle ja vallitsi valtava tungos ennen Linnansiltaa. Ajoimme raunioituneen kaupungin läpi ja pääsimme vuorostamme Linnansillan ruuhkaan. Vain viivytysjoukot jäivät kaupunkiin. Keskellä siltaa käskin pysäyttää vaunun ja sen johtaja alikersantti Erkki Nieminen otti pari kuvaa linnasta, jossa vielä liehui Suomen lippu. Takaa kuului hurjaa huutoa: Nopeasti eteenpäin, ryssä on aivan takana! Jatkoimme matkaa Sorvalin sillan yli, johon pysähdyimme. Ilma oli täysin kirkas, mutta yhtään viholliskonetta ei näkynyt taivaalla. Mitkä pommituskohteet ne menettivätkään. Näin tapahtui usein. Kai lentäjät Neuvostoliitossakin olivat herrasmiehiä ja halusivat nukkua pitkään. Ani harvoin tapahtui, että vihollislentäjät olivat ilmassa yöllä tai varhaisaamulla koko vuoden 1944 kesän aikana.
Jäimme asemiin päiväkirjani mukaan Sorvalin sillan pohjoispuolelle. Näin jälkikäteen en ole varma, oliko kysymyksessä todella Sorvalin silta, joka oli Neitsytniemen ja Sorvalin välillä vai Kivisalmen silta, josta päätie jatkui Tienhaaraan. Jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi. Asetuimme oma-aloitteisesti sillan taakse asemiin. Tiesimme, ettemme mahtaisi mitään vihollispanssareille, mutta kevyempien joukkojen olisi turha yrittää päästä rantaan. Viimeiset kolonnat vyöryivät sillan yli, sitten tienoo hiljeni. Linnansilta lensi ilmaan pioneerien räjäyttämänä klo 16.50. Nyt ilmestyivät taivaalle suuret PE2 laivueet. Ne pommittivat ainakin Simolan rautatieristeystä aiheuttaen suurta tuhoa evakkojunien ihmisille ja eläimille. Tilanne selkiytyi vähitellen. Jalkaväki miehitti salmen rannalla olevat puolustusasemat. Me siirryimme pian Lappeenrannan tietä Kananojalle, lähelle nykyistä rajaa, suojaamaan panssaridivisioonaa, joka oli siirtynyt sinne lepoon ja reserviin. Tie Viipurista Kananojalle oli täyteen ruuhkautunutta, mutta viholliskoneita ei näkynyt, sillä ne pommittivat siviilijunia Simolassa.
Olimme jo aamupäivällä 20. kesäkuuta torjuntavalmiina Kananojalla ja sain luvan käydä kotonani Lappeenrannassa parikymmentä kilometriä asemistamme. Hyppäsin kuorma-auton lavalle, lastina oli kivihiilikuorma jostakin Viipurin seudulta. Lappeenrannan keskustassa jäin pois pois kyydistä ja päätin käväistä apteekissa. Ajatuksenani oli saada kuuluisaa piristyslääkettä pervitiiniä pahojen päivien varalle. Tapasinkin apteekissa luokkatoverini Eeva Ryhäsen, joka hämmentyneenä toisten kanssa tervehti minua. Musta hiilenpöly oli tarttunut hikisiin kasvoihini ja muistutin lähinnä neekeriä. Sain kuitenkin pervitiinini ja kävelin kotiin Välikadulle. Siellä elettiin kaikessa rauhassa. Kun sanoin, että ryssä voi olla pahimmassa tapauksessa täällä muutaman tunnin kuluttua, sain evakuoinnin alkuun ja äiti lähti välittömästi Taipalsaarelle päin.
Saavuin illalla Kananojalle, mutta jaokseni oli siirtynyt jo päivällä Suur-Merijoen lentokentän laidalle. Sinne tuli väkitellen koko patteri, sillä viholliselta oli siepattu viesti, minkä mukaan se valtaisi koneillaan lentokentän tai lähettäisi laskuvarjojoukkoja kentälle, jota ei ollut mitenkään tuhottu tai miinoitettu. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Muutama maataistelukone kävi kentän päällä, mutta ilmaherruus oli muuten suomalaisilla hävittäjillä. Vihollisen tykistö ampui harvakseltaan kentän ympärille. Vaihdoimme useamman kerran asemia kentän laidan pöheiköissä siltä varalta, että meidät olisi huomattu. Saunoimme parikin kertaa, paistoimme präiskäleitä ja sateen sattuessa vietimme yhdessä iltaa hirtehishuumorin merkeissä ja vähän maailmanlopun tunnelmissa. Muutama juttu on jäänyt noista illoista mieleen, kuten Kuole poikani kunnialla. Kävin parin pojan kanssa näkötorninmäellä tähystämässä Viipuria. Oma tykistö ampui kiivaasti erästä niemeä ja vihollinenkin muutaman kranun lähellemme. Patterinpäällikkö piti puhuttelun kertoen, että Tammisuolla läpimurron tehnyt vihollisdivisioona oli tuhottu kokonaan ja kaksi Stalin-vaunua ja 20 Klimiä oli tuhottu. Tietääkö tämä jo käännettä sotatoimissa. Muutimme taas asemia, jolloin toinen vaunumme upposi pahanlaisesti pehmeään peltoon, mutta saatiin vähitellen ylös.
Illalla 22. kesäkuuta tuli sitten pitempi marssikäsky. Patterin alistus Jääkäriprikaatiin lopetettiin ja meidät siirrettiin suoraan PaD:n alaisuuteen. Eversti Puroma kiitteli vielä patteria. Marssireitti Mälkki – Ykspää – Tienhaara – Rapattila – Juustila ajettiin aamuyöllä asemiin sivutien varteen. Viholliskoneet olivat kerrankin aikaisin liikkeellä, sillä jo klo 6 noin sata pommaria, 50 IL:ää ja 40 hävittäjää pommitti Juustilan ympäristöä. Ammuimme yhtä laivuetta, joka lensi suoraan yli, mutta osumia emme havainneet. Talin – Ihantalan torjuntataistelut olivat alkaneet.
Läksin aamupäivällä 23. kesäkuuta käymään töpinässä ja kotona. Järjestelimme sisareni Airan kanssa tavaroita kellariin. Tapasin isän laivalla. Laivat ja proomut olivat evakuointipuuhissa, sillä lopulta uskottiin, että rintama oli jo tosi lähellä, muutaman kymmenen kilometrin päässä kaupungista. Oli juhannusaatto ja aivan sattumalta törmäsin kadulla Virkkusen Topiin ja vietimme Koivusen Paavon luona juhannusta vähän laulun merkeissä. Ravintolathan eivät enää olleet auki. Kadulla tapasin myös alikersantti Timosen, joka kertoi, että puolen päivän maissa kymmenkunta pommaria pommitti 2. ja 3. jauosta hyvin tarkkaan. Tällöin jaoksestani haavoittui alikersantti Veijonen ja korpraali Palmroos sekä 3. jaoksesta neljä miestä. Saavuin seuraavana aamuna töpinään Kananojalle ja sieltä sattumakyydillä Juustilaan. Ristijärven sulkua panostettiin parhaillaan. Annetaankohan ryssille vettä niskaan jossakin vaiheessa.
Jaokseni oli siirtynyt uusiin asemiin muutama sata metriä edellisistä. Vanhassa asemapaikassa oli valtava pommikuoppa jaosten välissä, halkaisijaltaan yli 30 metriä. 50O tai 1.000 kilon pommi oli vain hiukkasen vaunuista sivussa. Toisen vaunun ennakkolaskin oli varioitunut savikokkareen iskiessä Palmroosia päähän ja laskimeen. Muuten vaunut olivat taas kunnossa ja ampumavalmiina maahan kaivettuina ja hyvin naamioituina. Vihollisen innokkaat ja jatkuvat pommitukset sekä tykistötuli Juustilan siltaa ja sen ympäristöä vastaan olivat ymmärrettävissä, silta oli ainoa paikka, mistä raskas kalusto pääsi kanavan yli. Kaiken lisäksi sattui vielä Juustilan skandaaliksi nimetty tapaus jo illalla 22. kesäkuuta. Sotka putosi kevyen sillan läpi kanavan pohjalle. Vihollinen huomasi tämän ja koetti estää jatkuvilla hyökkäyksillä vaunun noston ja sillan korjaamisen. Vaunu saatiin lopulta ylös eikä miehistökään kärsinyt tappioita. Pioneerit rakensivat ponttoonisillan vähän ylemmäksi. Vihollinen oli päässyt Talissa murtautumaan asemiemme läpi ja sillan rikkoutuminen hidasti omien panssariemme siirtymistä vastaiskuun.
Välillä oli pari sateista ja sumuista päivää, mutta ilmatoiminta kiihtyi heti sään parannuttua. Parikymmentä omaa konetta ja saman verran Stukia syöksypommitti vihollisen panssari keskityksiä useita kertoja. Yksi Stuka syttyi tuleen, mutta lentäjät pelastuivat laskuvarjoilla omalle puolelle. IL:t kiertelivät ja pommittivat ympärillä. Tähystyspallokin näkyi taivaanrannalla. Kun toinen vaunuistani ajoi huoltoon töpinään, ajoimme toisen Ossi Rämeen vaunujen viereen. Olimme tulossa pellolle kun 50 pommikonetta pommitti aluettamme. Osa pommeista putosi aivan viereen. Yksi 3. jaoksen mies haavoittui lievästi. Lähellä metsikössä olleeseen JSP:hen tuli täysosuma ja useita kuoli. Pommikoneiden jälkeen tuli 18 IL:ää pommittaen ja ampuen. Myös tykistö ampui kranaatteja aivan vaunujen viereen. Pommikoneet ja maataistelukoneet tekivät vielä kaksi samanvahvuista hyökkäystä asemiimme. Jokainen jaos ilmoitti saaneensa kukin yhden osuman koneisiin. Siirryimme uusiin asemiin ja matkalla jo autoimme kiinni sairasautoa ojasta. Tieosuus asemiemme välillä oli aivan pommien ja kranaattien repimää. Kuoppien väliä oli tuskin viittä metriä.
Asemat saatiin kuntoon uudessa paikassa. Tuli rauhallinen ilta, jolloin uitiin ja pestiin kamppeita Juustilan joessa ja vähän torkahdettiin ressujen alla. Mutta 29. kesäkuuta aamulla 70 pommaria pommitti IL:ien saattamina siltaa ja eilisiä asemiamme. Siltaa oli taas lähdettävä suojaamaan. Vedimme Teemu Salosen kanssa pitkää tikkua, kumpi jaos lähtee. Minä vedin pitkän ja niin ajoimme vaunumme taas kilometrin päähän sillasta sen eteläpuolelle. Ossi Rämeen jaos tuli samoihin maisemiin. Tilanne Ihantalassa oli sekava, sillä vihollisen ja omat joukot olivat sekaisin ja karkuruutta alkoi esiintyä. Stukat ja Junkersin tekivät useita lentoja vihollisen tyhmittymiä vastaan. Ja vuorostaan 130 vihollisen pommaria ja 20 IL:ää pommitti Juustilan itäpuolella. Ainakin yksi osuma todettiin IL:n runkoon.
Kesäkuun viimeisenä päivänä oli jo hiljaisempaa. Patterinpäällikkö jakoi kunniamerkkejä ja vääpeli päivärahoja. Panssaridivisioona oli luopumassa rintamavastuusta. Itä-Karjalasta oli saapunut vereksiä joukkoja Ihantalaan ja vihollinen alkoi uskoa, ettei lopullinen läpimurto onnistunut. Tykistö, ilmavoimat ja uudet panssarintorjunta-aseet olivat mukana vaikuttamassa. Kerrottiinpa jopa, että vihollisen panssarimiehistö olisi kieltäytynyt lähtemästä eteenpäin panssarinyrkkien ja -kauhujen tuhovaikutusten tyrmistyttäminä. Meidät alistettiin taas Jääkäriprikaatille suojaamaan sen marssia Juustilasta Hanhijoelle, missä olimme päivän asemissa ja jatkoimme sitten Pihkalaan, jonka ympäristöön Jpr majoittui.
Seurasi yli viikon mittainen lepotauko heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Otimme sen todella leppoisasti kesähelteessä. Avasimme tulen vain muutaman kerran ja silloinkin ohilentäviin koneisiin. Kävin Kaukaalla ja Lappeenrannassa huoltoasioissa ja onnistuin saamaan ammustäydennystä, vaikka 40 IL:ää oli pommittanut Lappeenrantaa ja saanut viisi it.ammusvaunua ilmaan. Muuten vauriot olivat vähäisiä. Kaupunki alkoi olla tyhjä ja vain muutama kauppa oli auki. Pakkoevakuointi tapahtui pääasiassa proomuilla Savoon. Airan kanssa veimme ompelukoneen, hetekan ja huonekaluja Kaukaa satamaan, joten asuntomme alkoi olla jokseenkin tyhjä. Polttelin taas haikeana uunissa suuren joukon sota-ajalta kertyneitä kirjeitä. En huomannut tehdä niin kuin Unto. Hän oli viimeisellä lomallaan haudannut kaikki päiväkirjansa ja saamansa kirjeet kotinsa puutarhaan, josta ne rauhan tultua Aimon kanssa kaivoimme esiin. Omia hänelle lähettämiäni kirjeitä olen voinut käyttää apuna tätä kirjoittaessani.
Pihkalaan palattuani kävin Ruokosen Pekan kanssa kaksikin kertaa edessä mahdollista päivän koukkausta varten. Aika kun alkoi käydä jo pitkäksi. Toisella kertaa kiipesimme kolmiomittaustorniin, josta näkyi Viipurin seudut ja rintaman savut. Meidät ehkä huomattiin, sillä muutaman vohollishävittäjä tuli kiertelemään ympärillemme ja yritti osua torniin. Makasimme todella litteinä tornin ylimmällä tasanteella. Kävimme myös seuraamassa saksalaisten ja rajajääkärien yhteistoimintaharjoitusta rynnäkkövaunujen kanssa ja muutenkin pidimme yhteyksiä sakuihin kielitaitoa kohentaaksemme. Tapasin taas Tudermanin Leon, joka oli asemissa meistä etelään. Hänen joukkueensa oli saanut IL-ryöpyn niskaansa, jolloin keittiöpaikalla neljä miestä oli kaatunut pommin täysosumasta. Uintia ja saunomista oli joka päivä. Löysimme Suokumajärven rannalta savusaunan, joka vielä juhlisti lomaamme. Koulutuksen jatkoksi pidimme urheilukilpailuja, toiset kitkivät tomaatti- ja kurkkupenkkejä.
Näin jälkikäteen täytyy ihmetellä, kuinka pian sopeuduimme rähinöiden jälkeen leppoisaan oleskeluun ja nautimme siitä täysin siemauksin, vaikka hyvin tiesimme, että 'väliaikaista kaikki on vaan'. Näinhän todella kävi monta kertaa jatkosodan aikana Vaikeatkin tilanteet unohtuivat nopeasti tai eivät ainakaan häirinnet lepopäiviä. Tämän vahvistukseksi muistan kovia kokeneen Budapestin juutalaisen Georg Kleinin toteamuksen, että ihmisen sopeutumiskyky on uskomaton. Karmeimmissakin tilanteissa hän pystyy palaamaan arkiseen päiväjärjestykseen, mikä on usein hänen pelastuksensa.
Vuosalmen kautta välirauhan maisemiin
Tilanne Ihantalan suunnalla oli vähitellen rauhoittunut ja vakiintunut. Kun vihollinen ei päässyt murtautumaan läpi tällä suunnalla, yritti se seuraavaksi Viipurin lahden yliytystä ja maihinnousua Säkkijärven ja Suur-Merijoen välille Heinlahden ja Karppilan kohdalla. Taistelut kiihtyivät heinäkuun alussa ja jatkuivat saari saarelta erittäin vaikeina ja katkerina kallioisissa ja linnoittamattomissa maisemissa. Mantereelle yritti vihollinen nousta maihin ensimmäisen kerran 7. heinäkuuta. Kunnollista sillanpääasemaa se ei koskaan pystynyt saamaan ja tähän tyrehtyi unelma Helsinkiin marssista. Saksalainen divisioona ja Stukat olivat tehokkaasti mukana taistelujen loppuvaiheissa.
Seuraava ja viimeinen suurhyökkäys tapahtui Äyräpään – Vuosalmen lohkolla. Vihollinen oli kovien yritysten jälkeen saanut miehitetyksi Vuoksen etelärannalla olleen suomalaisten sillanpääaseman ja voimakkaiden ilmapommitusten ja tykistökeskitysten jälkeen se sai savuverhojen suojassa muodostetuksi oman sillanpääaseman Vuosalmen pohjoistannalle 9. heinäkuuta. Jo seuraavana aamuna sill oli panssarijoukkoja ja vahvoja jalkaväkiosastoja valmiina laajentamaan sillanpääasemaa ja murtatumaan suomalaislinjojen läpi. Tilanne vaikutti kestämättömältä ja Panssaridivisioona komennettiin taas kerran pelastamaan läpimurrolta.
Tuttu käsky 'Ajoon' tuli 10. heinäkuuta klo 2.30. Marssireittinä oli Pihkala – Oravala – Ahvonla – Hannila – Kuukauppi, matkaa oli 25 kilometriä. Olimme vähän aikaa asemissa Vuoksen yli johtavan sillan itäpuolella, mutta siirryimme sitten vähäksi aikaa takaisinpäin sillan länsipuolelle. Päiväkirjassani on vain merkintä 'Mansikoita ja unta'. Samana päivänä marssi jatkui reittiä Kuukauppi – Sokkala – Korpilahti – Taljala – Oravankytö. Tuon 41 kilometrin marssin aikana pysähdyimme kerran syömään. Osan matkasta torkuin vaunun peräkannella jotenkin naruilla sidottuna, etten luisunut maahan. Oravankytöä lähestyessämme olivat tienreunat kauttaaltaan pommien ja kranaattien repimiä. Lähestyimme taas todellista tappoaluetta. Ajoimme asemiin Oravankydön pellolle. Sinne ilmestyi vain kaksi tuuheaa koivupuskaa lisää. Kohta saavuttuamme saimme komentopaikalta tilanneselostuksen: Ryhmä Åkerman ja Ryhmä Puroma, molemmat jääkäriosastot rynnäkkövaunujen tulemina hyökkäävät ryssän sillanpääasemaa vastaan yöllä. Patteri suojaa ryhmä Åkermania. Sillanpääasema oli tällä hetkellä neljä kilometriä leveä ja kilometrin verran syvä. Yksi jaos lähtisi etulinjaan. Vedettiin taas pitkäätikkua ja minä voitin kuten aina.
Läksin kaivausporukan kanssa iltayöstä valmistelemaan asemia 3 kilometriä Vuoksesta sillanpääaseman kohdalla. Toiselle vaunulle löytyi suuri pommikuoppa, toiselle kaivettiin monttu lähelle metsän reunaa. Niitty vietti etelään kohti Vuoksea, jonka vastarannalla vihollisen piiskatykit ampuivat harvakseltaan ympäristöön. Vaunut saapuivat aamuyöstä 11. heinäkuuta ja jokainen mies kaivoi oman poteronsa vaunujen lähelle. Itse majoituin ojanmutkaan ja jopa katoin sitä heinäseipäillä ja sammalilla muka näkösuojaksi. Tykistö-, panssarivaunu- ja kk-tuli kiihtyivät yön mittaan yhtenäiseksi jyminäksi. Vihollinen ampui viisi kertaa hehtaaripyssyllä, Satlinin uruilla vastarannalta. Ensin ammuttiin valoraketti laukaisemisen merkiksi, sitten kirkkaasti suitsuavat lähtölaukaukset ja lopulta joen tällä puolella tuloräjähdykset. Sivusta katsoen se oli kuin juhlallista ilotulitusta, kohteeksi joutuneilla kaikkea muuta. Pari kertaa osa kranaateista tuli meidän alueellemme. Piiskatykit jatkoivat ammuntaansa lähistölle ja tykistö ampui paloammuksia metsään, mutta sateisen sään vuoksi suuria paloja ei syttynyt ja lähelle syttyneet pesäkkeet sammutimme pian. Panssaritaistelusta kuulimme, että yksi oma vaunu ja seitsemän vihollispanssaria oli tuhottu.
Päivän kuluessa 6 IL:ää hyökkäsi kolme kertaa meitä ja jääkäreitä vastaan. Ammuntamme onnistui hyvin, mutta osumia emme havainneet. Iltapäivällä piiskatykki alkoi ampua suoraan asemiimme. Joko tähystyspallo, IL:t tai vastarannan suora tähystys oli havainnut meidät. Hehtaaripyssy latasi annoksensa suoraan asemiimme, mutta kenenkään monttuun ei tullut täysosumaa. Kakkosvaunun viereen osui ainakin yksi ammus tuhoten kaksi manttelia ja villapaidan. Oman monttuni viereen tuli paukku, joka teki reikiä montun reunalla olleeseen asetakkiini. Niitty oli muuttunut vihreästä jotakuinkin mustaksi. Kaikki muut miehet makasivat vapaa-ajan montuissaan, mutta Pekka Ruokonen meni aamuyöstä nukkumaan niityn keskellä olevaan latoon. Piiskatykin ammus sytytti sen kulman tuleen ja taisipa hänelle tulla kiire ulos. Saimme kuitenkin sen palon sammumaan. Oli aika lailla turhauttavaa olla vihollisen tulen alla voimatta itse tehdä mitään lentotoiminnan ollessa hyvin vähäistä. Tykistön ja piiskojen tuli kiihtyi iltapäivän kuluessa. Kuulimme myös, että Jp 5:n vastahyökkäys ei onnistunut. Pataljoona joutui jo ryhmittymisvaiheessa kiivaaseen tykistökeskitykseen. Kokeneet jääkärit kaatuivat tai haavoittuivat ja täydennysmiehet eivät kestäneet yhtäkkistä rumputulta, vaan hajaantuivat ympäriinsä. Pataljoonan komentaja majuri Kiviperä kaatui monien muiden upseerien tavoin. Hyökkäyksen sijasta joukot joutuivat siirtymään puolustusasemiin, sillä vihollinen oli samanaikaisesti valmistellut hyökkäystä ja sai sen osittain käyntiin.
Seuraavana yönä 12. heinäkuuta tuli käsky palata takaisin Oravakytöön. Siinä välissä kuitenkin jostakin tuli määräys mennä tietä pitkin etulinjaa kohti. Vihollispanssareita oli päässyt läpi ja meidän piti yrittää pysäyttää niitä. Tien varrella oli saksalaisten rynnäkkövaunuja. Niiden miehistöt kilkuttelivat vaunujaan selitellen, että kaikki olivat jollakin tapaa rukki. Ajoimme niiden ohi ja pysähdyimme kumpareelle tien raunaan. Hyvin naamioituneina päätimme ampua sarjatulella panssarikranaatteja, jotka tosin eivät pystyisi läpäisemään vihollisen panssareita, ja sitten nopeasti vaihtaisimme asemia. Tilanne ei kestänyt kauan, sillä edestä tuli tieto, että vihollisen vaunut oli panssarinyrkein tuhottu ja saimme palata vanhoihin asemiin Oravakytöön. Päiväkirjassani on merkintä, että patterinpäällikön lähtiessä esikuntaan tiedustelemaan tilannetta nukahdin latoon, mutta mitään mielikuvaa ei ole tuosta itselleni jäänyt. Kohta palattuamme vanhoihin asemiin huomasin kahden kiikarin puuttuvan. Ja niin läksin henkilöautolla vielä kerran Vuoksen rannalle aamuyöllä ja hain kiikarit sekä neljä hylsylaatikkoa. Sen jälkeen jo uni maistui ladossa, varsinkin kun vesisade esti lentotoiminnan.
Kävimme pieninä porukoina läheisen kansakoulun saunassa, kuivasimme kamppeitamme, huolsimme vaunujamme ja aseitamme ja keittelimme kanttiineista ostetuista mehutiivisteistä kiisseliä. Jopa laulukin alkoi taas kuulua iltaisin nuotion ympärillä. Seuraavina päivinä pidin viidelle töpinän miehelle it.kursseja varamiehistöä ajatellen. Muutamia miehiä sairastui keltatautiin ja lähetettiin kenttäsairaalaan.
Vuosalmella taistelut jatkuivat vielä viikonpäivät. Vuorokauden kuluessa saattoi olla kymmenenkin hyökkäystä ja vastahyökkäystä, mutta linjat eivät paljonkaan muuttuneet. Suuret metsäpalot riehuivat molemmin puolin Vuoksea. Oma lentotoiminta oli aktiivista. Suomalaispommarit ja Stukat tekivät kuusi hyökkäystä päivittäin sillanpäähän ja Vuoksen etelärannalle. Vihollisen Vuoksen yli rakentama silta oli jatkuvasti hajallaan. Vihollisella oli vain hävittäjiä ja maataistelukoneita liikkeellä. Myös oma tykistömme oli tulivoimaisempi kuin vihollisen. Patterimme oli sivustakatsojana, sillä vihollisen lennot eivät juuri yltäneet asemiimme saakka. Kranaatteja tuli toisinaan kylän alueelle. Tuli myös tieto, että olimme 11. heinäkuuta ampuneet yhden IL:n alas. Se oli patterimme kymmenes varma pudotus ja jäikin sitten viimeiseksi.
Läksin 21. heinäkuuta huoltoasioissa Lappeenrantaan. Päivä kului It.varikolla ja rättivarastolla. Kaupunki oli jotakuinkin tyhjä ja autio. Illalla sentään kävin isän ja Airan kanssa Kaukon kodissa syömässä. Seuraavana päivänä auton piti lähteä paluumatkalle, mutta se olikin rikkoontunut ja jäi korjattavaksi. Yritin päästä illalla sattumakyydillä matkaan, mutta odottelin koko yön Kaukaalla ja Lauritsalassa tienposkessa, ilman että yhtään autoa olisi ollut kaakkoon päin liikkeellä. Tämä kuvaa liikenteen hiljaisuutta, vaikka oltiinkin sotatoimialueella. Vihdoin seitsemän aikaan aamulla pääsin Rauhan sairaalan tienhaaraan ja sieltä odottelun jälkeen Imatralle. Pienissä pätkissä etenin sitten Ensoon, Jääskeen ja puolilta päivin sairaalaan, josta kuulin patterin siirtyneen Panssaridivisioonan mukana Ensoon. Kyytiä odotellessani sain uuden tiedon, että jaokseni olisikin siirtynyt Kuurmanpohjaan, johon Jääkäriprikaati majoittui. Töpinän löysin Penttilästä ja sieltä pääsin jaokseeni oltuani matkalla Lappeenrannasta runsaasti toista vuorokautta.
Samana päivänä oli patterinpäällikkön puhuttelu upseereille. Siinä korostettiin kurin tiukentamista sekä jatkuvan koulutuksen ja huollon tärkeyttä. Ehkä Vuosalmen taistelujen alkuvaiheessa tapahtunut jääkärien hajaantuminen ja vastahyökkäyksen epäonnistuminen olivat saaneet Laguksen taas raivoihinsa. Puolustustaisteluhan sitten kuitenkin sujui hyvin ja torjuntavoitto pysäytti lopullisesti vihollisen etenemisen. Patteri siirtyi nyt 23. heinäkuuta uudelleen Ensoon ja oli siellä toista viikkoa. Kävin pari kertaa lappeenrannassa ja pyörällä Taipalsaaressa sukulaisten luona hamstrausmatkalla, mutta vähin tuloksen, sillä tiukkaa tuntui elintarvikkeista olevan kaikkialla.
Sota alkoi siirtyä uuteen ja mahdollisesti viimeiseen vaiheeseen. Mannerheim nimitettiin presidentiksi Risto Rytin jälkeen 1. elokuuta 1944 ja huhut rauhanneuvotteluista voimistuivat. Patterissa jatkui odottelu ja vähin väkinäiseltä tuntuva puuhailu. Jaokseni siirtyi Rouhialaan Jääsken sillankorvaan 5. elokuuta. Sieltä lähistöltä tapasin ensimmäisen sodanaikaisen porukkani ja ainakin Lasse Arposen sekä mikkeliläiset Häkkisen ja Heikkosen. Lassen kanssa teimmekin sitten useita pyöräretkiä lähiseudun tyhjiin kyliin ja saimme maitoa, marjoja ja tietysti uusia perunoita. Eräänäkin päivänä kertyi matkaa 50 kilometriä. Olipahan mielessä jo ajatus kunnon nostamisesta seuraavan talven luistelua varten. Patterissa vannottiin upseerivala ja puhuttiin enevässä määrin kurista. Ehkä taustana jo silloin oli mahdollinen sota saksalaisia vastaan, vaikkei yksikkötasolla siitä mitään vielä tiedetty. Täydennysmiehiä tuli patteriin ja tiesi itselleni lisääntyneitä koulutustoimia. Panssarinyrkit ja -kauhut ehtivät lopulta meidänkin käsiimme. Mikko Korpijaakko sai ensimmäisenä koulutuksen niiden käyttöön ja jakoi tietoa eteenpäin. Hänelle oli käydä huonosti ensimmäisellä tutustumiskerralla. Kun joku vääpeli oli esittänyt, miten nyrkki panostetaan ja laukaistaan, otti Mikko aseen käteensä ja varmistuakseen sen toiminnasta kysyi, voiko liipasimesta nyt vetää. Vääpeli antoi luvan luullen, ettei aloitepanosta ollut sisällä. Mikko laukaisi, jolloin räjähdyksen voimasta ahtaan huoneen ikkunat ja ovet lensivät pihalle, Mikko sai sirpaleita selkäänsä, mutta muuten ei kukaan pahemmin haavoittunut. Näin alkoi meillä panssarintorjuntakoulutus uusilla aseilla.
Näennäisesti rauhallisista oloista ja levosta huolimatta traagisia tilanteita sattui edelleen kohdalleni. Odotin iltapimeässä autoa Ensossa päästäkseni töpinästä omaan jaokseeni. Tiellä käveli kolme töpinän poikaa Vainikainen, Perälä ja Lehtinen. Käskin heidän heti mennä sisälle majapaikkaansa, sillä kaikki olivat kiljua juotuaan kohtalaisessa humalassa. Kaksi ensimmäistä totteli, mutta Lehtinen livahti Imatran suuntaan toisen miesjoukon mukana, enkä häntä enää nähnyt. Kohta tämän jälkeen kaksi pyöräilijää ajoi ohitse kertoen, että he näkivät miehen makaavan tiepuolessa ja paikalle tullut auto vei hänet sairaalaan. En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, kun pääsin autolla omaan jaokseeni. Aamulla minut haettiin kiireesti töpinään, sillä sairaalasta ilmoitettiin Lehtisen kuolleen viisi puukoniskua selässä. Sain tehtäväkseni selvittää tapahtumaa. Päivä kului kuulusteluissa ja selvisi ainakin se, että Perälä, jota ensiksi oli epäilty puukottajaksi, oli syytön. Illalla järjestin kaksi partiota tielle tiedustelemaan kaikilta tiellä liikkujilta kulkulupia ja eilisen illan tapahtumia. Sen verran selvisi, että eräs siviilimies oli nähnyt Lehtisen makaamassa kaidetta vasten bunkkerin lähellä pyytäen päästä patteriin. Mies ilmoitti asian vastaantulleille sotilaille, jotka kertoivat Lehtisen olleen henkihieverissä ja toimittivat hänet sairaalaan. Enempää ei sitten selvinnyt. Minun kommenttini päiväkirjassa on lyhyesti: Syyllinen joko desantti tai kommunistinen siviili.
Tämä aiheutti neuvotteluja ja puhutteluja, sillä olihan mahdollista, että vihollinen oli lähettämässä desantteja ja laskuvarjojoukkoja selustaan, kun rintamahyökkäykset eivät onnistuneet. Vielä samana iltana ajoin pyörällä Vuoksenniskalle, missa tapasin pitkästä aikaa Puustin porukassaan ja vietin iltaa apteekilla Järveläisen Martan, hänen työtoveriensa ja IV AK:laisten parissa. Yöllä läksin sitten polkemaan yksin tuon parinkymmenen kilometrin matkan Jääskeen. Ohittaessani murhapaikkaa ajoin aivan keskellä tietä ja pistoolikoteloni kansi oli auki. Tein tuon matkan useammankin kerran, kun tarjolla oli makkaraa ja munkkeja. Kerran puhkesi pyörästäni kumi puolimatkassa, mutta jaksa muistaa, paikkasinko sen pimeässä vai jatkoinko matkaa muuten. Myös ruuanhakupyöräilyt jatkuivat juuresten, vihannesten, marjojen ja kessun, itse en polttanut, merkeissä. Lihapuolesta pitivät huolta toiset miehet ja töpinä. Sensijaan kalastamassa käytiin pari kertaa pioneeriongella Vuoksessa ja Kuurmanjoen suulla. Kalasoppatarpeet saatiin, mutta toisella kerralla kaveri laittoi niin lyhyen sytytyslangan, että 105 millinen kranaatti räjähti aivan veneen perässä nostaen korkean vesipatsaan. Vene ei sentään kaatunut eikä rikkoontunut, mutta läpimärkiä olimme kaikki.
Lappeenrannassa kuulin, että Martikaisen Leo ja Jaakko olivat haavoittuneet vaikeasti ja Untolta oli kirje tullut takaisin. Pian sain minäkin kaksi kierjettä takaisin ja sitten 21. elokuuta 1944 sain tietää, että Unto oli kaatunut Ilomantsissa jo 3. elokuuta ja mahdollisesti samasta kranaatista, josta Jaakko haavoittui. Unto oli haavoittunut jo Vammelsuussa jatkaen kuitenkin ampumista verenvuodosta huolimatta. Toivuttuaan hän palasi yksikköönsä ja oli mukana Ilomantsin suuressa torjuntavoitossa kuolemaansa saakka. Kirjoitin päiväkirjaani varsin pitkälti muistojani ja tunnelmiani. Myös Sisko Nissi kirjoitti minulle Unton kaatumisesta. Olin nyt yksinäisemmin omassa maailmassani kuin koskaan ennen.
Pääministerin puhe 2. syyskuuta alkoi selventää pitkään jatkunutta epätietoista odotusta. Hän kertoi Saksan tilanteen huonontumisesta ja mahdollisesta joukkojen poisvetämisestä Suomesta. Venäläisten ensimmäisenä ehtona oli saksalaisten poisajaminen kahden viikon kuluessa. Eduskunta ja hallitus hyväksyivät ehdon. Ja sitten 4. syyskuuta tuli puhelinsanoma: Välirauhasta sovittu ja vihollisuudet lopetettava klo 7.00. Välirauhan ehdoista ei ollut tietoa, mutta mieliala oli synkkä ja painostava. Meillä oli vielä liian paljon taistelumieltä, jotta huonoon rauhaan olisi tyydytty. Varmuuden vuoksi pantiin evakuointi käyntiin pakkorajan taakse ja viljelystyöt myös täydellä käyntiin. Ne kuitenkin keskeytyivät uuteen torjuntavalmiuteen viholliskoneiden lenneltyä Enson lähellä. Sitten Tiltu kertoi radiossa Moskovan rauhan rajasta ja koko jaos lähti perunannostoon ja puintihommiin.
Läksin asematiedusteluun Lappeenrannan seudulle, vaikka siirto vielä lykkääntyikin lähes kahdella viikolla. Tapasin Isotalon Enskan, joka kertoi Neuvosen Leon hävinneen. Hän oli Itä-Karjalan viivytystaisteluvaiheessa jäänyt väsyneenä nukkumaan monttuun ja pyytänyt herättämään lähdön hetkellä. Kukaan ei muistanut ja oli nyt kaatunut tai vankina. Hänestä ei koskaan saatu mitään tietoa. Samoin kävi hänen vanhemmalle veljelleen Talvisodassa. Äiti odotti vuosikaudet poikiensa palaavan, mutta turhaan ja kärsien.
Unton siunaustilaisuus oli 12. elokuuta. Se oli hiljainen, harras ja vaikuttava. Hautajaiset pidettiin Aimon kodissa. Ehkä syvimmin jäi mieleeni Sisko Nissin lukemana niitä kohtia Kaarlo Sarkian Kohtalon vaaka teoksesta, joita Unto oli alleviivannut, mm Viimeinen sirkka. Ne oli kuin kirjoitettu tähän tilaisuuteen. Juttelin tilaisuuden jälkeen pitkään sekä Aimon että Siskon kanssa. Päiväkirjassani totean: Päivä kokonaisuudessaan oli minulle kauneimpia elämässäni, ehkä kaunein kaikista. Syvemmin kuin koskaan tunsin sieluni kosketusta suureen ja pyhään.
Jaoksessa jatkuivat evakuointi- ja maataloustyöt. Itse pidin jonkin päivän lomaa, kävin Helsingissä ja Tavillakin vähän ajeltiin isäni kanssa. Vihdoin 19. syyskuuta Tiltu olmoitti puskaradiossaan, että välirauhansopimus oli allekirjoitettu. Pääministeri von Born myöhemmin illalla tiedotti välirauhan ehdot: Moskovan rauhan rajat, saksalaisten aseistarisunta, armeijan kotiuttamine, sotakorvaukset jne. Kuului vain syviä huokauksia ja hiljaisia kirouksia. Seuraavana päivänä patteri marssi Lappeenrantaan tai oikeastaan vain vaunut kahdeksan miestä mukanaan, sillä kaikki muut jäivät evakuointiporukkaan. Muutamien mutkien kautta jaokseni päätyi vanhalle paikalle Lappeen pappilan renkirakennukseen. Rauhanehdot tarkentuivat, mutta vielä jäi epäselväksi, joudutaanko Lappeenrannan lentokenttä luovuttamaan venäläisten käyttöön.
Kappale Lapin sotaa
Heti päästyämme Lappeenrantaan alkoi kiertää huhuja Laguksen divisioonan siirtämisestä Lappiin saksalaisten internoimiseksi tai ajamiseksi pois Suomen alueelta. Miehet purnasivat äänekkäästi ja odottivat kuumeisesti pääsyä siviiliin. Itse hiljaisessa mielessäni toivoin hartaasti ristiretkeä Lappiin. Olin retkien innoittamana jatkuvasti ajatellut päästä kerran Lapin tuntureille ja nyt siihen voisi tulla tilaisuus, sillä muuten se lykkääntyisi vuosien taakse. Evakuointiporukka tuli Jääskestä 21. syyskuuta myöhään illalla ja jo seuraavana aamuna varhain alkoi patterin lastaus junaan Lappeenrannan asemalla. Tuskin edes varmuudella tiesimme lähtiessämme, mihin olimme menossa. Päiväkirjassani ei ole tästä merkintää, mutta uskoisin, että upseerit tiesivät matkan tarkoituksen ja miehet sen vähintään aavistivat.
Matka eteni hitaasti. Liikkeelle päästiin 22. syyskuuta puolilta päivin. Kouvolassa oltiin kuuden tunnin päästä, Kuopiossa herättiin seuraavana aamuna ja Iisalmessa oltiin illalla. Käväistiin sentään Seurahuoneella ja yöllä jatkettiin jo Ylivieskasta pohjoiseen. Kun härkävaunujen kovilla lavereilla ei aika tahtonut kulua, hyppäsimme välillä kävelemään junan sivulla vauhdin ollessa ainakin ylämäessä vain kävelyluokkaa. Päivisin istuimme varsinkin Ruokosen Pekan kanssa avovaunuissa olevien henkilöautojen pehmeillä istuimilla ja katselimme maisemia. Olin nyt niin kuin aikaisemminkin kiinnostunut uusista maisemista enkä valoisana aikana malttanut juuri torkkua. Maantieteen tunneilta tutut Limingan niityt ja Pelson suot näin nyt ensimmäisen kerran ja taisi siellä näkyä vielä viimeisiä muuttolintuparviakin. Toistin kai tuota hokemaa sen verran usein, että kun myöhemmin ilmestyin johonkin ryhmään, kuului sieltä ensimmäiseksi tokaisu Pelson niityt ja Limingan suot.
Kahden ja puolen vuorokauden junamatkan jälkeen saavuimme Ouluun Toppilan asemalle, missä patteri purettiin junasta ja toinen jaos ajoi asemiin Port Artturin aukealle kaupungin pohjoislaidalle. Iltaan mennessä 24. syyskuuta asemat olivat kunnossa ja teltat pystyssä. Radiosta kuuntelimme kuuluisaksi tullutta Heinon ja Häggin 5.000 metrin juoksua, jonka Hägg voitti kolmella metrillä. Ehdimme Pekan kanssa vielä kaupunkiinkin ja tapasin siellä sotasairaalassa toipumassa olleen Laitilan Ollin, lapsuuden kaveri Lappeenrannan ja Viipurin ajoilta. Hän oli haavoittunut Juustilan kovissa taisteluissa. Seuraavina päivinä ja iltoina tutustuimme Ouluun. Ainakin Arina, Kelokorsu ja Tervahovi tulivat tutuiksi. Venäläinen valvontakomissio oli jo saapunut tänne, sillä satuimme kerran Tervahovin ravintolaan samaan aikaan. Salosen Teemun ja Ruokosen Pekan kanssa tapasimme muutaman kerran kolmea sairaanhoitajakoulun oppilasta ja Oulu alkoikin tuntua mukavalta paikalta.
Lokakuun ensimmäisenä päivänä saimme patteriin kolme saksalaista 20 mm:n Gustlow it.tykkiä. Aloitimme heti niihin tutustumisen ja kokeilun. Oman jaokseni tykki oli jotenkin väärin koottu, emmekä saaneet sitä laukeamaan. Taas kerran kokeillessani olin kumartuneena tykin ylle ja painoin laukaisupoljinta. Joku toinen painoi samalla kannen salpaa, jolloin kansi lensi kovalla voimalla ylös ja löi minua otsaan. Lensin kaaressa taaksepäin ja putosin pää edellä pehmeään peltoon. Otsaani vasemman silmän yläpuolelle tuli kymmenen senttiä pitkä haava ja otsanahka repsahti silmille. Taisin hetkeksi menettää tajuntani, mutta virkosin pian. Pääni sidottiin ja minut vietiin kiireellä sotasairaalaan. Siellä pääsin parin tunnin odotuksen jälkeen leikkauspöydälle ja lääkäri ompeli haavan kiinni kuudella tikillä. Minkäänlaista puudutusta ei annettu, joten tuska oli melkoinen. Kaksi hoitajaa piti käsiäni ja päätäni paikoillaan. Lääkäri kirosi pari kertaa neulan katkettua ja sanoi: Onpas pojalla kova päänahka. Sama lääkäri muistaakseni Raunio käveli ehkä viiden vuoden kuluttua vastaani Invalidisäätiön käytävällä pysäyttäen minut, katsoi otsaani ja ihmetteli hymyillen, kuinka hyvin se ompelu sittenkin onnistui. Palasin operaation jälkeen suoraan yksikkööni kehoituksella olla pari päivää turhia liikkumatta. Viikon päästä poistettiin tikit ja niin olin taas valmis sotimaan.
Sotahan siitä vähitellen kehittyikin. Suomalaiset tekivät maihinnousun Tornioon 3. lokakuuta ja saksalaiskoneita kierteli useamman kerran Oulun yläpuolella. Ammuimme niitä yhdessä raskaan patterin kanssa. Vaihdoimme kerran asemia, syytä siihen en tosin muista. Marssikäsky kohti Pudasjärveä tuli 10. lokakuuta. Vain tunti kului kuormaukseen ja sitten lähti koko tulipatteri yhtenä kolonnana vyörymään kohti itää. Jokaisessa jaoksessa toinen vaunu veti Gustlow tykkiä ja toinen peräkärryä varusteineen. Olisipa meillä jo Kannaksella ollut sama varustus, yhdeksän putkea yhteensä. Ehkä maataistelukoneita olisi pudonnut vielä enenmmän. Kohta lähdettyämme pysäytin vaununi puhelinkioskin kohdalle ja soitin 'moukulle' peruen illaksi sovitun tapaamisemme. Se tapaaminen peruuntui iäksi.
Saimme pian esimakua siitä, minkälaista tulisi seuraavien viikkojen marssi olemaan. Kaikki sillat ja rummut oli räjäytetty. Kiiminkijoen rautatiesilta oli räjäyttämällä pudotettu alas, mutta pioneerit olivat jo rakentaneet puusillan viereen. Sähkö- ja puhelintolpat oli räjäytetty useimmin pieniksi palasiksi. Posliinieristimet oli rikottu kappale kappaleelta ja johdot viety pois tai pätkitty muutaman metrin mittaisiksi. Todellista saksalaista perusteellisuutta. Illalla saavuimme Pudasjärvelle ja majoituimme taloihin. Osa meistä nukkui panssariasentajamme alikersantti Iikka Timosen kotitalon suuressa pirtissä Iijoen varrella.
Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa vaunuhuollon jälkeen. Jaos kuljetettiin ponttoonilautoilla Iijoen yli. Iltayöstä saavuimme Ranualle. Vähää ennen perille tuloa särkyi ykkösvaunustamme vaihdelaatikon laakeri. Se saatiin korjatuksi yön kuluessa ja jo aamulla varhain teenjuonnin jälkeen jatkoimme Portimojärven eteläpuolelle. Näissä asemissa olimmekin sitten neljä päivää aina 15. lokakuuta asti. Stukat olivat pommittaneet paikkaa peri päivää aikaisemmin. Meidän aikanamme vain yksi JU-88 ampui konekiväärillä siltaa ja asemiamme, mutta syöksyi metsän taa heti tulenavauksemme jälkeen. Kusti eli Gustlow toimi oikein kunnolla.
Aamuyöstä 16. lokakuuta patteri sai marssikäskyn eteenpäin ja oli vielä pimeää, kun saavuimme Taipaleen kylän pohjoispuolella olevalle suoalueelle, missä pioneerit muiden joukkojen avustamana korjasivat tuhottua tietä ja siltaa. Matkalla oli lähes kaikki talot poltettu ja miinavaara kasvoi jatkuvasti. Saksalaisille tullutta kiirettä kuvannee, että alkumatkasta he olivat haudanneet kaatuneensa ja panneet valkeat koivuristit kullekin haudalle. Huomasimme ainakin yhden tällaisen parinkymmenen ristin hautausmaan. Loppumatkalla lojui kymmenkunta kaatunutta hautaamattomina tien varressa. Tosin muutama suomalainenkin vainaja oli joukossa.
Asemapaikkamme oli vajaa parikymmentä kilometriä Rovaniemeltä etelään. Tietä oli tuhottu täysin ainakin kilometri. Valtavia räjähdyskuoppia oli tien paikalla ja alue oli laajalti miinoitettu korjausten estämiseksi. Ykkösjaoksen vaunun kulkiessa tietyöalueen reunaa ja kersantti Sarolan näyttäessä sille tietä vain vajaan metrin päässä pioneerien puhdistamasta urasta hän astui polkumiinaan. Vasen jalka meni kokonaan poikki nilkan yläpuolelta ja lisäksi hän sai sirpaleen silmäänsä. Kohta tämän jälkeen kuului uusi räjähdys. Kolmesta tukkia kantaneesta pioneerista yksi menetti jalkansa ja kaksi haavoittui lievemmin. Siihen mennessä oli tietyömaalla mennyt miinaan jo yli kolmekymmentä miestä. Yksi JU-88 tuli matalalla lentäen suoraan kohti, mutta sai yhdeksästä putkestamme sellaisen tuliryöpyn, että kääntyi jyrkästi kurvaten pois.
Tie- ja siltarummut saatiin sen verran kuntoon, että siirryimme alueen pohjoispuolelle. Iltapäivällä patteri sai käskyn yhden jaoksen lähettämisestä Rovaniemelle Kemijoen etelärannalle suorasuuntaukseen vaientamaan ja häiritsemään saksalaisten piiska- ja konekivääritulta jääkärien lähtiessä ylittämään Kemijokea. Koko tulipatteri kutsuttiin yhteen rivistöön ja ilmoitettiin petterinpäällikölle. Hän antoi lyhyen tilanneselostuksen Jääkäriprikaatin useista koukkauksista, saksalaisten kovasta vastarinnasta ja jääkärien kärsimistä varsin suurista tappioista. Nyt olisi edessä Rovaniemen valtaus, johon aluksi tulisi yksi jaos mukaan. Hän ehdotti jaosjohtajien tikunvetoa, mutta ilmoitin välittömästi, että lähden vapaaehtoisesti, sillä kuitenkinhan vetäisin pitkän tikun kuten aina. Sain itse valita mieheni ja pyysin, että vapaaehtoiset astuisivat kolme askelta eteen rivistä. Lähes koko porukkani ryntäsi heti esiin. Takaa kuului purnausta: Miksi Häkkisen porukka aina pääsee lähtemään. Ajatellaanpa tilannetta. Sotaa oli käyty kolme vuotta, miehet olivat olleet jo varmoja siviiliin pääsystä ja lähteneet mukisten saksalaisia vastaan. Oli odotettavissa ehkä patterin vaarallisin tehtävä... ja kuitenkin lähdettiin vapaaehtoisina. Tämä kuvannee yksikkömme hyvää taistelumoraalia vielä tässäkin tilanteessa ja myös voimakasta yhteenkuulumisen tunnetta.
Varustauduimme huolella tehtävään. Tarkistimme tähtäimet suorasuuntausta varten ja otimme mukaamme käsiaseet, riittävästi ammuksia, lapiot ja muut varusteet. Kemijoen rannassa jätimme vaunut miehistöineen metsän reunaan ja jatkoimme jokipenkkaan. Mukana olivat lisäkseni Eino, Vekke ja Mikko sekä oppaana joku Jääkäriprikaatin upseeri. Vihollinen ampui harvakseltaan tykistöllä ympäriinsä ja konekiväärillä pitkin joen rantaa. Oli liikuttava kyyryssä, sillä luodit pyyhkivät jatkuvasti päiden yli. Penkassa oli pari kaatunutta, jotka olivat kulkeneet liian pystyssä. Läksimme kulkemaan pitkin joen rantaa etsien JP 5:n komentopaikkaa. Saatuamme siitä tiedon aioimme oikaista suoraa polkua pitkin, mutta meitä neuvottiin ehdottomasti kiertämään kumpareen takaa, jos haluamme säilyä hengissä. Juuri silloin illan pimetessä tulipalot Rovaniemellä lisääntyivät ja koko pohjoinen taivas oli punaisena. Yhtäkkiä kuului pari valtavaa räjähdystä, kun Pohjanhovi ja kirkko kohosivat valtavina tulipatsaina ilmaan. Mieleeni on aivan erikoisesti jäänyt, kun kirkon kupoli nousi lähes ehjänä säkenöiden taivaalle ja palava risti kaartui pudoten kohti maata. Koko Rovaniemi oli nyt tulessa. Näky oli valtavan juhlallinen ja samalla synkkä. Oli selvää, että saksalaiset olivat lähdössä Rovaniemeltä ja aamuksi ajoitettu hyökkäys tulisi helpoksi. Jatkoimme matkaa ja löysimme pataljoonan komentopaikan ehjäksi jääneen talon kellarista joen rannalta. Komentaja sanoi meille leikkisästi, että jaos voisi tulla ampumaan joen yli Rovaniemen kivijalkoja, muuta kun ei enää ollut jäljellä.
Jaokseen palatessamme löysimme tien viereltä saksalaisten jättämän suuren lihasäilykepurkkivaraston. Otimme mukaan rautaisannoksen, mutta jaoksesta tehtiin uusi haku, jonka tuloksena meille kertyi yli sata purkkia. Jo aikaisemmin olimme löytäneet muutaman purkin aivan oikeaa kahvia. Yö kuluikin sitten nuotiotulilla mukavasti. Illalla kiihtynyt saksalaisten tykistötuli hiljeni vähitellen, mutta Rovaniemen rauniot paloivat jatkuvasti. Aamulla 17. lokakuuta jaos ajoi asemiin Purosillan länsipuolelle poltetun pesulan viereen. Pioneerit tutkivat sentään tien suurinpiirtein ennen ajoamme. Lähellä ollut hyvä korsusauna pantiin lämpiämään. Ennen saunaa kävimme Ossi Rämeen kanssa kiertämässä etelärannan alueen. Kaikki rakennukset olivat enemmän tai vähemmän rikkoontuneet ja siivottomassa kunnossa. Kemijoen yli johtanut rautatiesilta oli räjäytetty monesta kohdasta ja veturi oli ajettu räjäytysmonttuun. Puolelta päivin sauna oli valmiina ja pesimme pois monen vuorokauden noet. Tietysti myös uimme Kemijoessa. Iltapäivällä suotelimme veneellä Kemijoen yli Rovaniemen keskustaan. Sairaala oli ainoa pystyyn jäänyt rakennus, sekin osittain räjäytettynä. Kiertelimme myös parakkeja ja kellareita mitään erikoista löytämättä. Koko kauppala oli savuavana sora- ja tuhkaläjänä, entiset kadut täynnä kiven- ja betoninlohkareita sekä palaneita hirrenpätkiä. Päivän kuluessa räjähti ainakin kymmenen miinaa. Eteläranta näytti olevan miinoittamaton.
Yöllä saivat pioneerit jo puron yli johtavan sillan valmiiksi ja siirryimme heti puolenyön jälkeen viisi kilometriä itään lossauspaikalle. Epäilimme vähän sillan kestävyyttä, mutta lankkujen natistessa ja paukkuessa pääsimme kuitenkin yli. Kemijoen yli vietiin joukkoja ja kalustoa kolmen syöksyveneen työntämällä ponttoonilautalla. Jäimme pariksi päiväksi suojaamaan tätä ylityspaikkaa. Ensimmäinen toiveeni toteutui, kun kiipesimme Pekan kanssa Ounasvaaralle ja katselimme jylhiä vaaramaisemia. Pudotin sillä reissulla hienon lentokoneen romusta tehdyn puukkoni. Seuraavana päivänä kävin sitä etsimässä, mutta turhaan. Pekan ja Teemun kanssa teimme veneellä vielä uuden löytöretken Rovaniemelle ja kiertelimme uteliaisuuttamme taaskin sairaalassa ja muissa rakennuksissa. Päiväkirjassani on maininta, että kokeilin illalla helvetinkonetta. Muistikuvaa minulla ei siitä ole, mutta saattoihan se olla saksalaisilta löydetty kytkinkello, jonka toimintaa kokeilin sähkönallilla ja rotulilla.
Kemijoen ylitys tapahtui osaltamme 20. lokakuuta. Vaunu kerrallaan kuljetettiin varovasti yli, sillä ponttoonit olivat kuuden tonnin kantoisia ja vaunumme painoivat varusteineen lähes kaksikymmentä tonnia. Kaikki sujui hyvin, kunnes viimeisen vaunun lähestyttäessä rantaa ponttooni alkoi upota. Panssarikuski ei tästä häkeltynyt, vaan ajoi vaunun ponttoonin uponneen keulan yli matalaan veteen ja siitä vesi roiskuen rannalle.
Jaos lähti välittömästi marssille kohti Sodankylää. Tie oli aluksi hyvää sen noustessa ensimmäisille vaaroille, mutta se oli säännöllisesti räjäytetty poikki vähintään pari kertaa kilometrillä ja kaikki sillat ja rummut oli tuhottu. Räjäytettyjen kapeikkojen jälkeen ja sivulle oli aina sijoitettu panssarimiinoja. Edessä kulkeneet pioneerit olivat tarkistaneet vain keskitien. Vikajärven risteyksen jälkeen pohjoiseen menevä liikenne vilkastui, sillä kaakosta edenneet joukot jatkoivat samaa tietä. Edellemme oli ehtinyt myös kuorma-autoja ja tykistöä. Lyhyen matkan sisällä olivat kuorma-auto, vetovaunu ja kenttätykki ajaneet miinaan ja tuhoutuneet.
Saavutimme jalkaväkiporukan, joka tien laidasta laitaan hoippuen marssi eteenpäin miinoista välittämättä. He olivat Vikan asemalta löytäneet suuren saksalaisen konjakkivaraston ja tyhjentelivät sitä marssin kuluessa. Tyhjiä pulloja näkyi tuon tuostakin tien varsilla. Varastoa kuitenkin riitti, sillä meillekin tarjottiin auliisti pulloja. Niiden sijoittaminen entisestään ylipakattuun vaunuun oli vähän vaikeaa. Seurauksena olikin, että aina tykkitornia käännettäessä kuului pullojen kolinaa. Pienet lämmikkeet tekivät kuitenkin olon mukavammaksi, sillä muutaman asteen pakkasessa panssarivaunun päällä istuessa tahtoi tulla pakostakin vilu. Itse istuin tavallisesti hajareisin tykinputken päällä tietä tarkkaillen ja antaen ohjeita kuskille, jonka näkökenttä alhaalta oli paljon rajoittuneempi.
Matka jatkui verkkaisesti. Eräässä tien räjäytyspaikassa saavutimme edessä ajaneen kuorma-auton, joka lähti ohittamaan ehkä mutaan juuttunutta Zündapp sivuvaunullista moottoripyörää. Heti vähän raiteista sivuun ajettuaan täjähti panssarimiina auton etupyörän alla. Auto viskautui keskitielle tönäisten hieman meitäkin. Auton moottori lensi moottoripyörän päälle siinä istuneen luutnantin syliin. Auton astinlaudalla seissyt jääkäri lensi kymmenen metriä pudoten vaunumme sivulle. Mieheltä olivat molemmat jalat poikki, vatsa auki ja selässäkin sirpaleita. Hän hengitti jonkin aikaa, mutta katsoimme sitomisen tarpeettomaksi. Moottoripyörässä olleet haavoittuivat lievästi, mutta autokopissa olleet säilyivät lähes vammoitta. Puskimme vaunullamme kuorma-auton tien sivuun ja jatkoimme matkaamme. Tuo oli meille toistaiseksi järkyttävin miinakokemus, eikä ihme, että ainakin muutama avattu konjakkipullo lensi vaivihkaa tiensivuun.
Iltapäivällä jouduimme Seipäjoella odottamaan sillan korjaamista pari tuntia, saimme bensatäydennystä ja taas jatkoimme matkaa kohti Sodankylää. Jaokseni ajoi edelleen ensimmäisenä 'miinanlaukaisijana'. Meillä alkoi olla jo rutiinia. Vaikka oli satanut vähän lunta, näkyivät viimeiset ajourat riittävän selvästi. Saksalaiset eivät olleet nähtävästi ehtineet enää miinoittaa omia jälkiään, vaan kaikki miinat olivat enemmän tai vähemmän raiteiden sivussa. Tarkka raiteissa pysyminen oli siten elinehto. Jokainen epäillyttävä kohouma tiessä joko tunnusteltiin piikkikepillä tai varovasti kierrettiin. Loppumatkalla oli muutama Zündapp mennyt miinaan, jolloin mm lääkintäkapteeni Huttunen oli menettänyt jalkansa. Autoja tai muita raskaita ajoneuvoja ei edessämme liene liikkunut.
Tätä kohtaa kirjoittaessani sattui useita kertoja aikaisemminkin, että kyseisen henkilön nimi näkyi lehdessä. Helsingin Sanomien kuolleita palstalla oli 18. tammikuuta 1995 kirjoitus lääkintämajuri Aarne Huttusesta. Hän oli syntynyt Petroskoissa 1908, Lapin sodassa hän haavoittui vakavasti panssarimiinan räjähtäessä häntä kuljettaneen moottoripyörän alla. Eläkkeelle hän jäi Savon prikaatin sotilasylilääkärinä 1969. Hän kuoli 1994 joulukuussa.
Saavuimme Sodankylän etelälaitaan iltakymmenen maissa. Kylä oli vallattu samana aamuna kiivaiden taistelujen jälkeen. Jeesiöjoen rautasillan olivat saksalaiset räjäyttäneet varhain aamulla. Me pysähdyimme asemiin sillan eteläpuolelle, kun eteenpäin pääsyä ei ollut. Toiset jaokset saapuivat paikalle puolenyön seutuvilla. Heilläkin oli miinakokemuksia, sillä ohittaessaan hevosajoneuvoa se oli mennyt miinaan hevosen ajomiehineen tuhoutuessa. Aamulla 21. lokakuuta sijoituimme järjestelmällisemmin levittyen joen eteläpuolelle asemiin. Piti tietysti Pekan kanssa käydä joen toisella puolella tutustumassa entiseen Sodankylään. Se oli perusteellisesti poltettu ja hävitetty. Vain kirkko ja kymmenkunta taloa oli jäljellä. Mitään erikoista ei sattunut silmiimme. Sentään erään poltetun talon kellarista löysimme joukon kirjoja, joista muutamia otimme luettavaksi. Myöhemmin selvisi, että talossa oli asunut Sodankylän nimismies. Kirkko oli kohtalaisen siisti, vain ikkunat olivat rikkoontuneet. Kun urut olivat kunnossa ja sain jonkun polkemaan, soitin niillä muutaman virren heikolla taidollani. Varmaan kuitenkin ensimmäiset soinnit valtauksen jälkeen. Muutamaa päivää myöhemmin kävimme Veken kanssa soittelemassa enemmän ja taisi siinä jokin rallikin tulla uruista ulos.
Ehdimme sopivasti takaisin patteriin, kun Lagus ajoi maastoautolla paikalle. Hän komensi patterin heti töihin, aivan oikein tällä kertaa. Osa miehistä läksi siivoamaan esikunnaksi varattua taloa ja muut ryhtyivät auttamaan pioneereja sillan ja lossin rakentamisessa. Pienemmät puut kaadoimme vaunulla reilusti nurin ajaen, suuremmat vedimme ketjuja käyttäen nurin ja raahasimme ne vaunulla sillankorvaan, missä ne katkottiin ja juntattiin veteen.
Ilta oli kahdella tapaa muistorikas. Oli tähtikirkas yö ja pakkasta viitisentoista astetta. Keitimme porukalla saikkaa nuotion ääressä. Ryhdyin katselemaan kellarista ottamiani kirjoja ja ensimmäiseksi V A Koskenniemen Koottuja runoja. Olin aikaisemmin lukenut jonkin verran Sarkiaa, mutta näissä oloissa ja tunnelmissa syvennyin ja innostuin Koskenniemeen niin, että kirjoitin sotapäiväkirjaani muistiin kaksi runoa: Chrsanthemum ja Vanha syyslaulu. Aioin palauttaa kirjan nimismiehen kellariin, mutta Vekke arveli, ettei se siellä kuitenkaan nimismiehen tuloon saakka säily. Niin se jäi minulle ja on edelleen kirjahyllyssäni muiden runokirjojen joukossa. Istuimme siis nuotion ääressä, kun yhtäkkiä räjähti. Nuotion kohdalle jäi syvä monttu, kekäleet ja hiilet kiiluivat laajalti ympärillä. Olimme naamat mustina, mutta kukaan ei kummemmin loukkaantunut. Pahinta oli, että ympärillä olleet teltat olivat täynnä reikiä ja pakkanen vain kiristyi. Vaunujen pressuista löytyi apua. Mysteeriksi jäi, miten miina tai muu räjähde oli päässyt nuotioon. Joko se oli kaivettu nuotiopaikan alle tai se oli piiloitettu halkoihin, joita varovasti keräilimme ympäristöstä.
Jeesiöjoen ylityspaikka, lossi sillanpätkineen valmistui 22. lokakuuta. Junkers kävi tiedustelulennolla ja sai tuliryöpyn vastaansa. Odotimme ylipääsyä, mutta joku liikennettä valvova Petramaa piti muiden pääsyä tärkeämpänä ja vasta kahden päivän päästä ylitimme joen ja siirryimme asemiin kilometrin verran joen pohjoispuolelle Sodankylän laidalle. Siellä pidettiin koko patterille puhuttelu. Vekke ja minä saimme 3. luokan sekä Pekka ja Mikko 4. luokan vapaudenristit. Parikymmentä patterin miehistä sai vapaudenmitali 1. tai 2. Siviiliin lähtöä pani ounastelemaan myös se, että alettiin puuhata aseveliyhdistysten perustamista.
Pekan kanssa jatkoimme tarkastusmatkojamme. Kiertelimme joen rantaa ja huomasimme veden alle upotetun ajoneuvoja, polkupyöriä ja kaikenlaista kamaa. Poimimme saksalaisten varaston jätteistä rotulipötköjä kaiken varalta. Teimme myös kävelymatkan läheiselle saksalaisten käytössä olleelle lentokentälle, vaikka miinoista oli kovasti varoitettukin. Piikkipääkepeillä koitellen ja epäilyttäviä paikkoja kiertäen kolusimme lentokentän reunoja ja parakin raunioita. Vähiin jäivät kuitenkin löytymiset: laatikko sikareita, kumpikaan ei polttanut, sekä yhtä ja toista pientä kamaa. Kunnon kohottamiseksi aloin taas lenkkeillä. Laineen, joka ei ollut jaoksestani, kanssa tein yhtenä päivänä 15 ja toisena päivänä 20 kilometrin lenkin poropolkuja juosten. Pojat kävivät joella kokeilemassa pioneerionkea ja illalla söimme hiillostettua kalaa, liekö ollut harria, siikaa vai taimenta.
Nyt alkoi epätietoisuuden ja huhujen kausi. Samalla kun 6. Divisioonan joukkoja alkoi marssia etelään, kerrottiin kaikenlaista: aselepo saksalaisten kanssa tai suomalaiset joukot Norjaan saakka, aselepo liittolaisten ja saksalaisten välille, Suomelle vuoden 1939 rajat, kaikki reserviläiset siviiliin. Minut määrättiin kirjoittamaan patterin toimintakertomusta, mutta kun riittävästi purnasin, se peruttiin. Kotiuttamistoimiin oli patterissakin ryhdytty, mm varusteita oli jo luovutettu pois, kun 31. lokuuta vasten yöllä lähetti toi yhtäkkiä käskyn: Patteri etenee heti Jäämerentietä Jääkäriprikaatin yhteyteen suojaten sen hyökkäystä. Tilanne oli patterissa seuraavanlainen, ammukset oli toimitettu jo Kemiin, mukana oli vain sen verran kuin omiin vaunuihin sopi. Kypärät ja pioneerivälineet oli luovutettu pois. Mikko Korpijaakko oli komennuskunnan kanssa Ristiinassa selvittämässä varastointikysymystä. Ossi Räme ja Teemu Salonen olivat Kemissä hakemassa täydennysmiehiä, Vekke Tuominen oli lomalla isänsä sairauden takia. Koko tulipatterissa oli paikalla vain kaksi upseeria, Pekka Ruokonen ja minä. Kävelin prikaatin komentopaikkaan ja selitin tilanteen. Minulle vastattiin lakoonisesti, että patteri lähtee heti marssille eteenpäin. Siis sittenkin varsinaiseen Lappiin, vaikka vähän epäilytti ja pelottikin.
Aamuyöstä 1. marraskuuta läksimme liikkeelle kohti pohjoista. Aluksi maisemat olivat samanlaiset kuin aikaisemminkin: soita, jänkiä ja kitukasvuista metsää, kylät poltettu perusteellisesti, tietä räjäytetty vähän päästä ja miinoja kaikkialla. Kitisen yli päästiin nopeasti ponttoonilautalla. Ilma alkoi kylmetä. Pakkanen yltyi ja lunta tuprutti päin kasvoja istuessani putken päällä. Ylitettyämme Lohijoen tuhotun rummun maasto muuttui vaihtelevammaksi ja kerran ajaessamme alamäkeä taivas selkeni hetkeksi ja aurinko pilkahti näkyviin. Katseeni osui ensimmäiseen tunturiin, kirkaan valkea, kalju huippu, jota myrskypilvet kiersivät peittäen sen ajoittain näkymästä. Kavullisuusraja erottui rinteessä selvästi. Tuo näky yksin oli uhrausten arvoinen, tunsin. Matkaa jatkettaessa tuli näkyviin jo useita tuntureita tien oikealla puolella, eräs niistä oli toisia juhlallisempi ja minulle tuli ääretön halu päästä sinne ylös edes kerran.
Vuotsossa pidimme lyhyen tauon paikassa, jossa jääkäri oli laukaissut hyppymiinan pahoin seurauksin. Hyppymiina oli saksalaisten pirullinen polkumiina. Kun sen päälle astui, se hyppäsi metrin parin korkeudelle ja räjähti siinä singoten kymmeniä fortunapallon kokoisia kuulia joka puolelle ja saattoi haavoittaa useita miehiä samalla kertaa. Lyhyen nuotiolla lämmittelyn jälkeen jatkoimme matkaa ja aloimme vähitellen katsella sopivia asemapaikkoja. Jossakin näillä main oli yksi talo jätetty polttamatta ja ihastuimme ajatuksesta, että saisimme yhdeksi yöksi lämpimän kortteerin. Pysäytimme vaunumme ja innoikkaimmat juoksivat jo ulko-ovea kohti, kun joku meistä tajusi yhtäkkiä vaaran ja huusi poikia pysähtymään. Kiipesimme katsomaan ikkunasta tupaan, jolloin saksalaisten koiruus selvisi, oven kahvasta oli kireälle vedetty rautalanka suoraan leivinuunissa olevan parinsadan kilon lentopommin sytyttimeen. Siinä oli taas joidenkin hengenlähtö lähellä. Hiivimme verkkaisesti vaunuille ja jatkoimme matkaa.
Erään pohjoiseen päin viettävän rinteen kohdalla Eino Honkanen, joka nyt seurasi tulipatteria, ilmoitti patterin jäävän tähän asemiin. Ajoimme matalaa metsää kasvavaan rinteeseen. Edessä oli vihollisen laaja räjäytysalue, josta olisimme kyllä päässeet kiertäen läpi. Saksalaiset olivat lähteneet tästä vajaa vuorokausi sitten. Joku perässä tulleista suomalaisjoukoista oli laukaissut hyppymiinan, jolloin kaksi oli kuollut ja viisi haavoittunut. Me pääsimme onnellisesti asemiin. Nuotiopuita kerätessä nähtiin ensimmäiseksi räjäytetyt puhelinpylväät, mutta nyt varovaisuus voitti. Havaitsimme lumen alta pylvään vierellä pienen kohouman. Kilpailimme tarkkuusheitossa ja joku sai kiven osumaan siihen. Laatikkomiina räjähti tehden pylväästä päreitä. Onneksi se ei ollut hyppymiina, sillä olimme varsin lähellä räjähdyspaikkaa.
Tankavaaran tuntumasta kohti siviiliä
Yö oli reikäisissä teltoissa varsin kylmä. Pakkasta lie ollut yli kaksikymmentä astetta. Aamulla 2. marraskuuta huollettiin ensin vaunut ja tykit, mutta sitten ei minua enää pidätellyt mikään: tunturiin. Läksin Niemisen, Bergiuksen ja Peltomaan kanssa matkaan. Kuljimme saksalaisten puoleksi poltetun suurenrastoalueen kautta kulkevaa tietä, joka nousi vähitellen suurimman tunturin juurelle saakka. Sama tie vie nyt Tankavaaran kultamuseoon, luulisin. Oikaisimme suoraan ylös, metsä loppui, tuli vaivaiskoivu- ja jäkälärinne ja lopulta pelkkää liusketta ja kivikkoa, rakkaa. Näköalat olivat valtavat meille ensi kertaa tunturiin kiipeäville. Tosin viima oli kova ja lunta pyryttävät pilvet peittivät ajoittain näkyvyyden ja osaksi kulkivat alapuolellamme tunturin rinteitä pyyhkien. Pohjoisessa laajan suoalueen takana nousivat Saariselän tunturit jatkuen itään kymmenien kilometrien päähän. Kaunispään etelärinteellä, jossa tie kiemurteli siihen aikaan vielä aivan tunturin päälle, saksalaiset pitivät asemiaan. Sieltä kuului taukoamaton tykkituli, mahdollisesti myös venäläisten tykistö oli toiminnassa heidän lähestyessään idästä kohti Ivaloa. Kaakossa näkyi kaksi komeaa tunturinhuippua, jotka myöhemmin totesin Nattasiksi, saamenkieltä, suomeksi rinnat.
Laskeuduimme tunturista, Tankavaara 467 metriä, toista tietä huippujen väliseen painaumaan. Siellä oli saksalaisilla ollut 88 mm:n it.patteri. Hylsyistä päätellen se oli ampunut paljon ja lähtenyt viime tingassa pois. Jäljellä oli neljä räjäytettyä tykinputkea, joissa jokaisessa oli yhdeksän sinistä viivaa pudotusten tai muiden osumien merkiksi. Näihin aikoihin kuulimme kaksi kovaa räjähdystä. Myöhemmin saimme tietää, että ainakin yksi kuorma-auto oli ajanut miinaan. Palatessamme tarkistimme vielä saksalaisten majoitusaluetta. Sieltä löytyi yhtä ja toista, mm panostettu kenttäkeittiö, joka oli jäänyt räjähtämättä. Mukava oli palata patteriin valmiille hernerokalle. Äskeiset näkymät mielessäni päätin jo silloin, että Lappiin vielä palaan. Ensimmäisen kerran sen tein vuonna 1950 ja sitten joskus 60-luvulla kävin vaimoni Inkerin ja poikani Unton kanssa samalla huipulla ja otimme kuvan samasta kohdasta kuin tuolla ensimmäisellä reissulla, josta minulla on kolme kuvaa jäljellä Erkki Niemisen kameralla otettuna. Viimeiset kuvat ne olivatkin hänestä, sillä hän kuoli muutaman päivän päästä Rovaniemellä onnettomien sattumien seurauksena.
Vielä samana päivänä läksin Pekan kanssa saksalaisten varastoalueelle penkomaan vähän tarkemmin maastoa. Löysimme karamelleja, shakkinappuloita ja muuta pientä, mutta edessä olevia vaaran vuosia ajatellen ja etenkin, kun suojeluskunta oli lakkautettu, täytimme aikoinaan Nurmoilasta Hentuselta perimäni matka-arkun erilaisilla tarvikkeilla, kuten sytyttimillä, nalleilla, sytytyslangalla, patruunoilla, käsikranaateilla ja rotuulilla. Kenellekään emme puhuneet asiasta, mutta sijoitimme arkun viimeisen töpinäauton perälle. Kun olimme tulossa patteriin, kuului taas voimakas räjähdys. Joku lensi ilmaan mennessään miinoitettuun korsuun. Me katsoimme sitä jo tullessamme ja huomasimme syötin liian selvästi: siisti korsu, jonka pöydälle oli pantu puolikas leipää. Ja sitten, vielä samana päivänä patterinpäällikkö Eino Honkanen ilmoitti, että nyt lopulta käännymme etelään ja siviiliin. Pakkaus tapahtui ennennäkemättömän ripeästi. Pääsimme nopeasti jokien ja lossien yli ja vielä samana päivänä saavuimme Sodankylään. Heti aamusta kiireinen vaunuhuolto ja sitten marssille kohti Rovaniemeä. Kerran pökkäsimme vahingossa edessä seisonutta kuorma-autoa niin, että tykin putki meni 15 senttiä taaksepäin ja ase virittyi, patruuna ei kuitenkaan mennyt putkeen eikä ase lauennut. Oli taas onnea matkassa. Ensimmäiset Panssariprikaatin sotkat tulivat vastaan jossakin Sodankylän jälkeen. Kaksi ensimmäistä oli mennyt miinaan ja miehet haavoittuneet. Olimme itse ajaneet tätä ennen jo ehkä 500 kilometriä ajamatta yhteenkään miinaan. Toivotimme heille onnea ja ennen kaikkea viisautta, jonka jotenkin olimme omaksuneet. Niin ainakin kuvittelimme kaikkien kokemustemme jälkeen. Saavuimme Rovaniemelle 3. marraskuuta. Aluksi luvattiin pikaista etelään lähtöä, mutta kohta selvisi, että voisi viedä vielä kaksikin viikkoa, ennen kuin meidän vuoromme tulisi. Kymmenkunta sotkaa lähti marssimaan kohti pohjoista.
Majoituimme telttoihin Rovaniemen koillislaidalle. Satoi vaihteeksi vettä, joka kasteli teltat myös sisältä ja alustasta. Oli varusteiden kunnostamista ja inventointia. Illalla 6. marraskuuta alkoi suuri osa patterin miehistä humaltua ja meteli oli melkoinen, enkä saanut miehiä mitenkään hillityksi. Selvisi, että muutama mies oli saanut Poltt.T.P:stä pihistetyksi aqvaviittipulloja vetämällä niitä lukitun varaston oven alitse. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt, vaan kaksi porukkaa lähti uudelle hakureissulle, toiset asentaja-autolla, toiset jalan. Suunnitelmana oli, että silläaikaa, kun toiset jututtavat rakennuksen sisällä olleita myyjiä, toiset murtautuvat varastoon, ottavat viinat ja ajavat autolla nopeasti pois. Tilanne sotkeutui, kun paikalle sattui nuori vänrikki samoissa asioissa ja istuutui auton koppiin, eikä häntä saatu sieltä ulos. Oli jonkinlaista humalaisten kärhämää, kun pimeässä kuului viisi pistoolin tai konepistoolin laukausta. Kaksi luotia osui pihalla seisoneeseen kersantti Erkki Niemiseen, toinen käteen ja toinen vatsaan. Tämän jälkeen vänrikki lyötiin puoli tajuttomaksi ja saatiin pois autosta sekä Nieminen autoon. Auton tultua patteriin läksin Timosen kanssa viemään Niemistä sotasairaalaan. Jouduimme käyttämään lossia, joka tietysti vei kosolti aikaa. Sairaalassa oli käynnissä leikkaus, jossa eräältä miinaan menneeltä katkaistiin jalka reidestä poikki. Sen jälkeen Nieminen pääsi leikkauspöydälle. Lääkärinä oli sama mies, joka Oulussa oli ommellut otsani.
Patteriin palattuamme olivat kuulustelut täydessä käynnissä. Tilanne oli mahdollisimman sekava. Epäiltynä olivat ainakin vänrikki ja omat miehet. Oli myös mahdollista, että ampujana oli joku täysin ulkopuolinen. Vein kahinaan osallistuneet majuri Tuorin komentopaikkaan, jossa sotapoliisit suorittivat kuulustelut. Itse kävin vielä yöllä ampumapaikalla ja löysin pihalta kompassin ja neljä yhdeksän millin hylsyä, jotka voivat olla joko Suomi-pistoolista tai konepistoolista. Vähitellen eniten epäillyksi tuli töpinästä oleva autonkuljettaja, jolla oli sekä pistooli että auton kopissa roikkuva konepistooli. Ensimmäinen tarkastus näytti, ettei kummallakaan ollut ammuttu, sillä piippujen sisus oli paksun pölyn peitossa. Mutta sotapoliisitpa huomasivat, että konepistoolilla oli ammuttu ja sen jälkeen työnnetty pölyä piippuun. Vänrikki oli myös kuulusteltavana silmä umpeen muurautuneena. Hän vain kehui nauraen, että olipa ollut kunnon isku. Seuraavana päivänä autossa mukana olleet kertoivat autonkuljettajan ampuneen laukaukset konepistoolilla. Hänellä oli tarkoituksena vain pelotella, mutta pimeässä ampui liian alas ja osui kaveriinsa, jota ei pimeällä pihalla nähnyt. En muista koskaan kuulleeni tuomion suuruutta, sillä se määrättiin vasta sotaoikeudessa. En kuitenkaan mainitse tässä ampujan enkä toisten osallisten nimiä.
Kävimme Pekan kanssa joka päivä katsomassa Niemistä. Välillä hän voi jo vähän paremmin ja juttelin hänen kanssaan varusteista ja kotiin lähetettävistä tavaroista. Mutta sitten tilanne huononi ja hän kuoli 10. marrakuuta. Oli raskasta kirjoittaa Erkki Niemisen vanhemmille Mikkeliin tapahtumasta. Hän oli ollut tykinjohtajanani jo aivan jatkosodan alkuvaiheista alkaen ja sitten taas vaununjohtajana tultuani Panssariit.patteriin. Hän oli reilu, pelkäämätön ja tunnollinen, joskin hieman purnasi silloin tällöin turhanpäiväisiksi kokemiaan käskyjä. Hänen vanhemmilleen oli käsittämätöntä, miten näin voi tapahtua koko sodan kestämisen ja terveenä säilymisen jälkeen. Jouduinkin kirjoittamaan vanhemmille usean kerran ja vielä siviilissä olin heihin yhteydessä puhelimitse.
Eräältä sairaalakäynniltä tullessa huomasi Österlund Rali minut ikkunasta ja kutsui sisään. Jutustelu jatkui vielä illalla präiskäleiden ja ehkä vähän väkevämpienkin parissa. Olimme olleet luokkatovereita Lappeenrannan lyseossa, kunnes hän tuplasi jonkin luokan. Liekö ollut vuoden päästä tuosta tapaamisesta, kun hänet löydettiin kuolleena Lappeenrannan lähistöltä eräästä ladosta. Tapaus ei liene koskaan täysin selvinnyt.
Nyt kuitenkin alkoivat kotiuttamispuuhat vähitellen eduistyä. Pekka Ruokonen lähti siviiliin 10%:n invaliditeetin vuoksi. Hän palellutti varpaansa jääkärijoukoissa ollessaan jossakin Poventsan suunnalla 1941 ja siirrettiin ilmatorjuntaan. - Kerran oltiin jo lähes lähdössä, mutta Kemijoen tulvien ja tien katkeamisen vuoksi jäätiin vielä odottamaan. Vihdoin 11. marraskuuta ilmoitettiin, että patteri alistettiin kotiuttamista varten Panssariprikaatille ja marssi Kemin kautta Ouluun alkoi aamulla varhain. Oli tavallaan omalaatuista, että kun pohjoiseen mennessä vaunut ja autot reistailivat vähän päästä, ne toimivat nyt moitteettomasti, vaikka kilometrejä oli kertynyt Vuotsosta lähdettyä jo satoja. Tosin jaokseni ensimmäisestä vaunusta irtosi vetokoukku ja Gustlow-tykki oli jätettävä tien penkkaan toisten kuljetettavaksi. Iltapäivällä saavuimme Kemiin ja jouduimme odottamaan Kemijoen pohjoisrannalla, kun silta oli purettu valtavan tukkiruuhkan selvittämistä varten. Myös ruuhka maantiellä oli melkoinen. Mutkaisen tien takia sivukytkimet kuumenivat ja oli pidettävä tauko aina parinkymmenen kilometrin jälkeen. Ilma alkoin uudelleen viiletä ja oli pakko välillä kävellä tai juosta vaunujen vierellä tai sitten lämmitellä vaunun peräkannella. Toinen vaunumme jäi jälkeen telaketjujen rikkoontumisen vuoksi.
Seuraavana aamuna saavuimme Ouluun vähän yli vuorokauden kestäneen telaketjumarssin jälkeen. Tuo matka 270 kilometriä oli pisin, mitä koskaan Lansdsverk Antilla oli ajettu yhtä mittaa ilman huoltoa. Ajoimme Pikku Berliiniin ja etsimme toisia, mutta ketään emme löytäneet ja majoituimme tyhjään parakkiin. Muona-auto kuuman hernerokan kanssa tuli muutaman tunnin päästä ja sitten Eino Honkanen, joka purnasi meidän kovasta vauhdista, kun ei pysynyt henkilöautollaan mukana. Hän määräsi minut ottamaan yhteyksiä Armeijakunnan esikuntaan ja selvittämään, miten matka jatkuisi. Seuraavana päivänä kävin rautatieupseerin puheilla ja iloksemme meille luvattiin juniin kuormaus jo seuraavana aamuna. Kävin parturissa siistiytymässä ja soitin sairaanhoitajaoppilaalle, moukulle. Hän oli juuri lähdössä yököksi ja niin se tapaaminen taaskin jäi. Sanottiin kaihoisasti Näkemiin, vakkei se koskaan toteutunutkaan.
Viimeinen kello viiden herätys ja tee olivat 14. marraskuuta. Jo puolen päivän jälkeen siviilijuna lähti kohti etelää. Majoituimme härkävaunuihin, joissa leppoisasti juttelimme ja laulelimme. Haapamäellä oli sentään kymmenen tunnin odotus ja Tampereelle saavuimme reilun kahden vuorikauden jälkeen. Sisareni Viena kävi asemalla minua tapaamassa. Illalla myöhään olimme jo Hämeenlinnassa ja aamulla ajoimme Linnankasarmille. Alkoi aseiden ja vaunujen puhdistus ja sotavarustekirjojen kuntoonlaittoa parin päivän ajan. Sentään jo toisena iltana soitin ja menin tapaamaan opettajaseminaarilaista, jonka kanssa olin ollut kirjeenvaihdossa saatuani Sisko Nissiltä osoitteen joskus keväällä. Menimme tapaamaan Siskoa, joka oli oikein sydämellinen ja toi taas elävästi mieleen Unton. Enempää siitä ei kehittynyt, sillä siviili ja opiskelu veivät kaikki ajatukseni. Aseet tarkastettiin 19. marraskuuta ja sotilaskodissa oli samana päivänä lähtökahvit. Siellä luettiin myös Laguksen viimeinen päiväkäsky: Täyttäkää nytkin velvollisuutenne viimeistä piirtoa myöten, Eläköönhuuoto Panssaridivisioonalle.
Osa porukasta pääsi jo lähtemään, mutta itse jouduin vielä inventointipuuhiin ja selvittelemään papereita. Vihdoin 22. marraskuuta luovutimme vaunut Parolaan. Siellä olivat jo kaikki rynnäkkötykit suorassa rivissä. Seurasi viimeisten paperien ja sotapäiväkirjojen luovutus, hyvästit vielä paikalla olleille ja kiireellä asemalle. Poikkesi matkalla Helsinkiin ja ilmoittauduin Polille. Sitten vasta jatkoin junalla Mikkeliin ja kasarmille, josta sain siviililitterat. Pasin Lassen ja Salon Topin kanssa tulimme linja-autolla Lappeenrantaan. Kotona siviilissä olin 24. marraskuuta illalla yli viisi vuotta kestäneen sotimisen jälkeen. Tavarat tulivat muutaman päivän päästä ja se asekätkentäarkkukin saapui ehjänä perille ja sijoitin sen liiterin vintille.
Vielä saman iltana päätin sotapäiväkirjani lyhyeen toteamukseen: Yli viiden vuoden jälkeen siviilissä. On ylovoimaista tehdä mitään yhteenvetoa tai tilinpäätöstä. Tunnelmana tällä hetkellä on into yrittää eteenpäin siviilissä, vaikka taival on miltei toivoton ja 'kukat parhaat on kukkia surun'. Suru on toistaiseksi elämäni perussävel, muistot, jotka liittyvät ystäviini ja kaikkeen menneeseen. En ole katkera, minun on hyvä olla, minun oli sitä sotaväessä, melkein pelkäsin jotain menettäväni vaihtaessa siviilit ylle. Lämmin kotoinen teltta filosofisin ajatuksin, vaunulla ajaessa pitkin Kannaksen teitä, tunturin rinteitä, Nurmoilan tähtikirkkaat yöt, Rovaniemen nuotiot. Tuota voisi jatkaa pitkälle. - Yhä uudelleen havaitsen, kuinka lujin sitein olin kiintynyt Untoon, yhä tunnen olevani puolinainen ilman häntä.
Muutamia mietteitä puolen vuosisadan jälkeen
Nykyisen elämäntilanteeni taustaa vastaan lienee aiheellista esittää muutama miete kaiken tuon menneen jatkoksi. Asken täytin 75 vuotta, ohitusleikattu sydämeni ja synnynnäinen läppävikani ahdistavat ja kaventavat elämääni. Ehkä juuri siksi koen nuo sotavuosien ajat ihmeellisen tuoreina ja uudelleen elettyinä. Mihinkään yleiseen tarkasteluun tai arviointiin ei nyt ole aihetta. Mutta mitä sota vaikutti omaan elämääni ja lähiympäristööni voisi olla jonkinmoisen pohdiskelun aiheena. Edellä kuvatut kokemukset ja niiden muistot kulkevat jo sellaisenaan aina mukana. Konkreettisiakin vaikutuksia on niillä varmaan ollut.
Ajatellaanpa vähän tuota ajankohtaa ja tilannetta 50-55 vuotta sitten. Olin 18-vuotias lähtiessäni Talvisotaan ja 20-vuotias joutuessani Jatkosotaan johtamaan parikymmentä vuotta vanhempaa porukkaa vaikeissakin tilanteissa. En halua sanoa, että olisin aina onnistunut, mutta mitään katastrofia ei sattunut. Olin 23-vuotiaana mukana Kannaksen taisteluissa ja Lapin sodassa ja vielä silloinkin halusin vaikka henkeni uhalla kokea uusia tilanteita sekä samalla nähdä enemmän ja laajemmin Kannaksen ja Lapin maisemia. Yritin myös jatkuvasti kouluttaa porukkaani ja pitää hyvää mielialaa yllä. Se todistautui parhaimmin ennen Rovaniemen odotettua valtausta, kun koko porukkani oli valmis lähtemään mukaan siinä vaiheessa lähes itsemurhalta tuntuneeseen yritykseen saksalaisten karkoittamiseksi Rovaniemeltä.
Entä jos nykyaikana joku, vaikkapa Unto-poikani olisi joutunut samanikäisenä samoihin tilanteisiin. Kai hän olisi kestänyt ja kasvanut kuten minäkin silloin. Aivan omaehtoisesti en ole kuitenkaan tietäni kulkenut, vaan usein minut on ikäänkuin pakotettu eteenpäin ja ylöspäin, aluksi Helppi ja myöhemmin monet muut. Eräs asia oli kuitenkin myös aina mukana sodan aikana: upseerikoulutus ja 'rähinäremmin'. Kun olkahihnan kiinnitti rintansa yli ja tavallisesti myös pistoolin vyölle, oli se takeena rohkeudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Niin ainakin minä sen koin ja luultavasti yritin myös toteuttaa. Vaikka kuinka sisimmässäni pelkäsin, en sitä näyttänyt rähinäremmin yli. Olin upseeri ja yritin sen myös osoittaa, kuten tuhannet reservin upseerit tuon viiden vuoden aikana. Aivan kaikki eivät sitä kestäneet, mutta monet meistä kestivät ja kestämme yhä. En ollut mikään sotasankari enkä ole käynyt yhtään todella yksilöllistä taistelua. Olen vain kulkenut mukana ja saanut nähdä paljon noita sotatantereita ja omaksunut niistä jotakin itseeni.
Täytynee myöntää, että ilmeinen onnikin on ollut myötä. Pari kertaa olin lomalla, kun jaoksessani miehiä kaatui tai pommeja tuli tykin viereen. Olinhan sentään useimmin paikalla ja aina satuin jäämään pommien tai kranaattien väliin. Tarkoituksella tuskin olen yrittänyt vaaraa välttää, toisinaan sitä jopa etsin, mutta kohtalo oli vain semmoinen minun kohdallani ja on ollut edelleenkin. Täytyy vain elää ja kituuttaa loppuun asti.
Jatkosodan aikana oli neljässä yksikössä jaos- tai joukkueenjohtajana, usein kuitenkin erillisenä tai erillään muista jaoksista. Olimme ainakin sadassa asemapaikassa, useimmin maahan kaivetuissa montuissa. Lähes kaikista myös ammuimme ja laskuissani pääsin 10.000 kranaattiin 40 millin Boforseilla ammuttuina ja pienemmät paukut näiden lisäksi. Alas ammuttujen koneiden määrää on vaikea arvioida, niitä lienee parikymmentä. Lisäksi tulevat panssarivaunut ja bunkkerit. Jonkinlaista kiusaa tuli siten viholliselle aiheutettua, vaikka tärkeintä oli ennalta ehkäisy, muiden joukkojen suojelu ja lentohyökkäysten vetäminen niskaamme, joka sivusta seuranneista tuntui toisinaan hirveältäkin.
Keromukseni pääpaino on ollut näkemissäni ja kokemissani tapahtumissa, jotka ovat liittyneet sotaan, vaikka olenhan toki tuonut jonkin verran tunnelmiakin esiin. Kirjoittamisen mukana olen uudelleen elänyt noita tilanteita, jotka luulin kokonaan unohtaneeni. Varsinkin visuaaliset mielikuvat ovat tulleet voimakkaasti esiin, mutta monet silloiset tunnelataukset vain osaksi ja heikohkosti. Olen hyvin voimakkaasti visuaalisesti kehittynyt, minkä myös testattu kykyprofiilini todistaa. Heti sodan jälkeen aloitin valokuvaharrastuksen, sitten kaitafilmauksen ja lopuksi videokuvauksen. Suurin nautintoni onkin nykyisin katsoa videolle siirrettyjä filmejä ja valokuvia. Sota- ja retkikuvia katsellessani kytkeytyvät niihin senhetkiset tunnelmat ja joskus jopa aistimukset sekä mietteet, jotka juuri silloin pyörivät päässäni. Tuo visuaalinen muisti on ratkaisevasti vaikuttanut muistelmieni syntymiseen ja elävyyteen, jos sellaista sivullinen pystyy edes havaitsemaan.
Henkilökuvausta olen kertomuksessani esittänyt hyvin vähän, mikä esimerkiksi Väinö Linnalla oli tärkein näkökulma. Ei minulla silloin ja tuskin jälkeenkään päin ole ollut riittävästi psykologista silmää tarkkojen huomioiden tekemiseen eikä niiden kuvaamiseen. Ollessani koko Jatkosodan johtajana en myöskään joutunut alaisteni kanssa kovin läheisiin kontakteihin. Se ei johtunut tärkeydestä eikä esimiesasemastani, vaan ujoudestani ja hiljaisuudestani sekä siitä, että suurimman osan ajasta olin majoittunut pienen ryhmän kanssa taktisista syistä. Tämän ryhmän muodostivat tulenjohtoryhmä, viestimiehet tai alipäällystö aina tilanteen mukaan. Miehistö sai siten olla levossa vartiointia ja kuulopäivystystä lukuunottamatta. Johtoportaan päivystys oli periaatteessa jatkuvaa, sillä is.radio ja puhelin olivat aina kuulolla.
Muutamista yksikköjeni miehistä olen jotakin lyhyesti maininnut. Eräät heistä todella leimaantuivat muistiini joidenkin erikoispiirteiden tai tehtävien mukaan, mutta suurinta osaa tuskin muuten muistan kuin kasvonpiirteiltään valokuvien perusteella, joita usein olen kirjoitellessani silmäillyt. Ehkäpä jokunen maininta on tässä vielä kohdallaan. Heti alusta alkaen tuli Mikkelistä jaokseeni kaima-Häkkinen, jonka etunimeä en muista. Aluksi määräsin hänet viesti- tai ampumatarvikeryhmään, mutta pian hän siirtyi lähetikseni. Hän oli pieni, hintelä, kimakalla äänellä sopertava tykkimies, joka kai jo asevelvollisuusaikanaan oli saanut kutsumanimen 'neiti Häkkinen'. Hän tyytyi ja oli innokaskin tehtävässään, keitti tai toi minulle korvikkeet, teet ja ruuat ja kattoi pöydän tarvittaessa vaikkapa ammuslaatikoiden päälle. Hän oli aina avulias ja palveluhaluinen vaikken sitä pyytänytkään.
Rötköstä jo mainitsin vanhan rajan ylityksen yhteydessä. Hän oli jäyhä savitaipalelainen, joka purnasi tilanteen sitä hänen mielestään vaatiessa, mutta teki tehtävänsä kunnolla ja vastuuntuntoisesti. Vähän samaan tyyliin toimi tykkimies Pöyry, mutta kuitenkin hillitymmin ja joustavammin. Yhtään selvästi vasemmistolaista tai kommunistista miestä en porukoistani muista tai he eivät ainakaan esiintyneet niin näkyvästi, että olisin huomannut. Nurmoilan joukkueessani oli muutamia stadin kundeja, joiden täytyi osoittaa olemustaan lomalta myöhästymisenä tai jollakin muulla epäsosiaalisella käytöksellään. Ylimääräisten halkomottien teko toi heidät kuitenkin pian muun joukkueen yhteyteen.
Kaikenkaikkiaan porukkani näyttäneen kertomukseni perusteella varsin värittömältä ja harmaalta, mutta en ole pyrkinytkään kirjoittamaan romaania, vaan tapahtumakuvausta omasta näkökulmastani ja omalla kuivalla tyylilläni. Tapahtumia riitti siihenkin varsin runsaasti.
Viime aikoina on puhuttu ja kirjoitettu paljon sota-ajan aiheuttamista traumoista ja mielenterveyden häiriöistä. Itse en ole näitä tietoisesti kokenut. Tosin kohta sodan jälkeen ponnahdin toisinaan kesken yötä sängystä ylös huutaen: Hälytys pojat. Tästä herättyäni kuulin venäläisen lentokoneen surinaa. Valvontakomission koneet lensivät usein Malmin lentokentältä lähteneinä matalalla Helsingin yli. Untani häiritsivät sellaisten koneiden äänet, jotka olin oppinut sota-aikana kuulemaan. - Usein sota-aikana heräsin teltassani ja suoritin hälytyksen ennen kuin ulkona ollut vartiomies ehti ääneeni reagoimaan.
Rauhan tultua innokas opiskelu sekä filosofian ja runojen harrastus veivät minut niin tyystin mukaansa, etteivät sota-ajan muistot juuri ensinkään tulleet mieleeni. Ehkä myös valoisa mielenlaatuni, joka oli kannustanut minua koko sota-ajan, oli omiaan vähentämään traumaattisia vaikutuksia. Voimakas sodanjälkeinen vasemmistoliike aiheutti harmaan, muistoja himmentäneen aikakauden, vaikkei se saanut hetkeksikään minua mukaansa, vain vaikenemaan. Tämä kirjoitteluni lienee nyt purkanut viimeisetkin mahdolliset patoutumat.
Varsinaisesti sotatoimiin liittymättömiä traagisia tapahtumia sattui kohdalleni Jatkosodan aikana varsin monia. Kaikkia en ole edes kertonut, etteivät vielä mahdollisesti elossa olevat joutuisi loukatuiksi. Kuitenkin yhden lisäyksen voinen tehdä sotien jälkeiseltä ajalta. Olin opiskeluni loppuvaiheissa työssä Pääesikunnan viestiosastossa toimistoinsinöörinä 1949-50. Siellä tein myöskin diplomityöni viestimiesten valinnoista. Virkani puolesta jouduin parin kuukauden väliajoin päivystämään öisin Pääesikunnassa. Eräänä yönä kolmen maissa soi puhelin. Turusta ilmoitettiin, että viimeinen patterinpäällikköni Eino Honkanen oli löydetty toimistohuoneestaan itsemurhan tehneenä. Kirjasin tuon päivystäjän raporttiin.
Näiden yli kolmen vuoden aikana, jolloin olen tätä kertomustani kirjoittanut, on moni muisto kirkastunut ja ikäänkuin alkanut elää uudelleen jopa nykyisessä kodissanikin. Saattaapa muutama esimerkki olla siitä paikallaan. Olohuoneemme kirjahyllyssä on yhdestä puusta veistetty Suomen leijona mukavasti jalustalla seisoen. Se on peräisin Nurmoilasta. Eräänä päivänä tuli porukkaamme venäläinen sotavanki ja halusi vaihtaa puukolla tekemänsä työn muutamaan näkkileipäpalaan. Annoin hänelle reilusti leipää ja molemmat olimme tyytyväisiä. Vanki sai lähteä sotavankileiriltä yksin kävelemään suomalaisen lentokentän alueelle myymään tuotteitaan. Missähän muualla tuo olisi ollut mahdollista.
Leijonan yläpuolella on kaksi suurta valokuvaa vanhan Valamon kirkoista. Toinen niistä on Getsemanen skiitta ja toinen Pyhän Nikolain skiitta. Valokuvien tarina on seuraava: Olimme 1980 Matti Pöyhösen kanssa Moskovassa suunnittelemassa suomalais-neuvostoliittolaista työpsykologian symposiumia ja samalla tutustumassa Neuvostoliiton tiedeakatemiaan. Kiertäessämme Akatemian psykologitutkijain luona tulimme professori Popovin huoneeseen. Katselin huoneen seinillä olleita isokokoisia valokuvia, jolloin Popov kysyi, miksi niitä niin innolla katselen. Vastasin, että näyttävät tutuilta. Niissä Popov istui jatkosodanaikaisten venäläiskoneiden tasolla tai sivulla lentäjän puku päällään. Kerroin, että koneet ovat tuttuja ja olen niitä joitakin ampunut aalas sodan aikana. Popov vuorostaan kertoi olleensa hävittäjälentäjänä Suomen rintamalla ja samalla kiitteli, etten ampunut häntä alas. Tästä alkoi meidän ystävyytemme. Kun meille muutaman päivän päästä pidettiin lähtöjuhlat, ojensi Popov meille nämä suurikokoiset valokuvat Valamon skiitoista. Hän oli innokas purjehtija ja valokuvaaja. Päätyönään hänellä oli kosmonauttien koulutus ja avaruusalusten ergonomia. Kuvat ojentaessaan hän totesi, että hän tietää hyvin Valamon olleen entistä suomalaisten aluetta. Hän toivoi meidän ymmärtävän, ettemme yksityisinä ihmisinä voi mitään suurvaltapolitiikalle, mutta ystäviä toki voimme olla.
Olen lukenut varsin monia yksilökohtaisia kertomuksia sota-ajalta, ja myös heidän tilityksiään tapahtumista ja nimenomaan omista kannanotoistaan ja tunnelmistaan jälkikäteen. Jotakin olen itsekin jo tuossa edellä maininnut. Mutta kertomukseni on todella tapahtumakohtainen. En päiväkirjassani ole juurikaan tuonut esille omakohtaisia mielipiteitä. Kirjoitin virallisen sotapäiväkirjan sivussa omaa päiväkirjaani itselleni, kuitenkin ajatellen, että tätäkin joku ulkopuolinen saattaa lukea. Enkä enää pysty palauttamaan mieleeni kovinkaan paljon täysin omakohtaisia asenteitani enkä ajatuksiani. Ne peittyivät puolivirallisen kaapuni alle. Olin upseeri ja yksikköni johtaja. Pyrin toteuttamaan minulle asetettuja tavoitteita ja sulattamaan omat ajatukseni odotetun toimintani alle. Kieltämättä olin joskus purnari ja ainakin opportunisti, mutta se peittyi praktilliseen toimintaan. Enkä enää pysty muistamaan, mitä todella ajattelin, vaikka filosofisia keskusteluja käytiin paljon varsinkin Nurmoilan aikoina. Ehkä se osaltaan johtivat siihen, että innokkaana kuuntelin Eino Kailan luentoja sodan päätyttyä ja aloitin filosofian ja psykologian opiskeluni heti sodan jälkeen. 'Vastuu tuo vakaumusta' ja minulle tosi nuorena sälytetty vastuu oli kannettava. Toiminta ja asennoituminen eivät kauan kestä ristiriitaa ja yleensä asennoituminen muuttuu, jos toiminta ei voi muuttua. Nämä ovat eräitä selitysyrityksiä, jos niitä edes tarvitaan.
Olen halunnut kuvata pääasiassa sotaan liittyneitä tilanteita ja miesteni selviytymistä niistä. Useimmat heistä ovat olleet minulle tavallaan 'tuntemattomia sotilaita'. Luetteloistani voin todeta heidän nimensä, mutta varsin vähän muistan heitä yksilöinä. Yksikön toiminta toi tulosta ja se riitti minulle silloin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti